Fölényesen nyert a szlovák Momentum jelöltje az elnökválasztáson, Bugár leszerepelt

Szerző: Illés Gergő
2019.03.17. 08:42

Még a magyarok lakta járásokban sem tudta megszorongatni a liberális Zuzana Čaputovát az egyetlen állva maradt magyar jelölt a szlovák elnökválasztás első fordulójában.

Fölényesen nyert a szlovák Momentum jelöltje az elnökválasztáson, Bugár leszerepelt

Magabiztos győzelmet aratott Zuzana Čaputová liberális politikus a szlovák elnökválasztás szombaton tartott első fordulójában. A Progresszív Szlovákia párt (körülbelül a helyi Momentum) jelöltje országos viszonylatban bár nem szerzett abszolút többséget, de

a szavazatok 40,6 százalékával több, mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a mögötte álló, 18,7 százalékos Maroš Šefčovič EU-biztos.

Nem lesz szélsőséges jelölt a második körben

A Smer kormánypárt támogatásával induló Šefčovič lemaradása ellenére bizakodó, és mindenki elnöke szeretne lenni. Hozzátette, a második körben mindenkit meg akar szólítani, beleértve a kisebbségi szavazókat is. Arra a kérdésre, elvárja-e Bugár Bélától, a szintén kormányon lévő Híd-Most jelöltjétől, hogy a második forduló előtt őt támogassa, azt válaszolta, az embereket közvetlenül szeretné meggyőzni, egyelőre nem tervezi, hogy tárgyalásokat kezd az egyes politikai pártok képviselőivel.

14,4 százalékával a harmadik helyre futott csak be Stefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság tagja, a 301 000 szavazatot szerző jelöltnek ugyanakkor meggyőződése, hogy a következő választást már megnyeri. Az első eredmények megjelenése után

Harabin még manipulációról beszélt, szerinte ugyanis az ő választóköri delegáltjait több helyen sem engedték be a szavazatszámlálók.

Negyedik helyen – 10,4 százalékos eredménnyel – végzett a szélsőjobboldali Marian Kotleba, 5,7 százalékkal pedig az ötödik helyre futott be František Mikloško kereszténydemokrata politikus.

Bugár még a magyarokat sem győzte meg

Az egyetlen állva maradt magyar jelölt Bugár Béla volt a Híd-Most színeiben, ugyanakkor Bugár nagyon leszerepelt, még a 2014-es elnökválasztáson 5,1 százalékot szerző, MKP-s Bárdos Gyula eredményét sem tudta hozni: a politikus csupán 66 000 szavazatot, és 3,1 százalékot szerzett, ráadásul úgy, hogy Menyhárt József MKP-s elnökjelölt korábban már – igaz, nem Bugár javára, de – vissza is lépett.

Bugár tehát még a magyar szavazatokat sem tudta besöpörni:

Čaputová az összes megyét megnyerte, a magyar politikus pedig még a magyarok lakta dunaszerdahelyi és komáromi járásban is a második helyre szorult:

előbbi járásban a liberális jelölt 54,6 százalékot, Bugár pedig 25,3 százalékot szerzett, utóbbiban pedig Čaputová 48, a Híd-Most elnöke pedig 22 százalékos a nem hivatalos eredmények alapján.

Egyébként hét járást Šefčovič is be tudott húzni, Harabin pedig egyben győzedelmeskedett. A többi járást viszont a Progresszív Szlovákia jelöltje vitte el:

FORRÁS: EUROPE ELECTS

A Denník N egyébként megkérdezte a magyar politikust, kit támogat majd a második fordulóban, Bugár viszont elmondása szerint még ezt nem tudja. Viszont annyit elmondott, hogy szeretne találkozni Zuzana Čaputovával, már csak abból kifolyólag is, mert a liberális elnökjelölt a magyar nemzetiségűek szavazatainak jó részét is bezsebelte. Bugár egyébként a jelenlegi szlovák kormánykoalíció tagja, ám emlékeztetett: a három párt között nincs egyesség arról, hogy mindenki a szociáldemokrata Smer által támogatott Šefčovičot támogassa,

így annak se látja veszélyét, hogy konfliktus alakulna ki, ha Čaputová mellé állna be.

Az eredményt Bugár saját egészségi állapotával is magyarázta: „Lehet, hogyha egészségesebb lennék, aktívabb lettem volna. Most azonban egy műtét előtt állok”, árulta el a Híd-Most elnöke, aki nem aggódik az eredmény alapján a jövő évi parlamenti választások miatt, mivel a két voksolást „nem lehet összehasonlítani”. A politikus hozzátette: örül, hogy a második fordulóba nem jutott szélsőséges jelölt. A Bugárral készített nagyinterjúnkat az elnökválasztás előtt itt olvashatjátok. 

Bugár Béla a Pátria Rádióban vasárnap délelőtt arról beszélt, rossz az eredménye, ha tudta volna az elején, hogy ennyit kap, nem indul – csakhogy tavaly ősszel még simán kinézett neki 10 százalék. És ha már elkezdte, végig is csinálta. A kampánya nem számolt pár dologgal: például azzal, hogy megérzése szerint szavazói Čaputovára szavaztak át.

Ne keverjük Jézust a géppuskával, válaszolt Bugár Béla arra a kérdésre, hogy maradnak-e még így egyáltalán szavazói a jövőben a Hídnak. „Ami nem öl meg, az megerősít, a Híd megy tovább, benne leszünk a következő parlamentben.”

A kérdésre, miszerint fáj-e neki, hogy az MKP nem állt be mögé, azt mondta Bugár: „Nem számítottam arra, hogy pont most jön meg Menyhárt József esze.” Szerinte az a különbség közte és Menyhárt között, hogy az MKP jelöltje semmit nem kért a visszalépésért cserébe, míg ő most azt kéri Čaputovától a Híd általi második fordulós támogatásért cserébe, hogy tartsa napirenden a kisebbségek ügyeit.

Čaputová magyarul is hálálkodott

Čaputová eredményváróján ennél fényesebb volt a hangulat, a jogász-politikus szerint győzelme jelzi, hogy az emberek változást akarnak.

A jelölt a támogatást magyarul, ruszinul és roma nyelven is megköszönte, majd hozzátette, örül, hogy „a második fordulóban nem szélsőségeket támogatókkal” kell megmérkőznie.

A szlovák elnökválasztás második fordulóját március 30-án tartják, ott Čaputová és Šefčovič mérkőzhet majd meg egymással. Az Azonnali kiemelten foglalkozott a voksolással, több anyagunk is készült a témában, az alábbi videóban például a felvidéki magyarok szavazási preferenciájáról kérdeztük meg az utca emberét.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek