Fekete-Győr András: Együtt fogunk tudni működni a DK-val

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.28. 11:42

Cseh Katalin szerint Gyurcsány Ferenc annyira nem akarja átültetni a DK-t az ALDE-ba, Fekete-Győr András viszont azt is kiemelte, hogy az EP-ben nem Gyurcsány, hanem Dobrev Klára ül.

Fekete-Győr András: Együtt fogunk tudni működni a DK-val

A teljes ellenzéki átrendeződést hozó EP-választások után Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy elutazik találkozni az európai liberálisok frakcióvezetőjével, Guy Verhofstadttal. A DK eddig a szocialista frakcióban ült, de az egykori miniszterelnök elmondása szerint abban bízik, hogy az ALDE Emmanuel Macron francia elnök pártjának csatlakozásával nem liberális, hanem Európa-párti szövetséggé változik. Ha átülne a DK négy képviselője, akkor az a furcsa helyzet alakulna ki, hogy egy frakcióba kerülnének a szintén ALDE-tag Momentum két delegáltjával, Cseh Katalinnal és Donáth Annával – erről érdeklődtünk a Momentum sajtótájékoztatóján.

„Én erről nem tudok semmit, most megyek ki Brüsszelbe találkozni a partnerekkel. Szerintem nem az a fontos, hogy ki melyik pártcsaládhoz tartozik, hanem hogy hogyan tudunk együtt dolgozni. Jelenleg is van már másik magyar párt a pártcsaládunkan, ez egy létező dolog” – mondta a listavezető Cseh Katalin, utalva rá, hogy a Fodor Gábor vezette Liberálisok is az ALDE tagjai, bár ők a 2019-es EP-választásokon amúgy el sem indultak. 

„Gyurcsány Ferenc tegnapi nyilatkozatából azt szűrtem le, hogy ők inkább maradni akarnak a szocialista frakcióban, de pár óra múlva okosabb leszek.”

Arra a kérdésre, hogy ha a liberális frakcióvezető kikérné a Momentum véleményét, mit mondana, röviden válaszolt: „Meg kell hallgatni, mit mondanak. Én kíváncsi vagyok, és nyitottan utazok ki.”

Dobrev nem Gyurcsány

A Momentum pártelnökét, Fekete-Győr Andrást is megkérdeztük róla, hogy ha eseteg egy padsorba kerülnének a Demokratikus Koalícióval, akkor félre tudnák-e tenni azt, hogy nem is olyan régen még egyértelműen kijelentette, hogy Gyurcsánynak el kéne takarodnia a közéletből: „Az Európai Parlamentben Dobrev Klára és további három DK-s képviselő fog dolgozni. Szerintem ők kiváló kampányt csináltak, több vitán is részt vettünk velük. Le a kalappal a kampányuk előtt,

együtt fogunk velük tudni működni az Európai Parlamentben.”

Korábban egyébként a Momentum meghívására Budapesten kampányoló Guy Verhofstadt azt nyilatkozta az Azonnalinak: erős magyar delegációban reménykedik.

MONTÁZS: Pintér Bence

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek