+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. május 29. szerda, 17:44
Kaptunk egy képet, amin Kendernay Jánossal, az LMP lemondott elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány a brüsszeli Parc Leopoldban. Megkérdeztük Kendernayt, mi ez az egész.
Érdekes fotót kaptunk egy olvasónktól,

 

ami az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületei között található brüsszeli Parc Leopoldban készült szerda délután. Ő azzal küldte azt el nekünk, hogy celebeket szpottolt, és ezalatt Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint feleségét, Dobrev Klárát, a DK EP-listavezetőjét, leendő EP-képviselőjét értette. Gyurcsány hétfőn azt mondta a magyar médiának, hogy azért ment Brüsszelbe, hogy tárgyaljon Guy Verhofstaddtal, a Momentumot is tagjai között tudó liberális ALDE-frakció vezetőjével a DK csatlakozásáról.

 

 

A kép azonban ennél jóval érdekesebb a politikát követők számára: azon ugyanis épp Kendernay Jánossal, az LMP egyik eddigi elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány (azért eddigi, mert az LMP elnöksége a 2,17 százalékos EP-eredményt követően lemondott).

 

Mivel nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy tényleg Kendernay van-e a képen, ezért felhívtuk a fotóval kapcsolatban Kendernay Jánost, aki azt mondta: véletlenül futottak össze, és csak gratulált Gyurcsányéknak.

 

„Arrafelé volt egy találkozóm, és ha már megláttam őket, nem akartam szó nélkül elmenni mellettük.”

 

Arra a kérdésre, hogy örültek-e neki Gyurcsányék, azt mondta, nem tudja, de meglepődtek, mivel eddig nem ismerték egymást. Ő viszont gratulálni akart nekik versenytársként.

 

Az LMP gyászos eredményével kapcsolatban megkérdeztük Kendernayt arról is, hogy mit szól hozzá, hogy a választóknak ennyivel nagyobb az igénye Gyurcsányra, mint a zöldpolitikára. Erről azt mondta: 

 

A két százalékos eredmény „nem olyan nagy kudarc, mint sokan gondolják”.

 

Ez egy kétéves, 2017 nyara óta tartó, hullámvölgyekkel teli folyamat része Kendernay szerint, a választópolgárok egészséges reakciója. Arra a kérdésre, hogy eszerint megérdemelték-e a leszereplést, azt válaszolta, ezt hadd ne neki kelljen kimondani.

 

Mivel az EP-választási eredmény miatt az LMP teljes elnöksége lemondott, arról is megkérdeztük az eddigi elnökségi tag Kendernayt, pályázik-e valamilyen tisztségre a tisztújításon. Erre többszöri kérdésre sem adott egyértelmű választ, csak úgy fogalmazott: arra van ambíciója, hogy a párt továbbra is promotálja a zöldpolitikát, és a konkrét tisztség a „kompozíciótól” is függ. 

 

„Az LMP-ben nem a bázisdemokrácia a baj, hanem az, hogy nem volt stratégiai vízió”

 

– fogalmazott Kendernay, aki azt is elárulta: nem elkeseredettségében ment ki Brüsszelbe, hanem eddig is ott lakott, és most macskástul-mindenestül visszament. Amúgy pedig gyakran sétál a spontán DK-LMP-csúcstalálkozónak helyt adó Parc Leopoldban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem sikerült újráznia Kárpátalján a magyar jelöltnek az ukrán választásokon, de egy másik körzetben még akár születhet is magyar győzelem.

A csehországi Zlínt a szlovákiai Zsolnaként tüntették fel a négysávosra bővülő M15-ös autóúton, így rossz országot és kilométerszámot is írtak hozzá.

A cseh Polgári Demokrata Párt vezetője hozná össze az ellenzéket, de a kalózok kimaradnának az összefogásból.

Kiderült: a német Zöldek szavazói használják legtöbbször a repülőgépet. Igaz, ő nekik is a legnagyobb a bűntudatuk emiatt.

Közleményt adtak ki a mesterségesen eltüntetett, sokszor átnevelő táborba
küldött ujgur kisebbségről.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás