+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. július 3. szerda, 15:05
Azért nem írta meg az EP-alelnöki jelentkezésekor, hogy fideszes és magyar, mert ezt mindenki tudja róla, mondta az Azonnalinak Járóka Lívia fideszes EP-képviselő. Gyorsinterjú a strasbourgi folyosóról!

A Von der Leyen-deal után felmerül a kérdés: demokrácia-e még az EU?

 

Én azon dolgozom, hogy az legyen. A legszegényebb telepeken is arra biztatom az embereket, hogy szavazzanak, hogy ne csak a jogaikkal, de a kötelességeikkel is legyenek tisztában. Én a következő generációban bízom: az én iskoláimban 17-18 éves gyerekek gyakorolják napi szinten a demokráciát. Ez az épület, az Európai Parlament arról híres, hogy a demokrácia fellegvára Európában.

 

De még mindig az? Az Európai Tanács végül lesöpörte az asztalról az Európai Parlament Spitzenkandidatjait az Európai Bizottság elnöki posztjára.

 

Akkor lesz a demokrácia fellegvára a továbbiakban is az Európai Parlament, ha szakmailag megfelelő megoldásokat adunk azokra a kérdésekre, amiket elég erősen feszegettek most a szavazóink. Ahogy azt majdnem minden Európai Parlament-elnökjelölt elmondta, itt az emberek hangjának kéne elhangoznia. Ez nekem azért volt különösen fura, mert nekünk, képviselőknek eleve ez a feladatunk – én ide az európai gettók hangját hozom, eleve ezért jöttem ide.

 

Ön ismét pályázik az Európai Parlament alelnöki pozíciójára. Kikerült nemrég a jelentkezése a netre, ebben sem azt nem említi meg, hogy magyar, sem azt, hogy fideszes, sem azt, hogy néppárti. Miért?

 

Azért, mert ezeket mindenki tudja rólam.

 

Az EP-képviselők 62 százaléka újonc – ők honnan tudnák?

 

Biztos vagyok benne, hogy ismernek engem. Akik be akar kerülni az Európai Parlamentbe, megnézik azért, hogy kik az alelnökei. Nem beszélve arról, hogy elég fontos dossziékat vittem,

 

15 éve EP-képviselő vagyok. Aki engem nem ismer, nem tudom, hogyan képviseli a szavazóit.

 

Nem fél attól, hogy nem szavazzák meg alelnöknek, mert a Fidesz fel van függesztve a Néppártban?

 

Nem ebben látok problémát, hanem abban, hogy a liberálisok, a zöldek, a szocialisták és a kommunisták megint nem támogatnak. Ahogy eddig sem. Nekik csak szavakban fontos a romaügy. Kíváncsi leszek, hogy a DK-s vagy a momentumos képviselőtársak támogatnak-e, miután végig roadshow-zták a cigánytelepeket, mindenfélét ígérgetve az embereknek. Vajon ma is olyan bátran odahúzzák mellém az ikszet, ha egyszer valódi roma érdekképviseletet akarnak?

 

Az elmúlt másfél évben, amíg a romastratégián dolgoztam, Jávor Benedek az EU-biztos Věra Jourovával az asztaloknál még támogatott, ám amikor szavazásra került sor, kiálltak mögülem mind. A dokumentumokból az összes érdekes pontot kivonták, csak azt tartották benne, hogy a cigányellenesség veszélye mennyire fontos – hogy a jogászok és NGO-k háromszoros pénzt kapjanak. Eközben a cigánytelepeken Európa-szerte nincs WC, nincs víz. Én mondtam, hogy hasznosítsuk a faji diszkriminációt tiltó direktívát, és akkor

 

rögtön nem kéne annyi jogász, abból ugyanis már így is rengeteg van Európában, mind egyenlőbánásmód-hatóságoknál dolgoznak. Többségük balról jött, vagyis nagyon jó szakemberek, hiszen ebből élnek harminc éve...

 

Ne már, hogy ezt duplikáljuk! Ha alelnökké választanak, összeurópai szegénységellenes stratégiává akarom fejleszteni a mostani romastratégiát – remélem, ebben mind a hét frakció támogat majd.

 

Hogy áll a Fidesz néppárti tagsága most, kaptak-e bármiféle visszajelzést?

 

Pozitív visszajelzést kaptunk azáltal, hogy beválasztottak a Néppárt ötödik alelnökjelöltjének. Attól volt hangos a sajtó, hogy nem kapunk semmilyen pozíciót – ez nem így van. Ugyanolyan tagja vagyunk a Néppártnak, mint az elmúlt 15 évben voltunk. Most stratégiai feladataink vannak, ilyenkor nincs különállás.

 

Ez azt jelenti, hogy konkrét ígéretet kaptak arra, hogy bent maradhatnak? Mert a Fidesz EPP-tagságát vizsgáló három bölcs vezetője, Herman van Rompuy nem túl pozitívan nyilatkozott pár hete.

 

Szavak vannak, konkrét szankció nincs.

 

Folyik a vizsgálat, ezt tartom korrektnek. A vizsgálat végén meglátjuk, hogy jogosultak-e arra, hogy minket elítéljenek. De nem hiszem, hogy erre sor kerülne: a három bölcsnek elég jó tudása van a közép-kelet-európai, posztkommunista dolgokról.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok be se mentek.

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás