Nyomozás indult, mert az oroszok vélhetően jól megtömték a moldáv elnök zsebét

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.11. 16:05

Tovább bonyolódik a moldáv belpolitika, az oroszpárti elnök pártjának kampányát finanszírozhatták az oroszok.

Nyomozás indult, mert az oroszok vélhetően jól megtömték a moldáv elnök zsebét

Bűnügyi eljárás indult Igor Dodon moldáv elnök és pártja ellen, a vádak szerint ugyanis illegálisan fogadtak el pénzt a kampányra orosz felektől – írja a Balkan Insight.

A moldovai ügyészség kedden jelentette be, hogy vizsgálatot folytatnak az ügyben, a feltételezések szerint

Igor Dodon oroszpárti elnök pártja ugyanis sok millió dollárnyi összeget kaphatott az oroszoktól.

Az ügyészség egy közleményben azt írta, hogy elindították a vizsgálatot „a politikai pártok finanszírozásának jogszerűségét megkérdőjelező adatok nyilvános térben való megjelenése kapcsán”. „A vizsgálati folyamat során az ügyészek számos olyan tevékenységet indítottak, amelyek célja az ügy körülményeinek objektív tisztázása, beleértve a bizonyítékok gyűjtését és az egyének meghallgatását” – írják még.

A nyomozás azután indult meg, hogy a Publika TV nevű adón megjelent egy műsor, amelyben a Demokrata Párthoz köthető oligarcha, Vlad Plahotniuc Dodonnal egyeztettett a kormányalakításról. (A szóban forgó tévé is a Demokrata Párhoz kötődik a Balkan Insight szerint.)

A videóban úgy tűnik, hogy Dodon elismeri: hétszázezer és egymillió dollár közötti összeget kapott havonta Moszkvából, hogy ebből pártja, a Szocialista Párt kampányát finanszírozza, és azt állította, a támogatás áprilisban abbamaradt. A felvételen Dodon arról is beszél, hogy június hatodikán kérte Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettest a pénzcsapok újbóli megnyitására, aztán azt is elmondja, hogy Kozak ígéretet tett erre.

Dodon azt mondja, a felvételeket úgy vágták össze, hogy kiforgatták a mondandóját. Amikor azonban az újságírók megkérdezték, hogy fogadott-e el pénzt Oroszországból, megkerülte a válaszadást.

„Ezek a felvételek meg vannak vágva, amit mondtam, az ki van ragadva a kontextusból. Nem lehet külföldről pártot finanszírozni”

– mondta az elnök.

Vasárnap este arról cikkezett a moldáv média, hogy az elnök – attól tartva, hogy le fogják tartóztatni – az orosz nagykövetségen éjszakázott. Aztán hétfőn megjelent egy tévéműsorban, és azt mondta, valószínűleg politikai gyilkosság áldozata lett.

A moldáv kormányalakítás körüli hercehurcáról korábban itt írtunk.

FOTÓ: duma.gov.ru / Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek