+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. január 9. szerda, 16:30
Akár megállapodással, akár anélkül, de a brexit megvalósulását, majd új parlamenti választások kiírását követelik miniszterei Theresa May brit miniszterelnöktől

A brexit tervezett dátumáig mindenképpen tartsa meg mandátumát, utána azonban írjon ki előrehozott választásokat az Egyesült Királyságban Theresa May – ezt kérik a brit miniszterelnöktől miniszterei az Independent értesülései szerint.

 

May vesztésre áll

 

A brexit-párti miniszterek azt mondják, még ha sikeres is lenne a Jeremy Corbyn által vezetett Munkáspárt a kormány elleni bizalmatlansági indítványa, May a március 29-ére tervezett brexit utánra kiírhatja az új választást. Egy meg nem nevezett, magas rangú miniszter pedig arról beszélt az Independentnek, mindegy, hogy megállapodással, vagy anélkül, de a tervezett időpontig mindenképp léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból.

 

„Csak kibaszottul csinálja már meg, ezt üzeni a közvélemény” – fogalmazott a miniszter.

 

Kormánya előtt maga May is bevallotta kedden, hogy elveszítheti a január 15-ére tervezett „jelentőségteljes szavazást", vagyis a kormány az EU-val kötött megállapodásáról való voksolását, amit decemberben a miniszterelnök – óriási közfelháborodás közepette – egyszer már elhalasztott. Később a miniszterelnök hivatala arról beszélt, ebben az esetben minden készen áll egy megállapodás nélküli, vagyis no-deal brexit levezénylésére. Ezen lépés ugyanakkor már ezelőtt több, a megállapodás melletti kilépés pártján álló miniszter lemondását is eredményezheti.

 

Mindegy, milyen áron, de lesz brexit

 

A brexit-vitában eléggé kettős játékot játszó és se a kilépés, se a maradás mellett el nem köteleződő Munkáspárt árnyékkormánya eközben belengette a kormány elleni bizalmatlansági szavazás lehetőségét.

 

Ezen felül körülbelül egy tucatnyi konzervatív képviselő az új parlamenti választás kiírása mellett kardoskodott.

 

Egy másik konzervatív miniszter arról beszélt: „a brexit meghiúsulása a politikába vetett hit maradékát is megsemmisítené – ezért két opció maradt, a megállapodással, illetve az anélkül való kilépés.” „Ha a maradáspárti konzervatív képviselők pedig csatlakoznának a bizalmatlansági indítványhoz, a minniszterelnök még mindig kiírhatna egy új választási időpontot. Ezt a brexit utánra, április 4-re kéne időzítenie. A parlament pedig tehetetlen lenne” – tette hozzá.

 

A 2011-es parlamenti törvény ugyanis kimondja: a miniszterelnök köteles előrehozott választást kiírni, amennyiben a képviselők kimondják, „a háznak nincs bizodalma őfelsége kormányában”. Ezt követően a kormánynak 14 napja van visszanyerni a törvényhozás bizalmát, amennyiben pedig ez nem sikerül, úgy a regnáló miniszterelnök időkorlát nélkül kijelölheti az új választás időpontját. „A választás időpontjáról Őfelsége határozik a miniszterelnök közleményben ismertetett ajánlásai alapján”. Az Independent forrása arról is beszélt, hogy bár a parlament feloszlana a kampány idejére, a kormány továbbra is működésben lenne. 

 

Még mindig a toryk az élen

 

A YouGov közvélemény-kutatása még a brit Konzervatívok brexit-kálváriája ellenére is jobboldali győzelmet jelez: eszerint a Konzervatívok 40 százalékon állnak, a korábban szorosan a nyomukban lévő Munkáspárt pedig december közepéhez képest 5 százalékot gyengülve, 34 százalékra csökkent. Őket a 10 százalékos, maradáspárti Liberális Demokraták követik 3 százalékpontos erősödéssel. A kilépéspárti UKIP és a Zöldek 4-4 százalékot kapnának.

 

FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

Ha már nagyon nem látod át a brexit-szakzsargont, készítettünk egy brexit-szótárt is, ezt itt tudod elolvasni.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenti ülésen volt ideje gondolkodni a témáról, és kifelé menet elárulta nekünk, ki mögé sorakozik fel a kérdésben.

A The Who frontembere annyira gyűlöli Brüsszelt, hogy ennyi erővel a FIFA-ra is rábízhatnák az emberek a kormányzást.

Hetven percig tartott az athéni derbi, de már az ötödik percben meg kellett szakítani a játékot. Tavaly már beleszólt a kormány a helyzetbe, akkor az egész bajnokságot bezárta.

A török elnök „a Nyugat iszlamofóbiájával” igyekszik mobilizálni a helyhatósági választások előtt.

Hogy miért, azt másképp tudja a párt EP-listavezetője és másképp a sajtóosztálya.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Beszélgetéssorozat indul a magyarországi proletárdiktatúra legfontosabb aspektusairól március 18-án este.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás