Friss előrejelzés: az LMP elbúcsúzhat az EP-től, a Momentum viszont bejuthat

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.29. 13:25

A legfrissebb mandátumbecslések szerint a hagyományos európai pártcsaládok erősödőben vannak, de még mindig bukni látszik a közös jobbközép-balközép abszolút többség.

Friss előrejelzés: az LMP elbúcsúzhat az EP-től, a Momentum viszont bejuthat

Könnyen lehet, hogy az LMP egyetlen képviselőt sem delegálhat a május végi európai parlamenti választásokat követően felálló új testületbe, legalábbis ez áll az Európai Parlament közvélemény-kutatásokkal foglalkozó egysége és a Kantar Public együttműködésében megvalósuló, ma nyilvánosságra hozott, összeurópai mandátumbecslésének hazánkra vonatkozó fejezete alapján.

Az Európai Parlament a tagállamok közvélemény-kutatóinak méréseit veszik alapul a mandátumbecsléshez, de mindig más kutatókat. A legfrissebbet Magyarországra vonatkozóan a Publicus mérései alapján készítették.

Az előrejelzés szerint

Magyarországról a Fidesz 13, a Jobbik és az MSZP-PM 3-3, míg a DK és a Momentum 1-1 EP-képviselői mandátumot szerezhet meg.

Az európai trendeket tekintve a múlt hónaphoz képest változás érzékelhető, ugyanis a hagyományosan két legnagyobb európai pártcsalád, a Fideszt a felfüggesztés ellenére is a soraiban tudó jobbközép Európai Néppárt (EPP), és az MSZP-nek és a DK-nak is otthont adó balközép S&D egyaránt megerősödött. A februári előrejelzéshez képest most mindkét párt fejenként hét plusz mandátummal számolhatnak, azaz összesen 330 képviselőjük (188 EPP, 142 S&D) lehet a frakcióiknak a britek várható kilépése miatt 751-ről 705 fősre csökkenő Európai Parlamentben.

Az évtizedeken át őrzött abszolút többségüknek tehát még így is búcsút mondhatnak.

A Momentum révén magyarországi mandátumra is esélyes liberális ALDE 72, míg a nyugat-európai szélsőjobboldali pártokat, így a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülést, a Matteo Salvini vezette olasz Legát, az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) sorai közt tudó Nemzet és Szabadság Európája (ENF) előzetesen 61 mandátummal számolhat.

A MANDÁTUMOK VÁRHATÓ MEGOSZLÁSA AZ ÚJONNAN FELÁLLÓ EP-BEN

A britek távolmaradásával a toryknak is otthont adó Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) meggyengülnek, de így is 53 képviselőjük lehet az új parlamentben. Őket a Zöldek/EFA és a baloldali GUE/NGL követik. Előbbi 51, míg utóbbi 49 mandátumra számíthat. A most létező frakciók közül a legkevesebb képviselőt, szám szerint harmincat a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) delegálhatja az EP-be, de ebből 18 ahhoz az Öt Csillag Mozgalomhoz tartozik, akik saját frakciót akarnak alakítani a következő parlamentben.

A mandátumbecslés szerint a jelenlegi 22-vel szemben a jövőben 52 olyan képviselő is bejuthat majd az újonnan felálló Európai Parlamentbe, aki vagy független, vagy az őt delegáló párt korábban semelyik nagy frakciónak sem volt a tagja: ide tartozik a Jobbik, de ide sorolják a francia elnök pártját, a La République En Marche!-ot is, ők önmagukban 22 képviselőt szállíthatnak majd. Az ő esetleges meggyőzésük, illetve Macron tervezett frakciója nagyban befolyásolhatja majd az erőviszonyokat az európai törvényhozásban.

Kérdés az is, hogy össze fognak-e fogni, és ha igen, milyen mértékben a három kisebb-nagyobb mértékben EU-kritikus frakciók pártjai, ahogy azt az osztrák FPÖ EP-képviselője bejelentette; ahogy az is kérdés, hogy hova fog ülni Orbán Viktor egy ilyen helyzetben, aki a néppárti felfüggesztés után nyitva hagyta ezt a kérdést.

FRISSÍTÉS (17:30): A politikarajongók hamar észrevették, hogy az EP-mandátumbecslés magyar része egy az egyben a Publicus csütörtökön közzétett kutatását tükrözi. Utánanéztünk, és kiderült: egyes tagállamoknál csak egyetlen intézetet vesznek figyelembe az összesítéshez, míg máshol többet is, ránézésre teljesen véletlenszerű módon. Hogyan lehet így mandátumokat becsülni, és mennyire megbízható ez? Utánajártunk.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek