Nem lesz Spitzenkandidat Barnier-ből

2018.09.28. 19:10

A francia politikus inkább a brexittárgyalásokra koncentrálna.

Nem lesz Spitzenkandidat Barnier-ből

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója Twitteren jelentette be, hogy – az elmúlt napok találgatásai ellenére – nem kíván ringbe szállni az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti posztjáért a közelgő EP-választások előtt.

A rengeteg bátorítást és támogatást követően nehéz döntést hoztam – áll a közösségi oldalán közzétett levelében, melyet az EPP elnökének, Joseph Daulnak címezett. Az indoklásban Barnier

kötelességének nevezte az Egyesült Királyság távozásáról szóló tárgyalások folytatását a folyamat végéig.

A csúcsjelölti rendszer lényege, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára nem az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács, hanem az Európai Parlament legnagyobb támogatottságú frakciója tesz javaslatot. A pártcsaládok saját csúcsjelölteket, azaz Spitzenkandidatokat állítanak az EP-választás előtt, akik közül a testület többségének támogatását élvezőből lesz az EB új elnöke. Így az európai választópolgárok már a voksolás során felhatalmazást adnak a leendő bizottsági elnöknek, és személyéről nem az Európai Tanács dönt egy háttértárgyaláson.

FOTÓ: Flickr / EPP

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek