Gulyás Gergely megdicsérte az ellenzéki újságírókat

2019.05.03. 20:55

Vegyék elismerésnek az ellenzéki újságírók, hogy ők a kormánypárt ellenfelei, és nem az ellenzék, mondta az Azonnalinak Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, aki egyetért Kocsis Mátéval ebben. Azt is megkérdeztük Gulyástól, hogy megszavazzák-e majd az egyelőre néppárti fideszesek a néppárti csúcsjelölt Manfred Webert az Európai Bizottság elnökének, de ezt a miniszter nem volt hajlandó megígérni. Videóinterjú.

Sok boldogságot! – kívánta az újságíróknak Gulyás Gergely az Azonnali kérdésére a sajtószabadság világnapja alkalmából. A kancelláriaminisztert egy budai lakossági fóruma után kaptuk el egy gyors interjúra, és azt is megkérdeztük tőle: mit szól Kocsis Máté fideszes frakcióvezető azon kijelentéséhez, miszerint az ellenzéki újságírókat tekintik politikai ellenfélnek, nem az ellenzéket, például Kunhalmi Ágnest.

Dehogy fenyegetés, elismerés!

Gulyás teljes egészében egyetért Kocsissal, szerinte egyes ellenzéki politikusok olyan mélységekbe jutnak, hogy hozzájuk képest az ellenzéki sajtó az, ami politikaformálóként fellép.

„Ha a balliberális vagy ellenzéki sajtó ezt sértésnek tekinti, én biztatom arra, hogy tekintse elismerésnek”

– mondta. Azon felvetésünkre, hogy akkor fenyegetésként biztosan nem lehet-e ezt érteni, azt válaszolta: egyáltalán nem, „attól, hogy valaki valakinek az ellenfele, én ennek nem látom a fenyegetés-jellegét.”

Megszavazza-e a Fidesz Manfred Webert az Európai Bizottság elnökének?

A Fidesznek mostanság elég ellentmondásos a viszonya az Európai Néppárthoz – hiszen a magyar jogállamisággal kapcsolatos kételyek miatt a tagsága is fel van függesztve a pártcsaládban, de közben továbbra is a Néppártnak, és így a néppárti csúcsjelölt Manfred Webernek kampányolnak elvileg –, ezért azt is megkérdeztük a kancelláriaminisztertől, aki egyben a Fidesz alelnöke, hogy megígéri-e, hogy a fideszes EP-képviselők megszavazzák majd Manfred Webert bizottsági elnöknek?

Erre viszont Gulyás nem adott egyértelmű választ, mondván: nagyon messze vagyunk még attól, május 26-a után látják majd meg, hogy egyáltalán kik szavaznak erről. 

Attól függene ez, hogy hány EP-képviselője lesz a Fidesznek? – kérdeztünk erre vissza. Gulyás erre az mondta, hogy először jelölni kell a Bizottság élére, és a Fidesz már világossá tette, hogy miben ért egyet Weberrel, és miben nem.

„Ha egyáltalán ő lesz a jelölt, akkor majd a megfelelő döntést meghozzuk.”

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz Néppárt-tagként akkor nem Manfred Webernek kampányol-e egyúttal, azt mondta: azt szeretnék, hogy Magyarországon minél többen a Fidesz-KDNP listájára szavazzanak.

És hogy csinálnának le az épp csütörtökön Budapesten járt Matteo Salvinivel közös frakciót? Erre sincs válasz, csak annyi: szavazatokat a Fidesz-KDNP listájára lehet Magyarországon leadni, és

ha a Néppárt egy polgári, jobboldali, konzervatív párt marad, amely elutasítja a bevándorlást és hű a kereszténydemokrata gyökereihez, akkor semmi akadálya nem lesz a Fidesz néppárti tagságának, ha meg nem, akkor „van, ahol nem tudunk megalkudni.”

Gulyás egyébként a Fidesz jelenlegi mandátumszámával, azaz 12 EP-képviselővel elégedett lenne.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek