+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. szeptember 14. hétfő, 16:51
Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt hétvégén újraválasztott elnöke a szlovák közélet egyik legszínesebb figurája, aki pártjának hagyományaival szemben eddig nem támadta a magyarokat. Lehet, hogy ez mostantól megváltozik.

Hétvégén nemcsak a Párbeszéd tartott tisztújítást, hanem a Szlovák Nemzeti Párt is. A párt elnöke újra Andrej Danko lett, aki azt követően mondott le, hogy párt a februári választásokon kibukott a parlamentből.

 

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) sokáig egyet jelentett a magyarellenességgel. A párt legendás elnöke, Ján Slota volt az, aki tankokkal vonult volna be Budapestre, és ha épp nem eltorzult arccal szidta a magyarokat, részegen száguldozott egy Bentley Continentalt vezetve. Slota vállalhatatlan megnyilvánulásaiból és a pártjához kötődő súlyos korrupciós ügyekből a választóiknak is fokozatosan elegük lett, és a 2012-es választásokon a párt kibukott a parlamentből. Slota a következő tisztújításon már nem is indult a pártelnöki tisztségért, az új elnök egy fiatal jogász, Andrej Danko lett.

 

Ösztönös politikai tehetség

 

Danko megreformálta az SNS-t: 2013-ban Slotát kizárta a pártból, az addigi magyarellenséget pedig teljesen maga mögött hagyta. A párt irányvonalának megváltozását és az új elnök ambícióit jól mutatja, hogy

 

Danko a 2016-os választásra készülve több alkalommal is kikérte a neves liberális politológus, Miroslav Kusý véleményét.

 

Kusý professor ösztönös politikai tehetségnek tartotta Dankót, aki 2016-ra az egyik legnépszerűbb szlovák politikussá vált, a választáson pedig a pártja a 2012-es eredményeket majdnem megduplázva, több mint 8 százalékkal jutott a parlamentbe. A választásokat a szociálpopulista Smer nyerte, és megtörtént az elképzelhetetlen: Róbert Fico pártja és a pár éve még ultranacionalista SNS Bugár Béla Most-Hídjával alakított kormányt. Andrej Danko a parlament elnöke lett, és szédítő karriert futott be.

 

Danko kapitány

 

Andrej Danko ösztönös politikusi tehetsége mélyen emberi megnyilvánulásokban mutatkozott meg, amikre ügyes spin doktorok marketingstratégiát építenének, ám Danko ehelyett az internetes népművészet kiapadhatatlan ihletforrásává vált. Különleges nyelvi leleményei, aranyköpései és az érzelgőssége mellett gyakran keverte magát a parlament elnökének funkciójához méltatlan szituációkba. 

 

+ 2017-ben a védelmi miniszter a tartalékos katona Dankót tizedesből századossá léptette elő a hadügyi kiadások emelésének támogatásáért cserébe. A százados szlovákul „kapitán”, azóta Dankót a köznyelv a szuperhősök minájára Kapitán Dankoként emlegeti. A parlament elnöke roppant büszke volt a rendfokozatára, ám azt az idei kormányváltás után az új hadügyminiszter visszavette tőle.

 

+ 2018 karácsonyán kicseréltette a parlament karácsonyfáját arra hivatkozva, hogy balesetveszélyes, de valószínűleg csak simán nem tetszett neki. 

 

+ 2019-ben Ján Slota nyomdokaiba lépett azzal, hogy részegen ment be egy reggeli rádióműsor élő adásába, ám ott nem elődje agresszív műsorát adta elő, hanem a magát barátságosra ivó kedves srácét, aki botladozó nyelvvel vallotta be a műsorvezetőnek, hogy mennyire kedveli, és azt is elárulta, azért rúgott be, mert előző este kikapott a szlovák hokiválogatott.

 

+ Szintén 2019-ben derült ki, hogy Danko doktori disszertációja nagyrészt plágium. Ugyanez azóta kiderült a parlament mostani elnöke, majd az oktatási miniszter, és végül a miniszterelnök szakdolgozatáról is.

 

+ Idén januárban, a választások előtt nyilvánosságra került egy telefonbeszélgetés felvétele Danko és Alena Zsuzsová, a Kuciak-gyilkosság egyik vádlottja, Marian Kočner nagyvállalkozó bizalmasa között. Ebben az egyébkánt viszafogottan flörtölgetős beszélgetésben búcsúzik el Zsuzsovától Danko úgy, hogy „csókolom a mindenét”. (Zsuzsovával a parlament mostani elnöke, Boris Kollár is kapcsolatban volt, ebben és a plágiumban is méltó utódja Dankónak.)

 

Danko Orbán Viktornak is nagy rajongója. 2019 őszén együtt nézték meg a Groupama Arénában a magyar-szlovák meccset, és Danko ajándékot is hozott a magyar miniszterelnöknek.

 

 

Új lehetőség, régi-új módszer

 

A 2016 és 2020 közötti kormányciklus mérlege közismert: a Kuciak-gyilkosságot követő elégedetlenséghullám megroppantotta a kormányt, a 2020-as választásokon pedig Danko SNS-e és Bugár Most-Hídja is a nagy pártokkal összebútorozó opportunista kispártok klasszikus sorsára jutott: akár nálunk a Kisgazdapárt vagy az SZDSZ, összezsugorodva és eljelentéktelenedve buktak ki a parlamentből. 

 

Az SNS – a Híddal ellentétben – épp csak megugrotta az állami támogatáshoz szükséges 3 százalékos küszöböt, Andrej Danko pedig lemondott a pártelnöki tisztségéről. Azóta a párt belső hatalmi harcokkal volt elfoglalva. Danko belső ellenzéke szerint az ő személye felelős a párt bukásáért. A tisztújításon viszont csak egy kihívója akadt, aki nem tudta legyőzni Dankót.

 

A régi-új pártelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében felidézi, hogy egyszer már sikerült visszavezetnie a megroppant SNS-t a parlamentbe. Danko felsorolja a párt három tartópillérét is: a nemzeti érdeket, a szociális érzékenységet és a keresztény értékeket, és kitér az ezeket fenyegtő veszélyekre is. Ez alapján úgy tűnik, Dankónak ezúttal nincs jobb ötlete a klasszikus ellenségképzésnél: a szociális intézkedéseket szigorító új kormány és a keresztény értékeket támadó liberálisok mellett

 

újra megjelentek ellenségként a szlovák nemzeti érdekeket az autonómiatörekvéseikkel veszélyeztető magyarok.

 

A Szlovák Nemzeti Pártot a Focus ügynökség legutóbbi, még a tisztújítás előtt készített közvéleménykutatása három százalékra mérte.

 

NYITÓKÉP: Andrej Danko / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás