Írásban is hajlandó megfogadni a Huawei, hogy nem kémkedik

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.14. 19:57

A Huawei gesztusa a britekre is vonatkozna, akik 5G hálózatuk fejlesztése kapcsán a kínai és az amerikai érdekek között próbálnak egyensúlyozni.

Írásban is hajlandó megfogadni a Huawei, hogy nem kémkedik

Azzal nyugtatná az európai országokat a Huawei, hogy hajlandó írásbeli megállapodásban rögzíteni: nem fognak kémkedni – írja a Reuters. Erről a kínai óriásvállalat elnöke, Liang Hua beszélt egy keddi londoni konferencián.

A Huawei ezt a megállapodás hajlandó bármelyik kormánnyal megkötni, köztük például a britekkel is.

Utóbbi országban különösen forró téma a Huawei. Ugyanis nemrégiben rúgták ki a brit védelmi minisztert, Gavin Williemsont, miután azzal vádolták: ő szivárogtatta ki, hogy a britek akár hajlandóak lennének ha korlátozottan is, de bevenni a Huaweit 5G hálózatuk fejlesztésébe. Ezt viszont az amerikai kormány egészen biztosan nem nézné jó szemmel, hiszen korábban felszólította szövetségeseit: hagyják ki a Huaweit az 5G-hálózat építéséből, mondván azt felhasználhatja a techcég arra, hogy a kínai kormánynak kémkedjenek. Sőt, azt is belengették: amelyik szövetségesük ezt mégis megteszi, azzal a jövőben korlátozzák a hírszerzési információk megosztását.

Utóbbira reagálva kedden azt nyilatkozta Jeremy Hunt brit külügyminiszter a Reuters beszámolja szerint:

„Nagy-Britannia sosem hozna olyan döntést a Huawei és az 5G kapcsán, amely veszélyeztetné hírszerzési együttműködését az USA-val, de szintén nem kíván új hideg háborút Kínával“.

A Huawei egyébként ártatlansága bizonyítására márciusban például egész oldalas hirdetést tett közzé a Wall Street Journalben, melynek fő üzenete az volt: „ne higgy el mindent, amit hallasz”. A hidetés egy nyílt levelet jelentett, amelyben arra kérték az újságírókat, hogy az amerikai kormány által gerjesztett félreértések terjesztése helyett inkább keressék fel személyesen a vállalat munkatársait.

Arról, hogy mi áll a Huawei körüli botrányok hátterében, itt írt korábban részletesebben az Azonnali. Ami a magyar kormány illeti, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem lát biztonsági kockázatot a cégben, míg Szijjártó Péter külügyminiszter szerint képmutatás van Nyugat-Európában a cég körül.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek