Orbán, Soros, Putyin, NATO: négy elmélet a Gruevszki-ügy megfejtésére

Szerző: Pintér Bence
2018.11.21. 13:56

Menedékre lelt Magyarországon a Macedóniában korrupció miatt elítélt exkormányfő, Nikola Gruevszki. De kinek éri ez meg? Ki volt az éceszgéber? Hogy jön a képbe Soros? És Putyin? Cui prodest? Az Azonnali összegyűjtötte a legnépszerűbb elméleteket.

Orbán, Soros, Putyin, NATO: négy elmélet a Gruevszki-ügy megfejtésére

Kedden menekültstátuszt kapott Magyarországon Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő, akit hazájában korrupció miatt két év börtönbüntetésre ítéltek. Gruevszki eddig tisztázatlan körülmények között elhagyta a balkáni országot, majd a magyar diplomácia autóinak segítségével jutott el az albániai Tiranából Budapestre, ahol rekordsebességgel elbírálták az ügyét.

A macedón médiát is meglepte a döntés: az ország legrégebbi napilapja, a Gruevszki-párti Nova Makedonija szerdán akként kommentálta, hogy „Magyarországon valaki hazudik, de az nem Gruevszki”. Szerintük ugyanis Gruevszki története és indokai értehetőek – Orbáné viszont, aki eddig a menekültektől akarta megóvni országát, már nem hiteles.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy Magyarországnak alapvetően mégis milyen érdeke fűződik ehhez az egész ügyhöz, hiszen – mint az Csire Balázs írta a Facebookon – alapvetően semmiféle gazdasági vagy politikai érdek nem fűz minket Macedóniához.

A Gruevszki-botrány több kommentár szerint is teszt Orbán számára, hiszen az EU és a NATO is épp szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatát Macedóniával – erről szólna a görögökkel folytatott évtizedes névvita megoldása –, miközben az ország névváltoztatását ellenző Gruevszki jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, szóval a magyar állam döntése a menedékkérelemről tulajdonképpen állásfoglalás is volt.

De mi ellen, vagy mi mellett foglalt állást Orbán? Kinek érte meg ez az egész? Ki mozgatja a szálakat? Lássuk az elméleteket és a konteókat!

4. Vlagyimir Putyin

Nem ez lenne az első eset, hogy a hivatalosan Magyarországgal szövetséges nyugati államokkal szembemenve Orbán Viktor kormánya Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit érvényesíti. A Gruevszki-ügy Putyin-szálát Kerner Zsolt dolgozta fel a 24.hu-n, szerinte

a Macedónia NATO-csatlakozását ellenző Nikola Gruevszki kimentése egyedül az orosz elnök érdeke lehet.

Az érvelés szerint Macedónia elköteleződéséért alacsony intenzitású cicaharc folyik az USA és Oroszország között, amelyben Gruevszki az utóbbi oldalán állt; kimenekítése és az ezzel létrejövő bizonytalanság a nyugatbarát szkopjei kormány körül pedig orosz érdekeket szolgál.

Káncz Csaba pedig azt tette még hozzá ehhez a Privátbankáron, hogy Putyin akár direkt meg is szívathatta Orbánt az egész üggyel, hogy a nyugati arcvesztéssel így terelje még inkább Moszkva szoknyája alá a magyar miniszterelnököt.

3. Végig a NATO állt az egész mögött!

Szintén a hatalmi politika felől közelít a kérdéshez az Osservatorio balcani e caucaso cikke, amit Dezső András, az Index újságírója osztott meg a Facebookon. Eszerint

lehet, hogy volt egy megállapodás a macedón politikai eliten belül: Gruevszkit hagyják futni, pártja pedig megszavazza az ország névváltoztatását.

Egészen 2018-ig a macedón-görög névvita akadályozta, hogy például NATO- vagy EU-tag legyen az ország, nyár elején azonban sikerült megegyezniük a feleknek, Athén is rábólintott a tervezett Észak-Macedónia névre. Az új névről tartott macedóniai népszavazás azonban érvénytelen volt, ettől függetlenül a kormány szeretné végigvinni a dolgot: ebben segíthet az, ha a szabadságért cserébe Gruevszki pártja is megszavazza a névváltoztatást.

Ebben az esetben azonban Orbánra gyakorlatilag csak a „piszkos munka” elvégzése hárult, és szó sincs arról, hogy most választani kellett volna a NATO és Moszkva között.

2. SOROS!

A kormánypárti sajtó fő elmélete a történtekről az, hogy 

a Soros György befolyása alatt álló macedón kormány üldözte el Gruevszkit azért, mert keményen lépett fel a menekütekkel szemben.

Ennél sokkal több magyarázat pedig úgy tűnik, nem is szükséges a kormánypárti lapok olvasóinak.

4. Orbán saját szakállára dolgozott

Végül az is szóba jöhet, hogy az ügyhöz sem Putyinnak, sem a NATO-nak semmi köze nem volt:

Orbán Viktor egész egyszerűen a saját elhatározásából döntött úgy, hogy befogadja barátját és szövetségesét.

A miniszterelnöknek a magyar belpolitika unalmas, és talán a külpolitika is kezd az lenni. Egyébként is tudjuk, hogy szereti feszegetni a határait, ez történhet most is; vagy Gruevszki tudhat valami olyasmit, amiért megéri inkább barátnak és szövetségesnek megtartani, mint ellenségnek.

Szerinted mi áll a történet hátterében?

NYITÓMONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek