Már majdnem teljesen meg van váltva a román nemzet!

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.07. 17:19

Majdnem teljesen kész a december elsejei centenáriumra épülő katedrális a bukaresti parlament mögött. Viszont a nemzet megváltása egyáltalán nem olcsó dolog.

Már majdnem teljesen meg van váltva a román nemzet!
Kilencvenöt százalékban már meg van váltva a román nemzet, vagyis Bukarestben a Nemzet Megváltásának Katedrálisa ennyire van elkészülve.

Ami persze nem azt jelenti, hogy rövid időn belül úgy fog kinézni, amennyire csicsás a látványterveken, mindenesetre maga az építkezés az úgynevezett vörös stádiumban be fog fejeződni: vagyis maga az épület kész lesz, de még sokat kell ezután is dolgozni rajta, míg használhatóvá válik.

Eleddig 110 millió euróba került a katedrális, ez szinte pontosan 36 milliárd forint: ennek egynegyedét kalapozták össze a pópák különböző templomokban és búcsúkban, a háromnegyedét közpénzből biztosították. 

Az isteni kecó építéséből kilenc és fél felcsúti Pancho Aréna jönne ki, szóval nem akármilyen beruházás, és még nem látni, hol a vége. Határ a menny, és a csillagos ég!

Az ortodox egyházat megkérdezte a Mediafax hírügynökség, hogy ugyan mennyibe fog kerülni vajon még az épület ezen felül, amire ők azt felelték, hogy nem tudják, azt nem lehet megmondani.

Legutóbb október elején kapott a román ortodox egyház 104 millió lejt (7,1 milliárd forintot) a bukaresti önkormányzattól, ez még megvan, és ebből teszik az épület szerkezetét ellenállóvá, betesznek ajtókat, ablakokat, kereszteket, elkészítik a tetőt, beleértve a rézburkolatot a kupolákra, és a külső liturgikus teret. Aztán meg Isten segít nekik, és a politikus is.

Mindenesetre november 25-én a szürke sok árnyalatában pompázó szakállak fognak gyűlni, és magáé I. Bertalan konstantinápolyi pátriárkájé is közöttük lesz, akkor fogják ugyanis felavatni az oltárt. Eddig elvileg elkészül teljesen a 91 méteres torony is. 

Az épület magasabb lesz a Nép Házánál, azaz a román parlamentnél is, amit még a megalomán Nicolae Ceaușescu diktátor húzott föl úgy, hogy különadót vetett ki a teljes lakosságra. Egyébként a két épület közel is áll egymáshoz. Az Azonnali járt a helyszínen még nyáron, és megnézte:

Persze Romániában sem örül az épületnek mindenki, sőt, egyre több a kritikus hang, főleg a Mentsétek Meg Romániát (USR) párt szimpatizánsai között, akik tüntetéseken gyakran kiabálják, hogy „Vrem spitale, nu catedrale!”, azaz, hogy katedrálisok helyett kórházakat szeretnének. A Román Akadémia elnöke, Ion Aurel Pop pont nemrég nyilatkozta, hogy azok, akik ilyeneket kívánnak, nem is keresztények. 

FOTÓ: Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek