+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. december 21. péntek, 12:19
Az Azonnalin csütörtökön adtunk hírt arról, hogy mozgalom/weboldal indult O1G néven, ami az ellenzéki tiltakozásokat szeretné összefogni. De mi ez az egész, és a szervezők szerint miben más – ha más egyáltalán –, mint az elmúlt években fellángoló, majd csendben eltűnő civil kezdeményezések, mint a Milla, vagy a MostMi? Megkérdeztük!

Csütörtökön írtunk az O1G.org nevű weboldralól, de akkor még nem sikerült elérnünk a készítőit, hogy megtudjuk: kik ők, és mit akarnak. Kérdéseinkre most a mozgalom egyik szervezője, G. válaszolt.

 

Az oldalon található bemutatkozás alapján úgy tűnik, hogy nálatok most pattant el valami. Eddig semmilyen ellenzéki mozgalom/tüntetés/Facebook-oldal/stb. szervezésében nem vettetek részt?

 

Nem most pattant el valami, már régen... Valamikor akkor, amikor a magánnyugdíjpénztárak (hahó, emlékeztek még?) államosításával nagyjából hárommillió forintot vettek ki a zsebünkből, miközben fegyvert tartottak a fejünkhöz: „Ide a pénzt, vagy nem lesz állami nyugdíj, paraszt!”

 

Eddig semmilyen szervezésben nem vettünk részt, csak tüntetéseken voltunk jelen.

 

Egyáltalán: hányan vagytok? És hány évesek?

 

„Sokan vagyunk, de nem elegen!” Viccet félretéve, valószínűleg nem azok vagyunk, akiknek elsőre gondolnál minket. Harmincas éveink közepe, vége felé járó, teljesen hétköznapi emberek vagyunk.

 

Anyagi helyzetünket tekintve inkább a felsőbb középosztály. Valószínűleg épp ezért nem tettünk eddig semmit, hiába baszta ki a biztosítékot a kormány ténykedése már sok éve. Az igazságérzet egy dolog; de amíg jól élsz, igazából leszarod.

 

A trigger talán a fiam születése volt, mert amilyen irányba haladunk, ő már diktatúrában tölthetné kamasz éveit. Nem fogja.

 

Miért pont ez a név?

 

Arra a vonatra kellett felülni, ami épp indult. Az O1G rohamosan terjed a köznyelvben, ezért úgy gondoltuk, a mozgalomnak is megfelel a név, sokan emlegetik, sokan keresnek rá. Lehetett volna Technoanarchista Radikális Népfront, vagy kb. akármi, túlzottan nem érdekelt.

 

Ezt könnyű megjegyezni és ha mindenki ezzel dobálózik mostanában, hát miért ne? Nomen est omen.


 
Mire lesz jó ez a weboldal? Mi vele a cél?

 

Ez egy nagyon okos kérdés. Az eddigi visszajelzések alapján ugyanis ez nem teljesen egyértelmű mindenkinek, így ezen változtatunk hamarosan.

 

Az oldal célja az ellenzéki mozgalom összefogása, de kicsit régimódi underground jelleggel. Mindenki tegye be a közösbe, amije van – ha nyomdában dolgozol, és ki tudsz nyomtatni stikában 1-2000 szórólapot péntekre, csináld!

 

Ha kinyomtatod, mi eljuttatjuk vidékre is, mert XY tagunk épp arra jár majd, mivel futárként dolgozik... Mi összekötjük ezeket az embereket. Legalábbis szeretnénk ezt elérni. Kaptunk már IT-kapacitásfelajánlást is például, meglátjuk, mire tudjuk használni... és még mindig csak pár órája indultunk.


 
Az oldalon úgy látom, hogy cikkek közlésére is készültök: nem elég jók a meglévő ellenzéki lapok?

 

Hamarosan korrigáljuk a „cikkek” szót, mert nem teljesen tükrözi azt, amit meg akarunk jelentetni. A jelenlegi ellenzéki lapok tökéletesen visszaadják a valóságot, semmi szükség egy újabb ellenzéki sajtóorgánumra (sosem voltunk és sosem leszünk az egyébként). Írásokat, véleményeket szeretnénk megjelentetni. Tervezünk például egy sorozatot olyan külföldi, Magyarországon élő emberek tollából, akik saját szemszögükből mutatják be, miért is tüntetnek – külföldi állampolgárként – a kormány ellen.

 

Nem volt már épp elég megbukott civil, pártpolitikától független mozgalom itthon?

 

Fogalmam sincs, sosem követtem ezeket. Mi már biztosan nem buktunk meg, írtatok nekünk, és több mint százan csatlakoztak hozzánk a weboldal élesítése után 4 órával anélkül, hogy nyilvánosságot kaptunk volna bármilyen platformon, és érkeznek a felajánlások.


 
A weboldal mellett mivel készültök még?

 

„Ha elárulom, meg kell, hogy öljelek...” Legyen ez a mi titkunk egyelőre, a sikerekről beszámolunk majd a weboldalon.

 

Mi ellen vetnétek be DDoS-támadást?

 

Természetesen semmi ilyesmit nem tervezünk, hiszen nem legális... :)

 

A DDoS-kaliberű szerverkapacitás csupán azért kellene, hogy magunkat védjük egy esetleges támadás ellen.

 

Egyébként érdekes, hogy mi is problémákba ütköztünk nemrég Facebookon, a csoport ugyan teljesen nyilvános és bárki beléphetne, de egy ideje nem jelenik meg a keresési eredmények között, akkor sem, ha a teljes nevet beírod.... Meglepő?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak a képviselők egyharmada szavazott bizalmat Svédország eddigi leggyengébb kormányának, de a radikális jobboldalt sikerült kiszorítani.

Nem látod át, hogy pontosan mi is lesz most szombaton? Tüntetés, sztrájk, vagy útlezárás? Netán mindegyik? Elmondjuk, jelen állás szerint hogyan alakul a hétvége!

Pedig az ortodox egyházfő pár hete még arról beszélt, az okostelefonok szolgaságba döntik felhasználóikat, és elhozhatják az Antikrisztust.

Hiába kérték ki ausztriai állampolgárok a róluk szóló személyes adatokat az óriáscégektől, nem kaptak meg minden lényegi információt – állítja egy adatvédelemmel foglalkozó szervezet.

Ha a Twitter androidos alkalmazását használod, és megváltoztattad a fiókodhoz tartozó e-mail-címet 2014 novembere és 2019 januárja között, van egy rossz hírünk.

A hét kérdése

A rabszolgatörvény nyomán sztrájkban gondolkoznak a szakszervezetek. Neked mi lenne az utolsó csepp a pohárban? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án Karácsony Gergely és Horváth Csaba csapnak össze az ellenzéki főpolgármesteri előválasztás keretein belül!

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Ezt is szerettétek

Szerinte nyolc és fél éve úgy kéne viselkednie az ellenzéknek a parlamentben, ahogyan azt a rabszolgatörvénynél tette.

Mi az, ami miatt megdicsérné Lázár Jánost, és mi az, ami miatt csak őrá tud gondolni?

Kell-e tőle félni, és eléggé félünk-e tőle már most?

Elmagyarázzuk, ki hogyan ferdíti el a túlóratörvényt, és mi is
az igazság valójában!

Twitter megosztás Google+ megosztás