+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 15. kedd, 09:27
Se péksüteményt, se kebabot, se virslit. Büntetni nem fognak, de szólni érte igen.

Aki eddig valamelyik bécsi metrón fogyasztotta el a reggelijét, január 15-től új reggelizőhely után kell nézzen.

 

Az eddig csak a várost átszelő, az északkeleti Floridsdorfot (XXI. kerület) a délnyugati Liesinggel (XXIII. kerület) összekötő bécsi U6-os metrón tesztelt étkezési tilalmat keddtől ugyanis az osztrák főváros összes metróvonalára kiterjesztik. A város közlekedési cége, a Wiener Linien rendszeresen ellenőrizni fogja, betartják-e az utasok az új szabályt, igaz, büntetni senkit nem fognak emiatt, csak rászólnak, hogy hagyja abba, magyarázta a Die Pressének Alexandra Reinagl, a vállalat ügyvezetője. A tilalmat egy tájékoztató plakátkampánnyal kötik össze. Az egyiken például egy diós-nugátos croissant látható azzal a szöveggel, hogy a szagmentes ételeknek is van nyoma.

 

A szociáldemokrata SPÖ egyik bécsi tanácsosa, Ulli Sima által bejelentett étkezési tilalom intenzív vitát váltott ki a szomszédban.

 

Eredetileg csak az erős szagú ételekre vonatkozott volna, vagyis ázsiai ételekre vagy fűszeres gyorskajákra, de aztán úgy döntöttek, az egyszerűség kedvéért kiterjesztik mindenre, így még egy almába se lehet beleharapni.

 

Kivéve, ha kisgyerek teszi azt: de nekik is legfeljebb egy kekszet vagy csokit néznek el. Inni viszont lehet vizet, gyümölcslevet, teát, kávét, üdítőket, energiaitalt. Alkoholt mondjuk nem – hiába borvidék maga Bécs városa is, nem beszélve az itt gyártott Ottakringer sörről.

 

A Wiener Linien ügyvezetője szerint a tilalom U6 vonalán folytatott tesztüzeme kiváló eredményeket hozott. Mint a Die Pressének elmondta, az utasok viszonylag gyorsan megértették a lényeget, és alkalmazkodtak az új szabályokhoz. „Én magam is gyakran közlekedem az U6-tal, és azért csak feltűnik, hogy azóta jelentősen kellemesebb a szaga, és tisztábbnak is néz ki.” A tesztütem szeptemberi kezdete óta az U6-on mindössze 88 embert kellett figyelmeztetnie a közlekedési vállalat munkatársainak az étkezési tilalom betartására. A bécsiek nem tervezik, hogy az étkezési tilalmet kiterjesszék a buszokra és a villamosokra is. A metrón evés tiltására azért van szükség, mert azt a legnehezebb takarítani napközben a járatok telítettsége miatt.

 

Budapesten a BKK üzletszabályzata szerint a metrókon, a fogaskerekűn és a HÉV-eken tilos enni, inni és fagylaltozni is, mi több, csomagolatlan vagy nem visszazárható csomagolású étellel (vagyis mondjuk egy frissen kikért girosszal vagy egy pár csabai kolbásszal) utazni.

 

Az U6-on bevezetett evéstilalom előtt az osztrák közszolgálati FM4 munkatársa azért még elfogyasztott egy ebédet:

 

 

Most pedig szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dr. Beck György 2007 óta dolgozott a cégnél, 65 évesen viszont úgy döntött, inkább az önkéntes munkáira és a családjára koncentrál.

Korábban a választást elvesztő észtországi miniszterelnök vezette Centrumpárt is
kizárta, hogy együttműködjön
a Konzervatív Néppárttal.

A Facebook szerint kitörlik a jogosulatlanul szerzett adatokat.

Hogy nagyjából hol tart a magyar kommentkultúra, azt tökéletesen leképzik a Notre-Dame leégésére, illetve az arra írt vitatott megítélésű megjegyzésünkre írt szövegek.

Nem lesz elég, hogy egy kiskorú megnyomja az „elmúltam 18 éves” gombot, ezentúl bizonyítani is kell.

A hét kérdése

Árokásás deluxe: százméteres köztéri gödörrel emlékezik meg Magyarország Trianonról. Mit tudjon még az emlékmű szerinted? Ez a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Imádod a 80-as éveket? Akkor április 19-én TRIP-ben a helyed.

Április 21-én a folkmetálé lesz a főszerep a Barba Negrában. Vendégek: Týr, Heidevolk, Dalriada, Dirty Shirt, Surma.

Bringázz április 28.-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

Csak egy szlogen, vagy történelmileg megalapozott külpolitikai program? Megkérdeztünk pár politológust a V4-es országokból.

A szociális munkásokat a sajtó is üti, közben az embereknek fogalma sincs róla, hogy működik a rendszer – és hogy mennyi szakember hiányzik.

Mit szóltak hozzá a parlamenti képviselők április elsején, hogy Juncker bizottsági elnök kiírta Twitterre, hogy O1G?

Megkérdeztük a magyar pártokat, mit lépnek arra, hogy Szlovákiában büntetni fogják a magyar himnusz eléneklését.

Twitter megosztás Google+ megosztás