Friss kutatás: Bugár Béla bejutna a szlovákiai elnökválasztás második fordulójába

Szerző: Bukovics Martin
2018.12.13. 08:26

Senki nem gondolta volna, hogy bejöhet neki, erre most itt van egy friss felmérés, miszerint de.

Friss kutatás: Bugár Béla bejutna a szlovákiai elnökválasztás második fordulójába

Bejutna a szlovákiai elnökválasztás második fordulójába Bugár Béla, ha most vasárnap tartanák az elsőt. A szlovákiai választók 16 százaléka szavazna rá, derül ki egy december elején készített szlovákiai közvélemény-kutatásból. Az AKO felmérése december 6-10 között zajlott 1000 ember lekérdezésével. Fontos, hogy csak azokra a jelöltekre lehetett szavazni, akik már megerősítették, hogy indulnak a jövő tavaszi elnökválasztáson, írja az Új Szó.

Így ez a felmérés nem számol a szlovák külügyminiszterrel, Miroslav Lajčákkal sem.

Egy novemberi felmérés ugyanis magasan őt hozta ki az elnökválasztás esélyesének: a megkérdezettek 32,3 százaléka őrá szavazott volna. Lajčák nemrég lemondott a külügyminiszteri posztról, mondván nem ért egyet azzal, hogy Szlovákia kihátrál az ENSZ migrációs paktumából. Ezt a lemondást aztán visszavonta, most azon megy a huza-vona, hogy mit kell ilyenkor tenni, és azt egyáltalán kinek kell. Mindez elég erősen koptatja Lajčák hitelességét és komolyanvehetőségét.

Vegyészprofesszor, bíró, pártpolitikus is indul

Az első helyen 17 százalékkal a függetlenként induló vegyészprofesszor, Róbert Mistrík áll, akit politikailag a liberális SaS támogat – Mistrík korábban tagja volt a pártnak –, pénzzel pedig a NOD32 vírusirtót is megalkotó, pozsonyi székhelyű ESET vezérigazgatója.

A felmérés a harmadik helyre hozta ki a szélsőjobboldali Štefan Harabint, a Legfelsőbb Bíróság bíróját 13 százalékkal, a negyedikre pedig Milan Krajniakot, az ellenzéki nacionalista-bevándorlásellenes Sme Rodina párt második emberét 12 százalékkal. De nincs nagyon lemaradva a mezőny további része sem. Ötödik helyen áll a liberális Progresszív Szlovákia párt által támogatott Zuzana Čaputová 11 százalékkal, a hatodik pedig František Mikloško kereszténydemokrata politikus 10 százalékkal. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának jelöltje 2 százalék körül áll.

Miért is indul Bugár a szakértők szerint?

Az Azonnalin nemrég foglalkoztuk Bugár Béla esélyeivel, akkor az általunk megkérdezettek azt mondták, hogy

Bugár eleve nem is azért indul, mert valós esélyt látna a győzelemre vagy akár csak a második fordulóba jutásra, hanem mert meg kell mentenie pártját, a Most-Hidat.

Bugárnak és a Most-Hídnak nem tett túl jót ugyanis az elmúlt pár év, amelyet a Robert Fico-féle Smer melletti koalícióban töltött. Most a pártelnöknek lényegében ezt a népszerűségzuhanást kellene visszafordítania.

MUNKÁBAN. FOTÓ: FACEBOOK

Michal Hvorecký, az egyik legismertebb liberális szlovák író-publicista így magyarázta az Azonnalinak Bugárék népszerűségvesztését: „Ján Kuciak meggyilkolása után sem volt képes helyesen reagálni, inkább segített a kormánypártok masszív korrupcióját és a bűneseteit fedezni. Sok szavazója csalódott és háborodott fel ezután.”

Tokár Géza felvidéki politológus az Azonnalinak nemrég azt mondta, Bugárnak egyedül abban az esetben lenne esélye a győzelemre, ha a sok, meglehetősen hasonló támogatottsággal bíró jelölt között sikerülne megszereznie az első vagy a második pozíciót. A fenti közvélemény-kutatás alapján most, december közepén ez a helyzet.

CÍMLAPFOTÓ: Bugár Béla / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek