+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 22. hétfő, 10:18
Kiderült: a német Zöldek szavazói használják legtöbbször a repülőgépet. Igaz, ő nekik is a legnagyobb a bűntudatuk emiatt.

A német sajtóban egyre gyakrabban foglakoznak azzal, milyen elmenni nyaralni repülő nélkül, mondjuk vonattal, akár egészen messzire, mondjuk Hamburgból Barcelonába – az apropója az, hogy a repülés során óriási adag szén-dioxid kerül a levegőbe. A Napi.hu írta meg anno, hogy az osztrák környezetvédelmi hivatal, az Umweltbundesamt adatai szerint a légiforgalom utaskilométerenként 451 gramm szén-dioxidot bocsát ki, dupláját a dízeles és benzines autókénak, nyolcszorosát a távolsági autóbuszokénak és több, mint harmincszorosát a vasúténak.

 

A diszkont légitársaságok térhódításának köszönhetően a repülés mára mindennapos lett, a károsanyag-kibocsátás pedig egyre nagyobb, szóval nem véletlen, hogy Franciaországban már külön adót vetnek ki a repülés általi környezetszennyezésre, a német és a belga kormány pedig azt követeli, hogy ez a gyakorlat az EU minden országára kiterjedjen. Ennek oka, hogy a magas kibocsátási értékek ellenére sem tartalmaz kerozinadót a repülőjegy, ahogy áfát sem.

 

Most, amikor mindenki azt kérdezi magától, ő mit tehet a bolygóért, készített erről egy közvélemény-kutatást egy német újság. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt tizenkét hónapban repült-e legalább egyszer, a német pártok szavazói közül a Zöldekéi válaszoltak a legtöbbször igennel egy, a berlini Der Tagesspiegel baloldali napilap által rendelt felmérésen.

 

A repülés káros hatásaira rendszeresen figyelmeztető ökopárt szavazóinak 46 százaléka repült legalább egyszer az elmúlt egy évben.

 

Majdnem hasonlóan sokszor repülnek a jobboldali liberális FDP szavazói – igaz, az FDP soha nem is mondott egy rossz szót a repülésről. A legkevesebbet a klimaváltozás kapcsán szkeptikus AfD szavazói ülnek repülőre. Csak minden negyedik AfD-szavazó repült legalább egyszer az elmúlt egy évben.

 

A Zöldek szavazói javára irandó: noha ők repülnek eszerint a legtöbbet, de őnekik is van emiatt a legnagyobb bűntudatuk.

 

A zöld szavazók majd' hatvan százalékának „szégyenérzete” van, ha repülőre száll.

 

Az AfD-sek viszont hiába repülnek kevésszer, ha így utaznak, az nem zavarja őket: az idegenellenes párt szavazóinak harmada érzi csak magát rosszul a repülőn ökológiai okokból.

 

MONTÁZS: Pintér Bence/ Azonnali, Pexels

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legnevesebb filmfesztiválon vitte haza az Eufória című sorozat első részében nyújtott teljesítményéért a legjobb pilotnak járó díjat.

Egy új kutatás szerint már napi 78 perc zenehallgatás is elegendő ahhoz, hogy fent tartsuk mentális egészségünket.

A kínai nagykövetség egyenesen megfenyegetett egy svéd írószövetséget, hogy ha nem vonják vissza a Kínában fogságban tartott író, Gui Minhai díjazását, „annak következményei lesznek”.

Bár nyíltan nem határolódott el Orbántól, Bakunak és Ankarának is beszólt Várhelyi Olivér. Mutatjuk, miket válaszolt a bővítési biztosjelölt!

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás