+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. május 29. szerda, 17:44
Kaptunk egy képet, amin Kendernay Jánossal, az LMP lemondott elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány a brüsszeli Parc Leopoldban. Megkérdeztük Kendernayt, mi ez az egész.
Érdekes fotót kaptunk egy olvasónktól,

 

ami az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületei között található brüsszeli Parc Leopoldban készült szerda délután. Ő azzal küldte azt el nekünk, hogy celebeket szpottolt, és ezalatt Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint feleségét, Dobrev Klárát, a DK EP-listavezetőjét, leendő EP-képviselőjét értette. Gyurcsány hétfőn azt mondta a magyar médiának, hogy azért ment Brüsszelbe, hogy tárgyaljon Guy Verhofstaddtal, a Momentumot is tagjai között tudó liberális ALDE-frakció vezetőjével a DK csatlakozásáról.

 

 

A kép azonban ennél jóval érdekesebb a politikát követők számára: azon ugyanis épp Kendernay Jánossal, az LMP egyik eddigi elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány (azért eddigi, mert az LMP elnöksége a 2,17 százalékos EP-eredményt követően lemondott).

 

Mivel nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy tényleg Kendernay van-e a képen, ezért felhívtuk a fotóval kapcsolatban Kendernay Jánost, aki azt mondta: véletlenül futottak össze, és csak gratulált Gyurcsányéknak.

 

„Arrafelé volt egy találkozóm, és ha már megláttam őket, nem akartam szó nélkül elmenni mellettük.”

 

Arra a kérdésre, hogy örültek-e neki Gyurcsányék, azt mondta, nem tudja, de meglepődtek, mivel eddig nem ismerték egymást. Ő viszont gratulálni akart nekik versenytársként.

 

Az LMP gyászos eredményével kapcsolatban megkérdeztük Kendernayt arról is, hogy mit szól hozzá, hogy a választóknak ennyivel nagyobb az igénye Gyurcsányra, mint a zöldpolitikára. Erről azt mondta: 

 

A két százalékos eredmény „nem olyan nagy kudarc, mint sokan gondolják”.

 

Ez egy kétéves, 2017 nyara óta tartó, hullámvölgyekkel teli folyamat része Kendernay szerint, a választópolgárok egészséges reakciója. Arra a kérdésre, hogy eszerint megérdemelték-e a leszereplést, azt válaszolta, ezt hadd ne neki kelljen kimondani.

 

Mivel az EP-választási eredmény miatt az LMP teljes elnöksége lemondott, arról is megkérdeztük az eddigi elnökségi tag Kendernayt, pályázik-e valamilyen tisztségre a tisztújításon. Erre többszöri kérdésre sem adott egyértelmű választ, csak úgy fogalmazott: arra van ambíciója, hogy a párt továbbra is promotálja a zöldpolitikát, és a konkrét tisztség a „kompozíciótól” is függ. 

 

„Az LMP-ben nem a bázisdemokrácia a baj, hanem az, hogy nem volt stratégiai vízió”

 

– fogalmazott Kendernay, aki azt is elárulta: nem elkeseredettségében ment ki Brüsszelbe, hanem eddig is ott lakott, és most macskástul-mindenestül visszament. Amúgy pedig gyakran sétál a spontán DK-LMP-csúcstalálkozónak helyt adó Parc Leopoldban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A brit LibDemek és a Skót Nemzeti Párt vitázni akartak Boris Johnsonnal és Jeremy Corbynnal, de nem hívták meg őket. Hiába reklamáltak.

Az átlag liechtensteini háztartás eladósodottsága meghaladja a kétszázezer eurót, amivel GDP-arányosan a kontinens leggazdagabb országa számít egyben a legeladósodottabb társadalomnak is.

Az egyik legnevesebb filmfesztiválon vitte haza az Eufória című sorozat első részében nyújtott teljesítményéért a legjobb pilotnak járó díjat.

Bár nyíltan nem határolódott el Orbántól, Bakunak és Ankarának is beszólt Várhelyi Olivér. Mutatjuk, miket válaszolt a bővítési biztosjelölt!

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás