+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 8. hétfő, 16:44
Egy Párizs melletti étteremben kétszáz euróért végigeheted azon menük egyikét, amit az első világháború utáni békeszerződések tárgyalásain ettek a felek. Jófajta Trianon-bor is jár hozzá.

Június negyedikétől idén október végéig van lehetőség arra, hogy a Gordon Ramsay trianoni éttermében azon menü egyikét lehessen rendelni, amelyekből a száz évvel ezelőtt kezdődött békekonferencia résztvevői is válogathattak. Georges Clémenceau, Woodrow Wilson vagy Vittorio Emmanuele menüit lehet tehát végigkóstolni.

 

A Versailles-ban található étterem vezető szakácsa, Frédéric Larquemin kíván ezzel emlékezni a száz évvel ezelőtti eseményekre. Larquemin

 

levéltárakban kutatott, hogy kiderítse, miket szolgáltak fel akkoriban a béketárgyalások résztvevőinek

 

– és ezek alapján állította össze a „Béke Menüje” névre keresztelt ötfogásos kínálatot.

 

Előételként egy spárgás rántottát szolgálnak fel. Ezt XV. Lajos király lengyel feleségének kedvence, egy rákétel követi. Ezt nyelvhal követi.

 

Az ezutáni baromfi Soubise-szósszal Clémenceau emlékének van szentelve.

 

Majd jönnek a desszertek.

 

199 euróba kerül az egész menü. Borral együtt – ami értelemszerűen többek között Trianon kastélyának borát is tartalmazza – háromszáz eurót kell fizetnie annak, aki például Clémenceau gasztronómiai élvezeteit akarja utánérezni.

 

A trianoni gasztronómia szerelmesei számára létezik könnyebben elérhető opció is ám: a Trianon nevű szerbiai bor!

 

 

ILLUSZTRÁCIÓ: Couleur Locale / Tumblr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

Miért nem engedik át a román vendégmunkásokat Nyugat-Európa felé? És mik azok a helyek Budapesten, ahol a tiltások ellenére is csoportosulnak az emberek?

Hétfőn vezették be, hogy az élelmiszerboltokba csak szájmaszkkal lehet bemenni. Pénteken egy férfi Bécsben egy bankba ment be így – bankot rabolni és lövöldözni.

Miért pont ehhez a dátumhoz kötődik a felszabadulás, és nem kellene-e inkább megszabadulásnak hívni?

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Mi volt a gondja az akkori román miniszterelnöknek, miközben nem csak Erdélyt kapták meg? Itt a Trianon 100 második része!

A miniszterelnök akciócsoportos videója megihlette persze az online kézműveseket is.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás