+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2018. december 10. hétfő, 09:33
Itt az ideje, hogy azok, akik nem részei a nagy médiamonstrumnak, azok, akik olvasóik vagy szponzoraik támogatásából próbálnak megélni, egymásra végleg kollégaként tekintsenek és folytassák le azokat a vitákat, amelyek minden rendszerváltás szükséges előzményei.

A Mandiner-szakadár Azonnali, a Magyar Nemzet romjain alakult Magyar Hang után most itt az egykori Heti Válasz újságírói által alapított Válasz Online.

 

Gondolom, sokakban, ahogy bennem is, az merült fel, hogy itt is a kutya meg a szalonna esete a kérdés. A jobboldali média sose volt egy nagyon szimpatikus képződmény. Amikor épp nem elvtelenül a Fidesz seggét nyalták, akkor is bármikor lehetett tőlük számítani egy-egy jó kis „szüljenek többet a nők”, „különbek vagyunk mint a buta tótok” és hasonló cikkekre. Fontos megjegyezni azonban azt, hogy ezekre a cikkekre bőséges társadalmi igény van, mint ahogy lenne hitelesebb jobboldaliságra is. És kénytelen vagyok megjegyezni azt is, hogy

 

a jobboldali média zászlóshajóinak matrózai a kilövés után, a fedélzetmester vezetésével egy mentőcsónakra felhúzták a zászlót és hajóznak. A Népszabadság utódlapja meg... nincs.

 

De nem a kutya és a szalonna esete a fő kérdés.

 

Sokkal inkább az, hogy a Válasz Online segít-e elvezetni az új magyar médiához. Van már ilyen kísérlet, a volt mandineresek által csinált Azonnali, amelynek rendszeresen átengedem írásaimat, mivel Ungár Péter ellenére hasznosnak gondolom, ami ott történik, és vannak ott (az én csodálatosan tökéletesen lenyűgöző műveimen kívül is) jó írások. Én nem gondolom, hogy akár az Azonnali, akár a Válasz Online stábja rögtön kifogástalan demokrata és európai és izé lesz attól, hogy nem direkt a pártközpontból irányított lapot próbál csinálni.

 

De az ellenkezőjét sem.

 

Az ideális az lenne, ha ezeknek a lapoknak lenne közönsége, és ezeket a lapokat a tartalmuk alapján ítélnénk meg. De még ez is kevés. Bármennyire is kicsi szigeten él a NER óceánjában a politikáról beszélni merő és tudó értelmiség, fontosak vagyunk. Fontos, hogy mi, az írástudók, legalább egymást ne nyírjuk.

 

Az lenne a cél, hogy Magyarországon, ha embrionális állapotban is, de legyenek jobb- és baloldali, liberális és konzervatív médiumok, ahol az ilyen irányú gondolatokat ki lehet fejteni. Ahol gondolatok, és nem szerzők csapnának össze egymással. Ugyanis rengeteg a kibeszélnivaló.

 

Orbán Viktor nagyon sokat segített akkor, amikor mindenkit, akit párthűnek gondolt, beszervezett egy nagy médiaholdingba. Aki ezen – saját választása alapján – kívül van, szerintem megérdemli azt a bizalmat, hogy írásait elolvassuk, és vitázzunk vele.

 

Attól függetlenül, hogy ki kinek, hogyan nyalta a seggét régen.

 

Magyarország az az ország, ahol mindenkinek van múltja, és nagyon szeretünk egymás múltjában vájkálni. Itt az ideje, hogy azok, akik nem részei a nagy médiamonstrumnak, azok, akik olvasóik vagy szponzoraik támogatásából próbálnak megélni, egymásra végleg kollégaként tekintsenek és folytassák le azokat a vitákat, amelyek minden rendszerváltás szükséges előzményei.

 

És ezért nemcsak a most jobbról „kijövő” új médiumok felelősek.

 

Ha lesz egy jó cikk a Válasz Online-on, és azt bármelyik másik médium azzal fogja elintézni, hogy „ja, persze, hát három éve nem ezt tetszett még írni”, akkor nagyon szomorú leszek, de legalább akkor leírhatom majd, amit sajnos már sokszor kellett:

 

ami itt van, az nem csak Orbán hibája, hanem mi tartjuk fenn, egész addig, ameddig egymással vagyunk elfoglalva a lényeg helyett.

 

Ésik Sándor írása a Diétás Magyar Múzsán is megjelent, tessék lájkolni!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jobboldali-liberális, vagy baloldali-nacionalista vezetése lesz Szlovákiának? Lesz-e továbbra is magyar képviselet? Szlovákia szombaton eldönti mindezt, mi pedig mutatjuk, melyik párt hogyan kampányol.

Ki képviselje a felvidéki magyarokat? Szavazz!

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás