Október 31. az új dátum a britek kilépésére

Szerző: Pintér Bence
2019.04.11. 07:51

Még fél év haladékot kapnak a britek az EU-tól, hogy kitalálják, mi a fenét akarnak pontosan.

Október 31. az új dátum a britek kilépésére

Hosszadalmas tárgyalások után szerda hajnalra megállapodás született arról az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, hogy

a brilépés új végső határideje október utolsó napja legyen azzal a kikötéssel, hogy ha a britek elfogadják korábban Theresa May megállapodását, akkor kiléphetnek előbb

írja a Politico. A legutóbbi hosszabbítás alapján ugye a briteknek pénteken kellett volna távozniuk az EU-ból, de a brit kormány és a parlament továbbra sem volt képes előállni semmilyen működő tervvel azon kívül, hogy a megállapodás nélküli kilépést szeretnék elkerülni.

A szerda éjjeli tárgyalás hosszasan elnyúlt, hiszen míg az EU vezetői egyéves türelmi időt akartak – főleg azért, hogy ne kelljen kéthetente újabb dátumokban megegyezni – addig a brit miniszterelnök, Theresa May és a francia elnök, Emmanuel Macron is rövidebb, június végéig tartó határidőt szeretett volna megállapítani: a két irány kompromisszuma a féléves hosszabbítás.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az EU újra szeretné tárgyalni a May-féle megállapodást.

Mint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kifejtette, a labda továbbra is London térfelén pattog, azaz a brit képviselők a következő fél évben elfogadhatják May megállapodását (amit már háromszor leszavaztak), vagy átalakíthatják a kilépési megállapodás mellé elfogadott, a két fél jövőbeli kapcsolatáról szóló politikai nyilatkozatot. Emellett a britek úgy is dönthetnek, hogy inkább visszalépnek az egész brilépéstől. Tusk azzal fejezte be, hogy megkérte a briteket: ne vesztegessék el a most szerzett időt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha májusig nem sikerül kilépni, akkor EP-választásokat kell tartani az Egyesült Királyságban is.

Trump ütötte kicsit az EU-t, May meg a képviselőket

Theresa May fáradtan nyilatkozott a tárgyalás után, és elmondta: ő már háromszor szavazott a kilépésre, és ha a képviselők vele szavaztak volna, már rég kiléphettek volna az EU-ból. Most újra megpróbálja a képviselőket a megállapodása mögé állítani majd, ezen fog dolgozni.

Emmanuel Macron mindeközben arról beszélt, hogy a hosszabb hosszabbítás szerinte mindkét félnek káros lett volna, főleg a briteknek, akik a kilépésre szavaztak 2016-ban. Szerinte minden további hosszabbítás megcsúfolja ezt a döntést és belekényszeríti a briteket a tagságba, amit ők nem akarnak.

Donald Trump hajnalban kezdett twittelni a megállapodásról:

az amerikai elnök szerint az EU brutális a britekkel, pont amennyire brutális kereskedelmi partner az amerikaiakkal, de szerinte ez változni fog.

FOTÓ: European Parliament

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek