+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 15. kedd, 09:27
Se péksüteményt, se kebabot, se virslit. Büntetni nem fognak, de szólni érte igen.

Aki eddig valamelyik bécsi metrón fogyasztotta el a reggelijét, január 15-től új reggelizőhely után kell nézzen.

 

Az eddig csak a várost átszelő, az északkeleti Floridsdorfot (XXI. kerület) a délnyugati Liesinggel (XXIII. kerület) összekötő bécsi U6-os metrón tesztelt étkezési tilalmat keddtől ugyanis az osztrák főváros összes metróvonalára kiterjesztik. A város közlekedési cége, a Wiener Linien rendszeresen ellenőrizni fogja, betartják-e az utasok az új szabályt, igaz, büntetni senkit nem fognak emiatt, csak rászólnak, hogy hagyja abba, magyarázta a Die Pressének Alexandra Reinagl, a vállalat ügyvezetője. A tilalmat egy tájékoztató plakátkampánnyal kötik össze. Az egyiken például egy diós-nugátos croissant látható azzal a szöveggel, hogy a szagmentes ételeknek is van nyoma.

 

A szociáldemokrata SPÖ egyik bécsi tanácsosa, Ulli Sima által bejelentett étkezési tilalom intenzív vitát váltott ki a szomszédban.

 

Eredetileg csak az erős szagú ételekre vonatkozott volna, vagyis ázsiai ételekre vagy fűszeres gyorskajákra, de aztán úgy döntöttek, az egyszerűség kedvéért kiterjesztik mindenre, így még egy almába se lehet beleharapni.

 

Kivéve, ha kisgyerek teszi azt: de nekik is legfeljebb egy kekszet vagy csokit néznek el. Inni viszont lehet vizet, gyümölcslevet, teát, kávét, üdítőket, energiaitalt. Alkoholt mondjuk nem – hiába borvidék maga Bécs városa is, nem beszélve az itt gyártott Ottakringer sörről.

 

A Wiener Linien ügyvezetője szerint a tilalom U6 vonalán folytatott tesztüzeme kiváló eredményeket hozott. Mint a Die Pressének elmondta, az utasok viszonylag gyorsan megértették a lényeget, és alkalmazkodtak az új szabályokhoz. „Én magam is gyakran közlekedem az U6-tal, és azért csak feltűnik, hogy azóta jelentősen kellemesebb a szaga, és tisztábbnak is néz ki.” A tesztütem szeptemberi kezdete óta az U6-on mindössze 88 embert kellett figyelmeztetnie a közlekedési vállalat munkatársainak az étkezési tilalom betartására. A bécsiek nem tervezik, hogy az étkezési tilalmet kiterjesszék a buszokra és a villamosokra is. A metrón evés tiltására azért van szükség, mert azt a legnehezebb takarítani napközben a járatok telítettsége miatt.

 

Budapesten a BKK üzletszabályzata szerint a metrókon, a fogaskerekűn és a HÉV-eken tilos enni, inni és fagylaltozni is, mi több, csomagolatlan vagy nem visszazárható csomagolású étellel (vagyis mondjuk egy frissen kikért girosszal vagy egy pár csabai kolbásszal) utazni.

 

Az U6-on bevezetett evéstilalom előtt az osztrák közszolgálati FM4 munkatársa azért még elfogyasztott egy ebédet:

 

 

Most pedig szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

Rengeteg pornószínésznő retteg, hogy elkapta a vírust Nacho Vidaltól. Évek óta vitatéma a felnőttfilmesek védekezése.

Ha küldesz egy tűsarkú cipős és egy pénzeszsákos emojit, az arra utal, hogy strici vagy?
Az USA-ban ez is megtörténhet!

Feleannyian se szavaztak volna Menyhárt Józsefre, mint amennyit pártja, az MKP kapna most egy választáson.

A biztonsági helyzet jelentősen javult az utóbbi hónapokban, így egyre többen vágynak vissza Szíriába. A hazatérőkön kívül már a külföldi kereskedők, sőt az első turisták is megjelentek.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Tölgyessy Péter jogász-expolitikus a rendszerváltásról ad elő február 20-án.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás