+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 20. szombat, 18:37
A hesseni szélsőjobb szerint a német politika és média „pogromot hirdetett a jobboldal ellen”, el is mentek vagy százan a tüntetésükre. A szélsőjobb-elleni válaszdemonstrációra meg vagy százszor annyian.

Körülbelül tízezer ember vonult az utcára szombaton Kasselben a szélsőjobb előretörése ellen tiltakozva, és egyben emlékezve Walter Lübcke hesseni kereszténydemokrata politikusra, akit június elején lakásánál gyilkolt meg egy neonáci aktivista, adja közre a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

A demonstráció apropóját a Die Rechtének (A Jobboldal) nevezett szélsőjobbos minipárt rendezvénye adta. A Die Rechte szerint ugyanis Lübcke meggyilkolását „hetek óta politikai eszközként használja a média és a politika”,

 

a magányos elkövető tetteinek felhasználásával pedig „szabályszerű pogromot hirdetnek az egész jobboldali tábor ellen”,

 

áll a párt weboldalán. Az esemény mottója a következő volt: „A sajtóhecc, a rágalmazás, és a szájkosár-fantáziák ellen”, utóbbi kifejezés arra utal, hogy a város önkormányzata megpróbálta betiltani a tüntetést, de végül a tiltás törvénytelennek minősült.

 

A KASSELI SZÉLSŐJOBBOSOK TÜNTETÉSE. FELIRAT: „ELÉG A SAJTÓHECCEKBŐL ÉS A TILTÁS-FANTÁZIÁKBÓL: NEMZETI ELLENOFFENZÍVÁT!” FORRÁS: TWITTER / HANNING WOIGTS

 

Azonban a szélsőjobbosok tüntetésének így sem lett átütő sikere:

 

a Die Rechte rendezvényén körülbelül százan vettek részt a rendőrség közleménye szerint, míg az ellenük szervezett demonstráción körülbelül tízezren is megjelentek.

 

A szélsőjobbosok tüntetésének csekély számú résztvevőjéből hármat elő is állítottak a hatóságok, egyikük alkotmányellenes jelképeket mutatott fel, ketten pedig a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megsértése miatt kerültek letartóztatásba.

 

A Die Rechte rendezvényét kritizálta a szociáldemokrata szövetségi igazságügyi miniszter Berlinből: Christine Lambrecht szerint „undorító és álszent”, hogy csupán hetekkel a gyilkosság után „azok vonulnak végig Kasselen, akik maguk keltették a gyűlöletet”. Lambrecht szerint Lübckét humanizmusa miatt gyilkolták meg politikai okokból, majd hozzátette: „nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Az emberek túlnyomó többsége a humanista társadalom mellett áll.”

 

A hesseni közigazgatási bíróság egyébként pénteken megállapította, hogy a kasseli önkormányzat a tüntetést betiltó döntése törvényellenes volt.

 

Kimondták továbbá, hogy a szélsőjobbos tüntetés a közrendre nem jelent veszélyt, ezért engedélyezik a demonstrációjuk megtartását.

 

Christian Geselle SPD-s főpolgármester erre vonatkozólag elmondta: bár tisztában voltak azzal, hogy számos akadály áll a tüntetés betiltása előtt, városként minden követ meg akartak mozgatni, hogy megakadályozzák a városközpontba, helyi kormányelnökség épülete elé szervezett demonstrációt.

 

BORÍTÓKÉP: A szélsőjobb ellen tüntetők tömege Kasselben / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

Törvényben kell betiltani
Ibizán és Mallorcán azt is,
hogy a turisták ne
ugráljanak a szállodák erkélyéről a medencékbe.

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás