+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. november 21. szerda, 19:39
Akár 11 évvel is rövidebb ideig élhetnek az emberek India egyes részein a levegő szennyezettsége miatt egy friss tanulmány szerint.

A világ első számú gyilkosa a légszennyezés – állapította meg a University of Chicago a héten publikált friss tanulmánya. A Statista cikke szerint emiatt a globálisan várható élettartam átlagosan 1,8 évvel csökken ahhoz képest, mintha a szállópor koncentrációjának szintje megfelelne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által biztonságosnak tekintett mértéknek.

 

Ezzel a légszennyezés gyakorlatilag rosszabbnak bizonyul, mint a dohányzás (ami átlagosan 1,6 évvel rövidíti meg a várható élettartamot) vagy az alkohol- és droghasználat (utóbbiak pedig mínusz 11 hónapot jelenthetnek).

 

Persze vannak országok, ahol a helyzet rosszabb: például India egyes területein akár 11 évvel is megrövidítheti az emberek életét, hogy szennyezett levegőt lélegeznek be.

 

Ehhez képest az Amerikai Egyesült Államokban, ahol kisebb a légszennyezés mértéke, csak 0,1 évvel alacsonyabb a várható élettartam a levegőminőség miatt.

 

Aki elolvasná a tanulmány részletesebb összefoglalását, az ide kattintson.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát.

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás