+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. január 9. szerda, 16:30
Akár megállapodással, akár anélkül, de a brexit megvalósulását, majd új parlamenti választások kiírását követelik miniszterei Theresa May brit miniszterelnöktől

A brexit tervezett dátumáig mindenképpen tartsa meg mandátumát, utána azonban írjon ki előrehozott választásokat az Egyesült Királyságban Theresa May – ezt kérik a brit miniszterelnöktől miniszterei az Independent értesülései szerint.

 

May vesztésre áll

 

A brexit-párti miniszterek azt mondják, még ha sikeres is lenne a Jeremy Corbyn által vezetett Munkáspárt a kormány elleni bizalmatlansági indítványa, May a március 29-ére tervezett brexit utánra kiírhatja az új választást. Egy meg nem nevezett, magas rangú miniszter pedig arról beszélt az Independentnek, mindegy, hogy megállapodással, vagy anélkül, de a tervezett időpontig mindenképp léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból.

 

„Csak kibaszottul csinálja már meg, ezt üzeni a közvélemény” – fogalmazott a miniszter.

 

Kormánya előtt maga May is bevallotta kedden, hogy elveszítheti a január 15-ére tervezett „jelentőségteljes szavazást", vagyis a kormány az EU-val kötött megállapodásáról való voksolását, amit decemberben a miniszterelnök – óriási közfelháborodás közepette – egyszer már elhalasztott. Később a miniszterelnök hivatala arról beszélt, ebben az esetben minden készen áll egy megállapodás nélküli, vagyis no-deal brexit levezénylésére. Ezen lépés ugyanakkor már ezelőtt több, a megállapodás melletti kilépés pártján álló miniszter lemondását is eredményezheti.

 

Mindegy, milyen áron, de lesz brexit

 

A brexit-vitában eléggé kettős játékot játszó és se a kilépés, se a maradás mellett el nem köteleződő Munkáspárt árnyékkormánya eközben belengette a kormány elleni bizalmatlansági szavazás lehetőségét.

 

Ezen felül körülbelül egy tucatnyi konzervatív képviselő az új parlamenti választás kiírása mellett kardoskodott.

 

Egy másik konzervatív miniszter arról beszélt: „a brexit meghiúsulása a politikába vetett hit maradékát is megsemmisítené – ezért két opció maradt, a megállapodással, illetve az anélkül való kilépés.” „Ha a maradáspárti konzervatív képviselők pedig csatlakoznának a bizalmatlansági indítványhoz, a minniszterelnök még mindig kiírhatna egy új választási időpontot. Ezt a brexit utánra, április 4-re kéne időzítenie. A parlament pedig tehetetlen lenne” – tette hozzá.

 

A 2011-es parlamenti törvény ugyanis kimondja: a miniszterelnök köteles előrehozott választást kiírni, amennyiben a képviselők kimondják, „a háznak nincs bizodalma őfelsége kormányában”. Ezt követően a kormánynak 14 napja van visszanyerni a törvényhozás bizalmát, amennyiben pedig ez nem sikerül, úgy a regnáló miniszterelnök időkorlát nélkül kijelölheti az új választás időpontját. „A választás időpontjáról Őfelsége határozik a miniszterelnök közleményben ismertetett ajánlásai alapján”. Az Independent forrása arról is beszélt, hogy bár a parlament feloszlana a kampány idejére, a kormány továbbra is működésben lenne. 

 

Még mindig a toryk az élen

 

A YouGov közvélemény-kutatása még a brit Konzervatívok brexit-kálváriája ellenére is jobboldali győzelmet jelez: eszerint a Konzervatívok 40 százalékon állnak, a korábban szorosan a nyomukban lévő Munkáspárt pedig december közepéhez képest 5 százalékot gyengülve, 34 százalékra csökkent. Őket a 10 százalékos, maradáspárti Liberális Demokraták követik 3 százalékpontos erősödéssel. A kilépéspárti UKIP és a Zöldek 4-4 százalékot kapnának.

 

FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

Ha már nagyon nem látod át a brexit-szakzsargont, készítettünk egy brexit-szótárt is, ezt itt tudod elolvasni.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pedig az ortodox egyházfő pár hete még arról beszélt, az okostelefonok szolgaságba döntik felhasználóikat, és elhozhatják az Antikrisztust.

Nem látod át, hogy pontosan mi is lesz most szombaton? Tüntetés, sztrájk, vagy útlezárás? Netán mindegyik? Elmondjuk, jelen állás szerint hogyan alakul a hétvége!

Csak a képviselők egyharmada szavazott bizalmat Svédország eddigi leggyengébb kormányának, de a radikális jobboldalt sikerült kiszorítani.

Hiába kérték ki ausztriai állampolgárok a róluk szóló személyes adatokat az óriáscégektől, nem kaptak meg minden lényegi információt – állítja egy adatvédelemmel foglalkozó szervezet.

Ha a Twitter androidos alkalmazását használod, és megváltoztattad a fiókodhoz tartozó e-mail-címet 2014 novembere és 2019 januárja között, van egy rossz hírünk.

A hét kérdése

A rabszolgatörvény nyomán sztrájkban gondolkoznak a szakszervezetek. Neked mi lenne az utolsó csepp a pohárban? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án Karácsony Gergely és Horváth Csaba csapnak össze az ellenzéki főpolgármesteri előválasztás keretein belül!

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Ezt is szerettétek

Szerinte nyolc és fél éve úgy kéne viselkednie az ellenzéknek a parlamentben, ahogyan azt a rabszolgatörvénynél tette.

Mi az, ami miatt megdicsérné Lázár Jánost, és mi az, ami miatt csak őrá tud gondolni?

Kell-e tőle félni, és eléggé félünk-e tőle már most?

Elmagyarázzuk, ki hogyan ferdíti el a túlóratörvényt, és mi is
az igazság valójában!

Twitter megosztás Google+ megosztás