Hetven éves a pozsonyi Új Szó napilap

Szerző: Pintér Bence
2018.12.15. 10:23

Hetilapként indult, napilap lett, mára azon kevés magyar nyelvű printlap egyike, ami nem áll a magyar kormány irányítása alatt, ráadásul számos magyarországi szerzője is van. Hetven éves a pozsonyi Új Szó!

Hetven éves a pozsonyi Új Szó napilap

1948. december 15-én jelent meg először a pozsonyi magyar lap, az Új Szó: akkor még hetilapként. 1949. május elsejétől pedig már napilapként szolgáltatja a híreket a magyar közösségnek, immár hetven éve, nem csak felvidéki, de magyarországi szerzőkkel is. A véleményrovatban mostanában például lehet olvasni Feledy Botondot, Kollai Istvánt vagy Stumpf Andrást is.

A lap, bár csökkenő tendenciát mutatva, de mostanában is tizenötezer példány körül fogy naponta, amit bármelyik magyarországi napilap megirigyelhetne.

Most a kerek évfordulóra egy nagyon érdekes cikksorozattal készültek, amiben gyakran a velük szemben kritikus hangokat is megszólították:

+ Itt el lehet olvasni az első vezércikket 1948-ból. Nem meglepő módon így indul: „A haladó erők februári győzelme a reakció felett fordulópontot jelent a csehszlovákiai magyarság életében is.”

+ A lap 1989 után több kiadóváltáson is átesett, szlovákiai és külföldi cégek tulajdonában is működött. A kiadóváltásokról Slezákné Kovács Edittel interjúztak, aki az Új Szó 1989 utáni történetének nagy részében a kiadó képviselőjeként, lapigazgatóként volt jelen a lap életében: szerinte minden tulajváltás hozzátett valmit a laphoz.

+ Mit jelent az Új Szó a felvidéki magyar politikusoknak? Az államfői pozícióért folyó versenyben sem esélytelen Bugár Béla (Híd), az MKP-elnök Menyhárt József és Tokár Géza, a a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szóvivője mesélt erről a lapnak. Menyhártnak például a múltat jelenti...

+ Készült interjú Szilvássy Józseffel is, aki ugyan ma már csak egyszerű előfizető, de kétszer is volt főszerkesztője a lapnak. Most olvasóként vannak komoly kritikái is: „Olvasóként viszont azt mondom, sok minden hiányzik a lapból. A legnagyobb gondom, hogy nem látom, hogy világos lenne az értékrend, mi kell a papírkiadásba, és mi kell az online-ra.” Szerinte ráadásul épp a fiatalok nem olvassák a lapot.

+ De vannak ilyen szuper aranyos interjúk a lap olvasóival is.

Az Új Szó össze születésnapi cikkét itt lehet elérni, van egy pár.

Mi pedig boldog születésnapot kívánunk!

FOTÓ: Új Szó

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek