+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 22. csütörtök, 15:00
Az igazságszolgáltatás elől menekülve lépett le tavaly júniusban Moldovából az ország bábmestere, a komplett moldáv politikát felvásárló Vlad Plahotniuc. A helyi hatóságok azóta bottal üthetik a nyomát, kiadatási kérelmeikre pedig nagyban bagóznak egyes államok.

Alexandru Stoianoglo, a Moldovai Köztársaság legfőbb ügyésze csütörtökön jelentette be, hogy a török hatóságok válaszra sem méltatták a márciusban elküldött kiadatási kérelmüket. Ebben Vlad Plahotniuc oligarcha kiadatását kérték a moldovai hatóságok a törököktől, arra hivatkozva, hogy Plahotniuc ellen jelenleg pénzmosás bűncselekménye miatt folyik eljárás Moldovában, a férfi meg tudomásuk szerint akkor még Törökországban tartózkodott. A legfőbb ügyész ugyanakkor elmondta, hogy információik szerint az országot egykoron háttérből irányító oligarcha azóta már amúgy is elhagyta Törökországot és úgy tudják, hogy Szaúd-Arábiába, onnan pedig Ciprusra távozott.

 

A moldávok mindkét államtól kérték Plahotniuc  kiadatását, de a szaúdiaktól azt a választ kapták, hogy ő az országuk területére be sem lépett, a ciprusiak válaszát pedig még mindig várják.

 

Vlad Plahotniuc a 2000-es évektől kezdődően kezdte el kiépíteni üzleti és politikai kapcsolatait Moldovában, Oroszországban és Romániában. 2009-ben a gazdasági világválság kellős közepén gyakorlatilag felvásárolta a gyengélkedő moldovai Demokrata Pártot, majd szépen lassan szinte az egész moldovai belpolitikát. Gazdasági befolyásának köszönhetően 2015-re már az ország második legfontosabb emberének számított Vlad Filat akkori liberális miniszterelnök után, de ekkorra már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy Plahotniuc hegemón uralomra tör.

 

PLAHOTNIUC EGY VÁLASZTÁSI NAGYGYŰLÉSEN A MOLDÁV FŐVÁROS, KISINYOV BELVÁROSÁBAN MÉG TAVALY JÚNIUSBAN. FOTÓ: VP / FACEBOOK

 

Ekkortájt kezdték az oligarchát a „bábmester” jelzővel emlegetni, aki a kezében tartja az egész kormányt, és mindenkit lefizet, csak hogy neki dolgozzon. Az egyik legnagyobb politikai sikere az volt, amikor az általa már kilóra felvásárolt moldovai Alkotmánybíróság az ő megrendelésére megváltoztatta az alkotmányt, és elrendelték, hogy 2016-tól az ország állampolgárai közvetlen módon, szavazással válasszák meg az államfőt, addig ugyanis a parlament szavazott az elnök személyéről. Plahotniuc Moldova első szabad elnökválasztásán 2016-ban látszólag az EU-párti Maia Sandu jelöltségét támogatta, azonban az általa felvásárolt média Igor Dodon oroszbarát jelölt szerkerét tolta, mert az ő személye jobban összefért az oligarcha Oroszországhoz fűződő terveivel.

 

Az elnökválasztást végül Dodon nyerte, azonban az oligarcha öröme nem tarthatott sokáig, a 2019-es parlamenti választások után a Maia Sandu vezette nyugatos értékeket képviselő ACUM párt koalícióra lépett az Igor Dodont támogató Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártjával (PSRM). Bár a koalíció nem volt hosszú életű, arra mégis elég volt, hogy eltakarítsák az útból Plahotniucot, akinek pártja, a Demokrata Párt csak a harmadik erőt képviselte ekkor a parlamentben.

 

Miután a Sandu vezette kormány felelősségre szerette volna vonni az oligarchát múltbéli korrupciós ügyei miatt, az magánrepülőjén rögtön elmenekült az országból, állítása szerint azért, mert már nem érezte ott biztonságban a családját. A történtekről korábban Mizsei Kálmán, az EU korábbi moldovai különleges megbízottja írt részletesen az Azonnalin

 

Plahotniuc 2019 júniusában az Egyesült Államokba szökött, és bár Moldova nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, az Interpol nem tette fel a nemzetközileg körözött bűnözők listájára.

 

Az oligarchát most azzal vádolják Moldovában, hogy különböző bankokon keresztül mosott tisztára 18 millió dollárt és 3,5 millió eurót.

 

MAIA SANDU VOLT AZ A KORMÁNYFŐ, AKI TAVALY NYÁRON AZ EU-PÁRTI ACUM ÉS AZ OROSZPÁRTIAK ÁLTAL ALKOTOTT, MINDÖSSZE ÖT HÓNAPOT MEGÉLT KOALÍCIÓS KORMÁNY ÉLÉN LETÖRTE PLAHOTNIUC BEFOLYÁSÁT. AZ AZONNALINAK EL IS MONDTA, HOGY HOGYAN. SANDU MOST INDUL AZ ELNÖKI CÍMÉRT IS. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

A Moldovai Köztársaságban jelenleg éppen nagyban zajlik az elnökválasztási kampány, az oligarcha személye pedig ismételten a figyelem középpontjába került, a spekulációk szerint megint be szeretne avatkozni a november 1-jei elnökválasztásba, de hogy pontosan kinek az oldalán és hogy eleve miért is, arról ellentmondásosak a hírek. Az egyik legesélyesebb elnökjelölt, Igor Dodon államfő maga is beismerte csütörtökön a legnagyobb moldovai kereskedelmi csatornának adott interjújában, hogy

 

jelenleg fogalmuk sincs arról, hogy merre bujkálhat Plahotniuc.

 

Egyelőre annyit tudnak biztosan, hogy nincs az Egyesült Államokban, szerinte pedig nagyon úgy tűnik, hogy Plahotniuc „egyik országból utazik a másikba, de az igazságszolgáltatás elől úgysem menekülhet”.

.

Nyitókép: Vlad Plahotniuc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás