Gazprom-vezér lett az orosz labdarúgó-szövetség elnöke

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.22. 19:45

Az elit tagjai Oroszországban is előszeretettel törnek sportvezetői babérokra.

Gazprom-vezér lett az orosz labdarúgó-szövetség elnöke

Alekszandr Gyukovot, az orosz állami tulajdonú Gazprom vállalat olajüzletágának igazgatóját választották az orosz labdarúgó-szövetség új elnökének – számolt be az RFE/RL. A korábban a Gazprom birtokában lévő Zenit Szentpétervár klubvezetői posztját is betöltő üzletember ellenszavazat nélkül lépett a szövetség éléről decemberben távozó Vitalj Mutko miniszterelnök-helyettes helyébe. A korábban a sportminiszteri posztot is betöltő Mutkót 2017-ben örökre kitiltották az olimpiákról, az orosz atléták doppingbotrányában való szerepe miatt.

A Gazprom nem csak az orosz futballban tölt be fontos szerepet, hanem az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA egyik fő szponzora is.

A kontinens labdarúgásának vezető testülete idén nyáron fog szavazni a Bajnokok Ligája 2021-es döntőjének helyszínéről, melyért a Bayern München stadionja mellett a szentpétervári Gazprom Arena is versenyben van.

A foci mellett más sportági szövetségekben is nagy szerep jut az orosz elit tagjainak.

Az országszerte népszerű jégkorong vezető testületét egy korábbi hokisztár, Vlagyiszlav Tretyák elnökli, aki évek óta képviselő az országos törvényhozásban Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja, az Egyesült Oroszország színeiben. Az Oroszországban ugyancsak közkedvelt röplabdában a KGB utódjának számító belbiztonsági szolgálat, az FSZB egykori elnöke Nyikolaj Patrusev tölt be meghatározó szerepet. Patrusev amellett, hogy országos röplabda-szövetség felügyeleti szervének elnöke, még az orosz nemzetbiztonság alakításáért felelős tanács titkára is.

Putyin kedvenc sportjában, a cselgáncsban egy milliárdos, Vaszilij Aniszimov osztja a lapokat. Aniszimov szoros kapcsolatban áll az orosz államfő gyermekkori dzsúdópartnerével, a Krím-félsziget annektálását követően nemzetközi szankcióval sújtott üzletemberrel, Arkagyij Rotenberggel, aki egyben a cselgáncs-szövetség második embere. Az Azonnali már beszámolt arról, hogy a Krímet Oroszország többi részével összekötő vasúti hídon Rotenberg kaszálja a legnagyobbat, a munkálatokat végző cégén keresztül.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek