+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 22. szombat, 19:56
Rövid időn belül két rangos díjat is kapott az osztrákoktól Soros. A CEU is szóba került a díjátadón.

A német DPA hírügynökség írta meg először, de a Nyílt Társadalom Alapítvány weboldala is beszámolt róla, hogy Bécsben Soros György pénteken átvette a Schumpeter-díjat az Osztrák Nemzeti Bank épületében.

 

A díjat Ewald Novotny, a bank vezetője, és a Bécsi Schumpeter Társaság elnöke adta át, az indoklásban az áll, hogy a díjat Soros „a szabadság melletti elkötelezettségének és a tudomány népszerűsítéséért” kapja.

 

„A Schumpeter-díjat Soros Györgynek adjuk, amiért a világot nyitottabbá, igazságosabbá és méltányosabbá tette” – mondta Novotny.

 

A díjat az egykori híres (a csehszlovák kommunista titkosszolgálat informátoraként végül hírhedt) bécsi polgármesterről elnevezett Helmut Zilk Alapítvány alapította 1991-ben, Harvard Joseph Alois Schumpeter (1883–1950) osztrák származású közgazdász emlékére, és évente osztja ki a Schumpeter Társaság. Többek közt Helmut Kohl volt német kancellár, Václav Klaus, Csehország volt köztársasági elnöke, Romano Prodi volt olasz miniszterelnök és az Európai Bizottság volt elnöke, és Mario Draghi, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke is megkapta már.

 

Soros természetesen ha már ott volt Bécsben, akkor említést tett a Közép-Európai Egyetemről (CEU)-ról is, amely szeptemberben első évét fogja megkezdeni a bécsi kampusszal, miután az Orbán-kormány gyakorlatilag elüldözte az országból (igaz, a magyar kormány értelmezése szerint a CEU nem ment sehova). Mint ismert: miután a magyar kormány tavaly év decemberéig se volt hajlandó megállapodást kötni New York állammal, holott a CEU addigra már teljesítette a csak rá szabott új törvényi előírásokat, az egyetem vezetősége úgy döntött: 2019 szeptemberétől Bécsben folytatják az oktatást, legalábbis a képzés egy jó részét átköltöztetik.

 

Soros György a díjátvételkor a következőket mondta: „Nagy megtiszteltetés nekem átvenni ezt a díjat, mert mindig is nagy csodálója voltam Schumpeter gondolkodásának. Ugyanakkor szeretném megköszönni Bécsnek, azt a fogadtatást, amelyben a CEU-t részesített.

 

Bízom benne, hogy a CEU társadalomtudományi képzései erősíteni fogják a város kiváló intellektuális életét.”

 

Mostanában ez már a második kitüntetés, amit Soros Ausztriában kap. Nemrég ugyanis – hálából, amiért a CEU-t oda költöztette – megkapta Bécs város és tartomány legmagasabb kitüntetését, az arany becsületrendet.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Törvényben kell betiltani
Ibizán és Mallorcán azt is,
hogy a turisták ne
ugráljanak a szállodák erkélyéről a medencékbe.

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás