CEU-sok kérdezik a Néppártot: hol az a híres vörös vonal?

2018.11.07. 08:23

Horvátul, németül, finnül, lengyelül, franciául, hollandul és görögül is üzennek a CEU hallgatói Orbán néppártbeli szövetségeseinek: itt az idő cselekedniük a CEU ügyében.

A budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) hallgatói egy videót és egy online petíciót tettek közzé, hogy

így hívják fel Orbán Viktor magyar miniszterelnök Európai Néppárt-beli politikustársainak figyelmét: cselekedniük kell a CEU ügyében.

A budapesti székhelyű egyetemet az országból való távozásra kényszeríti a kormány azzal, hogy nem hajlandó aláírni a működéséhez szükséges államközi egyezményt. A CEU-t 2017 áprilisa óta támadja az Orbán-kormány. Ekkor léptették ugyanis életbe a lex CEU-nak nevezett törvényt, amely előírta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált egyetem New York államban is folytasson oktatási tevékenységet. Bár a CEU minden feltételt teljesített, hogy megfeleljen a törvénynek, a magyar kormány nem hajlandó aláírni az egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy az egyetem Magyarországon maradhasson.

Miután Manfred Weber, a Néppárt EP-frakcióvezetője és esélyesebb Spitzenkandidatja azt mondta korábban, a CEU elűzése Budapestről egy olyan vörös vonal, amit Orbán nem léphet meg, a hallgatók most Orbán jobboldali európai szövetségeseit sürgetik, hogy tegyenek konkrétabb lépéseket. A hallgatók szeretnék eljuttatni ezt az üzenetet olyan néppárti képviselőknek, mint Angela Merkel német kancellár, Sebastian Kurz osztrák kancellár vagy Alexander Stubb és Manfred Weber, a két néppárti Spitzenkandidat, mielőtt megkezdődik a pártcsalád kongresszusa Helsinkiben november 7-én. Az üzenetüket ezért elmondták horvátul, németül, finnül, lengyelül, franciául, hollandul és görögül is a videóban.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek