+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 30. vasárnap, 09:16
Ezzel a román politika legerősebb figurája az lett, akit a fél ország ostobának tart.

Viorica Dăncilă miniszterelnököt választották a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé az alakulat szombati rendkívüli kongresszusán – számol be róla az Agerpres hírügynökség. Az ügyvezető elnök Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a pártfőtitkár Mihai Fifor védelmi miniszter lett.

 

Viorica Dăncilă kormányfő 2828 küldött voksát szerezte meg a titkos szavazáson. Ellenjelöltjei közül Liviu Pleşoianu 715, Şerban Nicolae 375, Ecaterina Andronescu pedig 50 voksot kapott. 22 szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak.

 

A PSD ügyvezető elnöki pozícióját Eugen Teodorovici pénzügyminiszter töltheti be, akinek 2463 küldött szavazott bizalmat. Daniel Suciura 1358-an, Daniel Floreára 129-en, Marius Botára – aki közben visszalépett – 19-en voksoltak. 21 szavazat érvénytelen volt.

 

A főtitkári tisztségért indult jelöltek közül Mihai Fifor kapta a legtöbb voksot, 2366-an szavaztak rá, Gabriel Petrea 717, Felix Stroe 189, Codrin Ştefănescu 466, Rodica Nassar pedig 77 szavazatot gyűjtött. 175 voks érvénytelen volt. 

 

Viorică Dăncilă miniszterelnök jókor volt jó helyen.

 

EP-képviselő volt tavaly, amikor Liviu Dragnea akkori pártelnök hazahívta, és felkérte miniszterelnöknek, miután megvonta a bizalmat Mihai Tudosétől, aki a székelyek akasztásával való fantáziálásáról híresült el itthon leginkább. Dăncilának elődjeihez képest (a 2016 óta tartó ciklusban ő már a harmadik kormányt vezeti) sikerült megtartani Liviu Dragnea pártelnök bizalmát, aki többször elégedettségét fejezte ki az új kormány működésével kapcsolatban. 

 

Csakhogy az EP-választás másnapján ítéletet hirdettek egy olyan korrupciós perben, amely után Dragnea a börtönbe került. Dăncilă, akit az ellenzék általában hozzá nem értőnek szokott megbélyegezni, kijelentette, hogy a korrupciós ügyekben meggyengült pártnak új irányra van szüksége, tisztogatásba kezdett, és megpályázta az elnökséget.

 

Jelenleg így ő a legerősebb politikus Romániában, hiszen a kormányfőség mellé megszerezte a parlamenti választásokon legerősebb párt elnökségét is. A PSD az EP-választásokon ugyan csak második lett, de viszonylag kevés szavazót vesztett a három évvel ezelőtti választásokhoz képest.

 

Dăncilă a ciklusa végére egy teljes autópálya felépítését ígérte, azt nyilatkozta, hogy célja a középosztály erősítése lesz. 

 

FOTÓ: Európai Parlament via flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Még a Wikileaks-alapító Julian Assange adatai is kiszivárogtak, miután korábban menedékjogot kapott a dél-amerikai országtól.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás