Tűzvédelmi engedély nélkül szentelték fel a románokat megváltó katedrálist

2018.11.25. 10:45

Mi az: 110 millió euróba került eddig, 120 méter magas, négy atombunkere is van, de tűzvédelmi engedélye nincs? Hát a román Nemzet Megváltása katedrális, amit vasárnap délelőtt szenteltek fel olyan vendégek előtt, mint a román miniszterelnök!

Tűzvédelmi engedély nélkül szentelték fel a románokat megváltó katedrálist

A cikket a Digi24 élő közvetítésének képeivel illusztráltuk.

Felavatták vasárnap délelőtt a december elsejei román centenáriumra 2007 óta épülő, Nemzet Megváltása nevű katedrálist Bukarestben. A 120 méter magas épület Románia fővárosának központjában, a Ceaușescu által építtetett, a Nép Házának is nevezett gigantikus parlamenti épület mögött található, annál 34 méterrel magasabb. A telket ingyenesen bocsátották a román ortodox egyház rendelkezésére.

Igaz, a bukaresti Agerpres hírügynökség szombaton azt írta: a négy atombunkerrel is rendelkező katedrálisnak még nincs meg a tűzvédelmi engedélye, miután az építkezés még nem zárult le teljesen, ami miatt tízezer lejre bírságolta a bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség az építővállalatot. Ezért a bukaresti érsekségre hárult a teljes felelősség a vasárnapi felszentelési ünnepségen részt vevők biztonságáért, ami miatt a román belügyminisztérium számos tűzoltó-, mentős, csendőr- és rendőri egységet vezényelt ki a helyszínre.

Az avatóceremónián a román szociáldemokrata-liberális kormány feje, a PSD-s Viorica Dăncilă, valamint a román alkotmánybíróság elnöke is részt vett a Digi24 tudósítása szerint.

Az Agerpres hírügynökség azt írja, a felszentelésen a katedrális belsejében csak a meghívottak számára volt ülőhely, az ország minden szegletéből érkezett ortodox hívek tízezrei – akik közül sokan népviseletbe öltöztek, és román zászlókat lengettek – a székesegyház előtti térről követték végig a ceremóniát, óriáskivetítőkön keresztül.

A katedrális egyébként novemberig 110 millió euróba került, ami hozzávetőlegesen 36 milliárd forint: ennek egynegyedét kalapozták össze a pópák különböző templomokban és búcsúkban, a háromnegyedét közpénzből biztosították. Ennyi pénzből egyébként az Azonnali számításai szerint kilenc és fél felcsúti Pancho Aréna jönne ki, szóval nem akármilyen beruházás, és még nem látni, hol a vége.

Arról pedig, hogy hogyan épült a katedrális, az Azonnali videót is készített nyáron, amit itt nézhetsz meg:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek