Az Európai Parlament sem kezdi 2020-at orbánozás nélkül

2020.01.15. 19:26

Az idei első plenáris ülésen is téma volt a magyar hetes cikk: ki az EU tétlenségét és lassúságát hibáztatta, ki boszorkányüldözést és bolsevik tempót emlegetett.

Az Európai Parlament sem kezdi 2020-at orbánozás nélkül

Szerda délután tartottak egy újabb vitát a Magyarországgal szemben indított hetes cikkelyes eljárással kapcsolatosan az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Mivel a vitán újdonság nem hangzott el a már számtalanszor elismételt jogállamiságügyi érveken kívül, ezért egy-egy mondatban összegezzük, mit tartottak fontosnak elmondani az EP-képviselők a Magyarország elleni hetes cikkes eljárásról.

+ Claire Fox, Brexit Párt: Most már nem a Szovjetunió, hanem az Európai Unió terrorizálja a közép-európai térséget.

+ Molnár Csaba, DK: Aki azt hitte, hogy a Sargentini jelentés miatt majd megáll majd a kormány, az tévedett, hiszen azóta padlógázzal nyomja tovább a jogállamiság tiprását. Orbán, mint egy keleti despota, csak az erőből ért, abból, ha ráütnek a kezére, hogy eddig és ne tovább, a civilizált megoldásokból nem.

+ Járóka Lívia, Fidesz: A kormánypártot vádoló hangok mind abból a médiából tájékozódnak, ami állítólag már nincs is.

+ Donáth Anna, Momentum: Orbán megszokta, hogy nincs semmi következménye annak, amit csinál, és már szalonrasszista megjegyzéseket is tesz a cigányságra.

+ Vincze Loránt, RMDSZ: Kettős mérce, hogy míg Magyarországot és Lengyelországot ilyen vádakkal illetik, addig nyugaton senki ellen nem indítottak ilyen eljárást, ami megrendíti az Unióba vetett bizalmat.

+ Angel Dzhambazki, VMRO, Bulgária: Az Európai Unió egyenesen úgy viselkedik mint a bolsevik diktátorok, mivel nem fogadják el az emberek véleményét, és az ilyen birodalmak már a múltban is elbuktak, és a jövőben is ez a sors vár rájuk.

+ Cseh Katalin, Momentum: Ha a Fidesz szerint minden rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenzik, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket? Ön szerint ez nem ér fel egy beismerő vallomással?

+ Hidvéghi Balázs, Fidesz: A baloldal visszaél a jogállamiság fogalmával, amikor a vele egyet nem értőkkel szemben fellép, a Fidesz ezért arra kéri a soros horvát elnökséget, hogy mihamarabb állítsa le a boszorkányüldözést.

Felszólaltak az Európai Bizottság illetékes biztosai is: a cseh Vera Jourová szerint a magyar kormány intézkedései indokolttá teszik a 7. cikk szerinti eljárást, a belga Didier Reynders pedig ismét megerősítette, hogy már dolgoznak egy új jogállamisági mechanizmus kidolgozásán, amit amúgy számos EP-képviselő is szorgalmaz.

A hetes cikkelyes eljárásban egy háromszakaszos eljárás végén lehet szankciókkal sújtani egy tagállamot. Most a legelső szakaszban van az  ügy, ahol minden lényegi következmény nélkül csak az EU alapértékeinek, köztük a jogállamiságnak a megsértésének az egyértelmű veszélyét mondanák csak ki. De még ott se tartunk, hogy ennek a kimondásáról egyáltalán szavazott volna a tagállami minisztereket tömörítő Európai Unió Tanácsa.

Ha olvasnál arról, hogy miért indult meg ez az egész Magyarország ellen, ide kattints, ha pedig a legutóbbi tanácsi meghallgatásra vagy kíváncsi, arról itt írtunk.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek