+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. január 15. kedd, 09:27
Se péksüteményt, se kebabot, se virslit. Büntetni nem fognak, de szólni érte igen.

Aki eddig valamelyik bécsi metrón fogyasztotta el a reggelijét, január 15-től új reggelizőhely után kell nézzen.

 

Az eddig csak a várost átszelő, az északkeleti Floridsdorfot (XXI. kerület) a délnyugati Liesinggel (XXIII. kerület) összekötő bécsi U6-os metrón tesztelt étkezési tilalmat keddtől ugyanis az osztrák főváros összes metróvonalára kiterjesztik. A város közlekedési cége, a Wiener Linien rendszeresen ellenőrizni fogja, betartják-e az utasok az új szabályt, igaz, büntetni senkit nem fognak emiatt, csak rászólnak, hogy hagyja abba, magyarázta a Die Pressének Alexandra Reinagl, a vállalat ügyvezetője. A tilalmat egy tájékoztató plakátkampánnyal kötik össze. Az egyiken például egy diós-nugátos croissant látható azzal a szöveggel, hogy a szagmentes ételeknek is van nyoma.

 

A szociáldemokrata SPÖ egyik bécsi tanácsosa, Ulli Sima által bejelentett étkezési tilalom intenzív vitát váltott ki a szomszédban.

 

Eredetileg csak az erős szagú ételekre vonatkozott volna, vagyis ázsiai ételekre vagy fűszeres gyorskajákra, de aztán úgy döntöttek, az egyszerűség kedvéért kiterjesztik mindenre, így még egy almába se lehet beleharapni.

 

Kivéve, ha kisgyerek teszi azt: de nekik is legfeljebb egy kekszet vagy csokit néznek el. Inni viszont lehet vizet, gyümölcslevet, teát, kávét, üdítőket, energiaitalt. Alkoholt mondjuk nem – hiába borvidék maga Bécs városa is, nem beszélve az itt gyártott Ottakringer sörről.

 

A Wiener Linien ügyvezetője szerint a tilalom U6 vonalán folytatott tesztüzeme kiváló eredményeket hozott. Mint a Die Pressének elmondta, az utasok viszonylag gyorsan megértették a lényeget, és alkalmazkodtak az új szabályokhoz. „Én magam is gyakran közlekedem az U6-tal, és azért csak feltűnik, hogy azóta jelentősen kellemesebb a szaga, és tisztábbnak is néz ki.” A tesztütem szeptemberi kezdete óta az U6-on mindössze 88 embert kellett figyelmeztetnie a közlekedési vállalat munkatársainak az étkezési tilalom betartására. A bécsiek nem tervezik, hogy az étkezési tilalmet kiterjesszék a buszokra és a villamosokra is. A metrón evés tiltására azért van szükség, mert azt a legnehezebb takarítani napközben a járatok telítettsége miatt.

 

Budapesten a BKK üzletszabályzata szerint a metrókon, a fogaskerekűn és a HÉV-eken tilos enni, inni és fagylaltozni is, mi több, csomagolatlan vagy nem visszazárható csomagolású étellel (vagyis mondjuk egy frissen kikért girosszal vagy egy pár csabai kolbásszal) utazni.

 

Az U6-on bevezetett evéstilalom előtt az osztrák közszolgálati FM4 munkatársa azért még elfogyasztott egy ebédet:

 

 

Most pedig szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nélkülük pedig a bajor néppárti Spitzenkandidatnak biztosan nem lesz többsége. Felpörgött az európai uniós politika!

Ez a szemétmennyiség csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt hetek áradásai ennél jóval több hulladékot terítettek szét a folyó hullámterében. Fényképek!

Kelly Knight Craft szembement az eddigi amerikai kommunikációval, pedig sok pénze van szénbányászatból.

Most, hogy a Kvartal 95 alapítója maga lett Ukrajna elnöke, a stúdiónak találnia kell valakit, aki parodizálja majd. Ki tudja, akár még te is lehetsz az!

Tovább növelte előnyét a brit Konzervatívok vezetéséért vívott harcban a londoni expolgármester, a vitába új színt vivő Rory Stewart kiesett.

A hét kérdése

Kálmán Olga? Karácsony Gergely? Kerpel-Fronius Gábor? Ez a hét kérdése, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Buda mellett, és még mindig van rá jegy! Június 19-22.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás