+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 18. kedd, 17:51
A kelet-berlini bulinegyedbe is betört a józanság: tavasz óta üzemel az első alkoholmentes kocsma, sokkal fantáziadúsabb italokkal, mint a szörp vagy az alkoholmentes sör.
Egy Aperol Spritz, egy margarita és egy feles!

 

– adta le a rendelést három nő a pultnál. Az itallapot nem nézték meg, különösen az se érdekelte őket, hogy milyen helyen vannak, leginkább annak örültek, hogy kezdődik a hétvége és közösen ihatnak valamit. Az egykori Kelet-Berlin bulituristák körében pár éve különösen divatos Friedrichshain nevű negyedében vagyunk, annak is a központjában, a Boxhagener Platzon, ahol nagyjából minden hely úgy néz ki, mint ez: sötétre festett falak, közepesen leharcolt, vélhetően a bolhapiacról összeszedett bútorok. A pultos, aki történetesen a bár tulajdonosa is, azonban kizökkentette őket: közölte, hogy itt az italokban nincs alkohol. A három nő egy kicsit furcsán nézett, de végül maradt: két koktélt és egy pohár rozét rendeltek. Immáron alkohol nélkül.

 

A Spiegel összesítése szerint noha jó 30 ezer kocsma működik Németországban, ez az egyetlen olyan hely, ahol egyáltalán nem tartanak alkoholos italokat. Az idén tavasszal megnyitott Zeroliqban tényleg minden alkoholmentes: a bor, a sör, a koktélok, de még az egyes italok alapanyagaként szolgáló tömények helyett is találtak azokra hasonlító ízű alternatívákat. Elég csak végigolvasni az itallapot: van ugyan gin tonic (5,50 euró), de külön hangsúlyozzák, nem ginből készül. Van ugyan Jamaica Cane (6,50 euró), de jelzik: nem rumból. Még az elmúlt években itthonra is betört negroni rajongóinak is tudnak újat mutatni, de hangsúlyosan nem ginből, nem vermutból és pláne nem Campariból készítik.

 

ÍGY NÉZNEK KI AZ ITALJAIK

 

Hogy akkor miből lesz a zeroligroni (8,50 euró)? Különböző fűszerekből és gyümölcsökből – például szegfűbors, kardamom, tölgy, citrom, grapefruit, narancs, vérnarancs, mandarin, citrom, gyömbér, citromfű – lepárolt italokból: az egyik legnépszerűbb az itthon is kapható brit Seedlip, de már Hamburgban is van olyan gyártó, aki rumot, gint és vermutot helyettesíteni képes alkoholmentes italokat állít elő.

 

Az egyik tulajdonos, Slavena Korsun a Spiegelnek elmondta: azért hozták létre ezt a kocsmát, mert egyrészt szeretne józanul, tiszta fejjel ébredni másnap reggel, másrészt meg mert a legtöbb helyen ritka fantáziátlan, hovatovább rossz az alkoholmentes választék. A legtöbb helyen tartott alkoholmentes sörök nem ízlettek neki, abból meg

 

elege lett, hogy az alkoholmentes koktélokat rendre letudják valami édes, cukorszirupos szódával.

 

Londonban, New Yorkban és Dubaiban nyíltak már korábban is ehhez hasonló józan bárok, és a törzsvendégek visszajelzései alapján Berlinben is elkélt már egy ilyen: legalábbis a napi rendszerességgel edző, maratonra készülő futó, a napi nyolc órát játszó zongorista és a szívinfarktuson átesett rockzenész nagyon elégedettek vele. Korsun szerint az alkoholmentesség ugyanúgy egy életmód, mint az, amikor valaki vegán. A berlini bárban egyébként minden vegán, még a felszolgált tapaszok is.

 

Kicsit trendi is lett mára a józanság: a németországi adatok alapján 2004-ben a 25 év alattiak 43 százaléka rendszeresen alkoholizált, ez mára lement 33 százalékra. Az alkoholmentes sörökből eladott mennyiség pedig több, mint duplájára kúszott fel. Ehhez persze köze van annak is, hogy az alkoholmentes sörök egyre jobb technológiával készülnek, ennek köszönhetően előfordul, hogy bizonyos gyártók kifejezetten jó ízű italokkal is elő tudnak már rukkolni.

 

ALKOHOLMENTES WIT: BENNE NARANCSHÉJ ÉS KORIANDER.

 

Thomas Becker, a müncheni műszaki egyetem professzora a Spiegelnek nyilatkozva elmondta: alapvetően kétféle út van az alkoholmentes söröket gyártani akarók előtt. Vagy imitálják a valódi söröket, vagy létrehoznak valami olyat, ami bár hasonlít a sörre, alapvetően másfajta aromákat hoz be a képbe. Minél inkább eltávolítjuk a sörből az alkoholt (ez nem sikerül teljesen, ezért van gyakran 0,5 százaléknyi alkohol az alkoholmentes sörökben), annál inkább kell a második utat járni, mondja a szakértő,

 

ez azonban egyben a nehezebb út.

 

Az alkohol ugyanis stimulálja a háromosztatú ideget, agyunk azon részét, amely eldönti, mennyire jó inni valamit, és egyáltalán, mennyire tartjuk azt finomnak. Az alkoholmentes sörök és borok erre nem képesek, így tehát a háromosztatú ideig reakciója az oka annak, hogy sokan idegenkednek ezektől az italoktól. A professzor szerint ezért az alkoholmentes italok gyártásakor olyan anyagokra van szükség, amelyek hasonló reakciót váltanak ki: ilyen például a chili, a gyömbér vagy a mentol. Van is egy ezzel foglalkozó kutatócsoportja Münchenben.

 

De van olyan, aki már élesben, a piacot tesztelve, folyamatosan kísérletezve teszi ezt: egy szakács, Jörg Geiger, aki a Prisecco elnevezésű szénsavas gyümölcskoktéljából mára évi egymillió palack fölött ad el. Van, hogy osztrigahéjból, van, hogy éretlen almából, kaporból, köményből, tölgyfalevélből, podagrafűből, madársóskából vagy épp a németül sokkal főnökebb hangzású szagos mügéből (Waldmeister, azaz erdőmester, a Berliner Weiße egyik kedvelt ízesítése) készül, de ez igazából mindegy is, hiszen Geiger célja az, hogy kitolja a határokat a fogyasztók fejében.

 

És mindez megy neki alkohol nélkül is.

 

FOTÓK: Zeroliq

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás