+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 20. szombat, 18:37
A hesseni szélsőjobb szerint a német politika és média „pogromot hirdetett a jobboldal ellen”, el is mentek vagy százan a tüntetésükre. A szélsőjobb-elleni válaszdemonstrációra meg vagy százszor annyian.

Körülbelül tízezer ember vonult az utcára szombaton Kasselben a szélsőjobb előretörése ellen tiltakozva, és egyben emlékezve Walter Lübcke hesseni kereszténydemokrata politikusra, akit június elején lakásánál gyilkolt meg egy neonáci aktivista, adja közre a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

A demonstráció apropóját a Die Rechtének (A Jobboldal) nevezett szélsőjobbos minipárt rendezvénye adta. A Die Rechte szerint ugyanis Lübcke meggyilkolását „hetek óta politikai eszközként használja a média és a politika”,

 

a magányos elkövető tetteinek felhasználásával pedig „szabályszerű pogromot hirdetnek az egész jobboldali tábor ellen”,

 

áll a párt weboldalán. Az esemény mottója a következő volt: „A sajtóhecc, a rágalmazás, és a szájkosár-fantáziák ellen”, utóbbi kifejezés arra utal, hogy a város önkormányzata megpróbálta betiltani a tüntetést, de végül a tiltás törvénytelennek minősült.

 

A KASSELI SZÉLSŐJOBBOSOK TÜNTETÉSE. FELIRAT: „ELÉG A SAJTÓHECCEKBŐL ÉS A TILTÁS-FANTÁZIÁKBÓL: NEMZETI ELLENOFFENZÍVÁT!” FORRÁS: TWITTER / HANNING WOIGTS

 

Azonban a szélsőjobbosok tüntetésének így sem lett átütő sikere:

 

a Die Rechte rendezvényén körülbelül százan vettek részt a rendőrség közleménye szerint, míg az ellenük szervezett demonstráción körülbelül tízezren is megjelentek.

 

A szélsőjobbosok tüntetésének csekély számú résztvevőjéből hármat elő is állítottak a hatóságok, egyikük alkotmányellenes jelképeket mutatott fel, ketten pedig a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megsértése miatt kerültek letartóztatásba.

 

A Die Rechte rendezvényét kritizálta a szociáldemokrata szövetségi igazságügyi miniszter Berlinből: Christine Lambrecht szerint „undorító és álszent”, hogy csupán hetekkel a gyilkosság után „azok vonulnak végig Kasselen, akik maguk keltették a gyűlöletet”. Lambrecht szerint Lübckét humanizmusa miatt gyilkolták meg politikai okokból, majd hozzátette: „nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Az emberek túlnyomó többsége a humanista társadalom mellett áll.”

 

A hesseni közigazgatási bíróság egyébként pénteken megállapította, hogy a kasseli önkormányzat a tüntetést betiltó döntése törvényellenes volt.

 

Kimondták továbbá, hogy a szélsőjobbos tüntetés a közrendre nem jelent veszélyt, ezért engedélyezik a demonstrációjuk megtartását.

 

Christian Geselle SPD-s főpolgármester erre vonatkozólag elmondta: bár tisztában voltak azzal, hogy számos akadály áll a tüntetés betiltása előtt, városként minden követ meg akartak mozgatni, hogy megakadályozzák a városközpontba, helyi kormányelnökség épülete elé szervezett demonstrációt.

 

BORÍTÓKÉP: A szélsőjobb ellen tüntetők tömege Kasselben / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek
Bevált a home office, a közmunka viszont teljes tévedés

Meglepő hatékonysággal dolgoznak a vállalatok munkatársai otthonról, a futárcégek sokszor kihasználják alkalmazottaikat, a honvédség tárt karokkal, de alacsony ellátmánnyal várja a jelentkezőket, kormánypárti és ellenzéki polgármesterek pedig egyaránt tévútnak tartják a közmunka erőltetését. Nem értenek mindenben egyet ennyire, és meg is üzenték egymásnak. Járvány utáni munkaerőpiaci körkép.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás