Farage biztosan nem ül be Salvini pártszövetségébe

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.05. 17:25

Az egész Európai Unió legtöbb mandátumát megszerző Brexit Párt Nigel Farage régi euroszkeptikus pártszövetségét alapítaná inkább újjá a szélsőjobbal való közösködés helyett.

Farage biztosan nem ül be Salvini pártszövetségébe

Ahogy formálódik az Európai Parlament pontos leosztása, úgy tűnik egyre gyengébbnek az a gondolat, hogy Európa szélsőjobboldali erői jelentős befolyásra tesznek szert: a Fidesz például már szinte biztos, hogy az Európai Néppárt tagja akar maradni, 29 mandátumával az egész EP legtöbb helyét behúzó Nigel Farage-féle Brexit Párt pedig biztosan nem csatlakozik az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini szövetségéhez – írja a Politico.

Farage közleményben oszlatta el a kétségeket: „A mút héten találkoztunk az ENF-képviselőcsoport tagjaival, és ebből sokan arra következtettek, hogy csatlakozik hozzájuk a Brexit Párt is. Biztosítok mindenkit arról, hogy nem erről van szó, és a Brexit Párt nem csatlakozik” – áll a közleményben.

Farage terve sokkal inkább az, hogy újjáépíti az euroszkeptikusokból álló EFDD-t, aminek hivatalosan még mindig ő az elnöke, de még előző pártja, az EP-be be sem jutott UKIP alapította,

de tagja volt az olasz Öt Csillag Mozgalom is, akik nagyot csúszva csak 14 helyet szereztek. Ők februárban már bejelentették, hogy elitkritikus frakciót szeretnének.

Farage távolságtartása Salviniéktól tehát annyiban is érthető, hogy Salvinivel ellentétben erről a csoportosulásról egyáltalán nem mondható el, hogy szélsőjobbos lenne, még ha egyszerű is lenne úgy látni a világot, hogy aki kritikus az EU-val, az mind széljobbos.

Bár első ránézésre értelmetlennek tűnhet, hogy Farage úgy alakít szövetséget, hogy elvileg minél gyorsabban ki szeretné vezetni Nagy-Britanniát az Unióból, de egyrészt a brexitről még mindig senki nem tudja eldönteni, mikor van rá minimális esély is, másrészt pedig a frakcióhoz némi pénz is jár. A Brexit Párt egyik újonnan megválasztott EP-képviselője, Claire Fox az Azonnalinak adott interjújában azt mondta, hogy jó eséllyel olyan emberekkel kell majd egy frakcióban ülnie, akiket nem szeret, de akárhol is lesz, nem fogad el parancsokat Farage-tól.

Nem jön össze a Nagy Szélsőjobbos Frakció

Egyre nagyobb valószínűsége van annak, hogy nem jön össze a főleg Salvini, Orbán és a francia Marie Le Pen által remélt nacionalista, főleg a bevándorlóellenességben egyetértő frakció: eredetileg azt remélték, hogy tíz pártból álló szövetség jöhet létre, ehhez képest nem csak Farage, de a lengyel kormánypárt PiS is kizárta az együttműködést velük. Az ENF-nek így az olasz Ligán (28 képviselő) kívül egyelőre a francia Nemzeti Tömörülés (22 képviselő), az osztrák FPÖ (három képviselő), a német AfD (11 képviselő), a belga Flamand Érdek (három képviselő), a cseh SPD (két képviselő) a tagjai; a frakció mérete így a zöldekkel verseng, ahova épp a napokban ült be egy német viccpárti képviselő azért, hogy ne legyenek kevesebben Salviniéknál.

FOTÓ: Gage Skidmore / Flickr

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek