+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. január 9. szerda, 16:30
Akár megállapodással, akár anélkül, de a brexit megvalósulását, majd új parlamenti választások kiírását követelik miniszterei Theresa May brit miniszterelnöktől

A brexit tervezett dátumáig mindenképpen tartsa meg mandátumát, utána azonban írjon ki előrehozott választásokat az Egyesült Királyságban Theresa May – ezt kérik a brit miniszterelnöktől miniszterei az Independent értesülései szerint.

 

May vesztésre áll

 

A brexit-párti miniszterek azt mondják, még ha sikeres is lenne a Jeremy Corbyn által vezetett Munkáspárt a kormány elleni bizalmatlansági indítványa, May a március 29-ére tervezett brexit utánra kiírhatja az új választást. Egy meg nem nevezett, magas rangú miniszter pedig arról beszélt az Independentnek, mindegy, hogy megállapodással, vagy anélkül, de a tervezett időpontig mindenképp léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból.

 

„Csak kibaszottul csinálja már meg, ezt üzeni a közvélemény” – fogalmazott a miniszter.

 

Kormánya előtt maga May is bevallotta kedden, hogy elveszítheti a január 15-ére tervezett „jelentőségteljes szavazást", vagyis a kormány az EU-val kötött megállapodásáról való voksolását, amit decemberben a miniszterelnök – óriási közfelháborodás közepette – egyszer már elhalasztott. Később a miniszterelnök hivatala arról beszélt, ebben az esetben minden készen áll egy megállapodás nélküli, vagyis no-deal brexit levezénylésére. Ezen lépés ugyanakkor már ezelőtt több, a megállapodás melletti kilépés pártján álló miniszter lemondását is eredményezheti.

 

Mindegy, milyen áron, de lesz brexit

 

A brexit-vitában eléggé kettős játékot játszó és se a kilépés, se a maradás mellett el nem köteleződő Munkáspárt árnyékkormánya eközben belengette a kormány elleni bizalmatlansági szavazás lehetőségét.

 

Ezen felül körülbelül egy tucatnyi konzervatív képviselő az új parlamenti választás kiírása mellett kardoskodott.

 

Egy másik konzervatív miniszter arról beszélt: „a brexit meghiúsulása a politikába vetett hit maradékát is megsemmisítené – ezért két opció maradt, a megállapodással, illetve az anélkül való kilépés.” „Ha a maradáspárti konzervatív képviselők pedig csatlakoznának a bizalmatlansági indítványhoz, a minniszterelnök még mindig kiírhatna egy új választási időpontot. Ezt a brexit utánra, április 4-re kéne időzítenie. A parlament pedig tehetetlen lenne” – tette hozzá.

 

A 2011-es parlamenti törvény ugyanis kimondja: a miniszterelnök köteles előrehozott választást kiírni, amennyiben a képviselők kimondják, „a háznak nincs bizodalma őfelsége kormányában”. Ezt követően a kormánynak 14 napja van visszanyerni a törvényhozás bizalmát, amennyiben pedig ez nem sikerül, úgy a regnáló miniszterelnök időkorlát nélkül kijelölheti az új választás időpontját. „A választás időpontjáról Őfelsége határozik a miniszterelnök közleményben ismertetett ajánlásai alapján”. Az Independent forrása arról is beszélt, hogy bár a parlament feloszlana a kampány idejére, a kormány továbbra is működésben lenne. 

 

Még mindig a toryk az élen

 

A YouGov közvélemény-kutatása még a brit Konzervatívok brexit-kálváriája ellenére is jobboldali győzelmet jelez: eszerint a Konzervatívok 40 százalékon állnak, a korábban szorosan a nyomukban lévő Munkáspárt pedig december közepéhez képest 5 százalékot gyengülve, 34 százalékra csökkent. Őket a 10 százalékos, maradáspárti Liberális Demokraták követik 3 százalékpontos erősödéssel. A kilépéspárti UKIP és a Zöldek 4-4 százalékot kapnának.

 

FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

Ha már nagyon nem látod át a brexit-szakzsargont, készítettünk egy brexit-szótárt is, ezt itt tudod elolvasni.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha hihetünk az exit polloknak, a 2019-es EP-választás első csatáját a mainstream erői nyerték a szélsőjobbal szemben.

Természetesen a kiesések számára gondolok: 2010 óta harmadszorra kényszerül másodosztályba a focicsapat.

Migránsozás és sorosozás helyett kivételesen a fenntartható fejlődésért aggódnak a még néppárti kereszténydemokraták.

Állítólag az úzvölgyi katonatemető miatt rágott be az RMDSZ, de amúgy is kínos lehet nekik a kampányfinisben a PSD.

Farkas Flóriánék attól tartanak, beilleszkedni képtelen, idegen kultúrájú milliók fenntartására kellene költeni az állami pénzt.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án vasárnap.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás