+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. július 3. szerda, 15:05
Azért nem írta meg az EP-alelnöki jelentkezésekor, hogy fideszes és magyar, mert ezt mindenki tudja róla, mondta az Azonnalinak Járóka Lívia fideszes EP-képviselő. Gyorsinterjú a strasbourgi folyosóról!

A Von der Leyen-deal után felmerül a kérdés: demokrácia-e még az EU?

 

Én azon dolgozom, hogy az legyen. A legszegényebb telepeken is arra biztatom az embereket, hogy szavazzanak, hogy ne csak a jogaikkal, de a kötelességeikkel is legyenek tisztában. Én a következő generációban bízom: az én iskoláimban 17-18 éves gyerekek gyakorolják napi szinten a demokráciát. Ez az épület, az Európai Parlament arról híres, hogy a demokrácia fellegvára Európában.

 

De még mindig az? Az Európai Tanács végül lesöpörte az asztalról az Európai Parlament Spitzenkandidatjait az Európai Bizottság elnöki posztjára.

 

Akkor lesz a demokrácia fellegvára a továbbiakban is az Európai Parlament, ha szakmailag megfelelő megoldásokat adunk azokra a kérdésekre, amiket elég erősen feszegettek most a szavazóink. Ahogy azt majdnem minden Európai Parlament-elnökjelölt elmondta, itt az emberek hangjának kéne elhangoznia. Ez nekem azért volt különösen fura, mert nekünk, képviselőknek eleve ez a feladatunk – én ide az európai gettók hangját hozom, eleve ezért jöttem ide.

 

Ön ismét pályázik az Európai Parlament alelnöki pozíciójára. Kikerült nemrég a jelentkezése a netre, ebben sem azt nem említi meg, hogy magyar, sem azt, hogy fideszes, sem azt, hogy néppárti. Miért?

 

Azért, mert ezeket mindenki tudja rólam.

 

Az EP-képviselők 62 százaléka újonc – ők honnan tudnák?

 

Biztos vagyok benne, hogy ismernek engem. Akik be akar kerülni az Európai Parlamentbe, megnézik azért, hogy kik az alelnökei. Nem beszélve arról, hogy elég fontos dossziékat vittem,

 

15 éve EP-képviselő vagyok. Aki engem nem ismer, nem tudom, hogyan képviseli a szavazóit.

 

Nem fél attól, hogy nem szavazzák meg alelnöknek, mert a Fidesz fel van függesztve a Néppártban?

 

Nem ebben látok problémát, hanem abban, hogy a liberálisok, a zöldek, a szocialisták és a kommunisták megint nem támogatnak. Ahogy eddig sem. Nekik csak szavakban fontos a romaügy. Kíváncsi leszek, hogy a DK-s vagy a momentumos képviselőtársak támogatnak-e, miután végig roadshow-zták a cigánytelepeket, mindenfélét ígérgetve az embereknek. Vajon ma is olyan bátran odahúzzák mellém az ikszet, ha egyszer valódi roma érdekképviseletet akarnak?

 

Az elmúlt másfél évben, amíg a romastratégián dolgoztam, Jávor Benedek az EU-biztos Věra Jourovával az asztaloknál még támogatott, ám amikor szavazásra került sor, kiálltak mögülem mind. A dokumentumokból az összes érdekes pontot kivonták, csak azt tartották benne, hogy a cigányellenesség veszélye mennyire fontos – hogy a jogászok és NGO-k háromszoros pénzt kapjanak. Eközben a cigánytelepeken Európa-szerte nincs WC, nincs víz. Én mondtam, hogy hasznosítsuk a faji diszkriminációt tiltó direktívát, és akkor

 

rögtön nem kéne annyi jogász, abból ugyanis már így is rengeteg van Európában, mind egyenlőbánásmód-hatóságoknál dolgoznak. Többségük balról jött, vagyis nagyon jó szakemberek, hiszen ebből élnek harminc éve...

 

Ne már, hogy ezt duplikáljuk! Ha alelnökké választanak, összeurópai szegénységellenes stratégiává akarom fejleszteni a mostani romastratégiát – remélem, ebben mind a hét frakció támogat majd.

 

Hogy áll a Fidesz néppárti tagsága most, kaptak-e bármiféle visszajelzést?

 

Pozitív visszajelzést kaptunk azáltal, hogy beválasztottak a Néppárt ötödik alelnökjelöltjének. Attól volt hangos a sajtó, hogy nem kapunk semmilyen pozíciót – ez nem így van. Ugyanolyan tagja vagyunk a Néppártnak, mint az elmúlt 15 évben voltunk. Most stratégiai feladataink vannak, ilyenkor nincs különállás.

 

Ez azt jelenti, hogy konkrét ígéretet kaptak arra, hogy bent maradhatnak? Mert a Fidesz EPP-tagságát vizsgáló három bölcs vezetője, Herman van Rompuy nem túl pozitívan nyilatkozott pár hete.

 

Szavak vannak, konkrét szankció nincs.

 

Folyik a vizsgálat, ezt tartom korrektnek. A vizsgálat végén meglátjuk, hogy jogosultak-e arra, hogy minket elítéljenek. De nem hiszem, hogy erre sor kerülne: a három bölcsnek elég jó tudása van a közép-kelet-európai, posztkommunista dolgokról.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás