+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. december 21. péntek, 12:19
Az Azonnalin csütörtökön adtunk hírt arról, hogy mozgalom/weboldal indult O1G néven, ami az ellenzéki tiltakozásokat szeretné összefogni. De mi ez az egész, és a szervezők szerint miben más – ha más egyáltalán –, mint az elmúlt években fellángoló, majd csendben eltűnő civil kezdeményezések, mint a Milla, vagy a MostMi? Megkérdeztük!

Csütörtökön írtunk az O1G.org nevű weboldralól, de akkor még nem sikerült elérnünk a készítőit, hogy megtudjuk: kik ők, és mit akarnak. Kérdéseinkre most a mozgalom egyik szervezője, G. válaszolt.

 

Az oldalon található bemutatkozás alapján úgy tűnik, hogy nálatok most pattant el valami. Eddig semmilyen ellenzéki mozgalom/tüntetés/Facebook-oldal/stb. szervezésében nem vettetek részt?

 

Nem most pattant el valami, már régen... Valamikor akkor, amikor a magánnyugdíjpénztárak (hahó, emlékeztek még?) államosításával nagyjából hárommillió forintot vettek ki a zsebünkből, miközben fegyvert tartottak a fejünkhöz: „Ide a pénzt, vagy nem lesz állami nyugdíj, paraszt!”

 

Eddig semmilyen szervezésben nem vettünk részt, csak tüntetéseken voltunk jelen.

 

Egyáltalán: hányan vagytok? És hány évesek?

 

„Sokan vagyunk, de nem elegen!” Viccet félretéve, valószínűleg nem azok vagyunk, akiknek elsőre gondolnál minket. Harmincas éveink közepe, vége felé járó, teljesen hétköznapi emberek vagyunk.

 

Anyagi helyzetünket tekintve inkább a felsőbb középosztály. Valószínűleg épp ezért nem tettünk eddig semmit, hiába baszta ki a biztosítékot a kormány ténykedése már sok éve. Az igazságérzet egy dolog; de amíg jól élsz, igazából leszarod.

 

A trigger talán a fiam születése volt, mert amilyen irányba haladunk, ő már diktatúrában tölthetné kamasz éveit. Nem fogja.

 

Miért pont ez a név?

 

Arra a vonatra kellett felülni, ami épp indult. Az O1G rohamosan terjed a köznyelvben, ezért úgy gondoltuk, a mozgalomnak is megfelel a név, sokan emlegetik, sokan keresnek rá. Lehetett volna Technoanarchista Radikális Népfront, vagy kb. akármi, túlzottan nem érdekelt.

 

Ezt könnyű megjegyezni és ha mindenki ezzel dobálózik mostanában, hát miért ne? Nomen est omen.


 
Mire lesz jó ez a weboldal? Mi vele a cél?

 

Ez egy nagyon okos kérdés. Az eddigi visszajelzések alapján ugyanis ez nem teljesen egyértelmű mindenkinek, így ezen változtatunk hamarosan.

 

Az oldal célja az ellenzéki mozgalom összefogása, de kicsit régimódi underground jelleggel. Mindenki tegye be a közösbe, amije van – ha nyomdában dolgozol, és ki tudsz nyomtatni stikában 1-2000 szórólapot péntekre, csináld!

 

Ha kinyomtatod, mi eljuttatjuk vidékre is, mert XY tagunk épp arra jár majd, mivel futárként dolgozik... Mi összekötjük ezeket az embereket. Legalábbis szeretnénk ezt elérni. Kaptunk már IT-kapacitásfelajánlást is például, meglátjuk, mire tudjuk használni... és még mindig csak pár órája indultunk.


 
Az oldalon úgy látom, hogy cikkek közlésére is készültök: nem elég jók a meglévő ellenzéki lapok?

 

Hamarosan korrigáljuk a „cikkek” szót, mert nem teljesen tükrözi azt, amit meg akarunk jelentetni. A jelenlegi ellenzéki lapok tökéletesen visszaadják a valóságot, semmi szükség egy újabb ellenzéki sajtóorgánumra (sosem voltunk és sosem leszünk az egyébként). Írásokat, véleményeket szeretnénk megjelentetni. Tervezünk például egy sorozatot olyan külföldi, Magyarországon élő emberek tollából, akik saját szemszögükből mutatják be, miért is tüntetnek – külföldi állampolgárként – a kormány ellen.

 

Nem volt már épp elég megbukott civil, pártpolitikától független mozgalom itthon?

 

Fogalmam sincs, sosem követtem ezeket. Mi már biztosan nem buktunk meg, írtatok nekünk, és több mint százan csatlakoztak hozzánk a weboldal élesítése után 4 órával anélkül, hogy nyilvánosságot kaptunk volna bármilyen platformon, és érkeznek a felajánlások.


 
A weboldal mellett mivel készültök még?

 

„Ha elárulom, meg kell, hogy öljelek...” Legyen ez a mi titkunk egyelőre, a sikerekről beszámolunk majd a weboldalon.

 

Mi ellen vetnétek be DDoS-támadást?

 

Természetesen semmi ilyesmit nem tervezünk, hiszen nem legális... :)

 

A DDoS-kaliberű szerverkapacitás csupán azért kellene, hogy magunkat védjük egy esetleges támadás ellen.

 

Egyébként érdekes, hogy mi is problémákba ütköztünk nemrég Facebookon, a csoport ugyan teljesen nyilvános és bárki beléphetne, de egy ideje nem jelenik meg a keresési eredmények között, akkor sem, ha a teljes nevet beírod.... Meglepő?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás