+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Techet Péter
2019. július 22. hétfő, 10:18
Kiderült: a német Zöldek szavazói használják legtöbbször a repülőgépet. Igaz, ő nekik is a legnagyobb a bűntudatuk emiatt.

A német sajtóban egyre gyakrabban foglakoznak azzal, milyen elmenni nyaralni repülő nélkül, mondjuk vonattal, akár egészen messzire, mondjuk Hamburgból Barcelonába – az apropója az, hogy a repülés során óriási adag szén-dioxid kerül a levegőbe. A Napi.hu írta meg anno, hogy az osztrák környezetvédelmi hivatal, az Umweltbundesamt adatai szerint a légiforgalom utaskilométerenként 451 gramm szén-dioxidot bocsát ki, dupláját a dízeles és benzines autókénak, nyolcszorosát a távolsági autóbuszokénak és több, mint harmincszorosát a vasúténak.

 

A diszkont légitársaságok térhódításának köszönhetően a repülés mára mindennapos lett, a károsanyag-kibocsátás pedig egyre nagyobb, szóval nem véletlen, hogy Franciaországban már külön adót vetnek ki a repülés általi környezetszennyezésre, a német és a belga kormány pedig azt követeli, hogy ez a gyakorlat az EU minden országára kiterjedjen. Ennek oka, hogy a magas kibocsátási értékek ellenére sem tartalmaz kerozinadót a repülőjegy, ahogy áfát sem.

 

Most, amikor mindenki azt kérdezi magától, ő mit tehet a bolygóért, készített erről egy közvélemény-kutatást egy német újság. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt tizenkét hónapban repült-e legalább egyszer, a német pártok szavazói közül a Zöldekéi válaszoltak a legtöbbször igennel egy, a berlini Der Tagesspiegel baloldali napilap által rendelt felmérésen.

 

A repülés káros hatásaira rendszeresen figyelmeztető ökopárt szavazóinak 46 százaléka repült legalább egyszer az elmúlt egy évben.

 

Majdnem hasonlóan sokszor repülnek a jobboldali liberális FDP szavazói – igaz, az FDP soha nem is mondott egy rossz szót a repülésről. A legkevesebbet a klimaváltozás kapcsán szkeptikus AfD szavazói ülnek repülőre. Csak minden negyedik AfD-szavazó repült legalább egyszer az elmúlt egy évben.

 

A Zöldek szavazói javára irandó: noha ők repülnek eszerint a legtöbbet, de őnekik is van emiatt a legnagyobb bűntudatuk.

 

A zöld szavazók majd' hatvan százalékának „szégyenérzete” van, ha repülőre száll.

 

Az AfD-sek viszont hiába repülnek kevésszer, ha így utaznak, az nem zavarja őket: az idegenellenes párt szavazóinak harmada érzi csak magát rosszul a repülőn ökológiai okokból.

 

MONTÁZS: Pintér Bence/ Azonnali, Pexels

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc nő állította, hogy zaklatta őket a világhírű operaénekes. A botrány utáni első fellépésén felállva tapsoltak neki.

A világ legfejlettebb országai technikai és pénzügyi tervet állítottak össze Biarritzben a erdőtüzek megfékezéséhez.

Nem áll jól a közvélemény-kutatásokban a hivatalosan vasárnap elnökjelöltnek választott PSD-s miniszterelnök.

Ez nem fenyegetőzés, hanem a valóság – mondta a brit miniszterelnök.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Szeptember 7-én 15 órától Budapesten és minden megyeszékhelyen!

Kóstold végig Baranya legjobb ízeit egyetlen nap alatt, szeptember 8-án!

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás