Megfúrhatja Manfred Weber bizottsági elnökségét a brexit főtárgyalója

Szerző: Illés Gergő
2018.11.27. 08:49

Michel Barnier négy éve Jean-Claude Juncker ellenében indult az Európai Bizottság elnöki posztjáért, melyben akkor még a Fidesz is támogatta. Négy évvel később akár a brexit francia főtárgyalójának ölébe is hullhat a pozíció.

Megfúrhatja Manfred Weber bizottsági elnökségét a brexit főtárgyalója

Manfred Weber személyében az októberi Helsinki-csúcstalálkozón már kiválasztotta csúcsjelöltjét – ezáltal az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosát – a konzervatív Európai Néppárt. Ugyanakkor a Politico azt állítja, Weberen felül napirenden lehet a szintén néppárti, francia Michel Barnier brexitfőtárgyaló bizottsági elnökké választása is.

A brexit-megállapodás hozhatja az egységet

Barnier több európai uniós tagállamtól is dicséreteket zsebelt be az EU számára igen előnyös brexit-megállapodásért, és a brexitfőtárgyaló személye a Politico szerint több volna, mint egy átlagos „csúcsbürokratáé”. Mikor négy évvel ezelőtt Juncker ellenében pályázott az elnöki posztra, a francia politikus azt állította, a Bizottságnak „több politikát, és kevesebb szabályozást” kell munkájába csempésznie, legutóbb pedig leszögezte, az EU számára a kereskedelem, a technológia és a védelem területén kell domináns szereplővé válnia a világban.

A négy éve még az uniós belső piacért felelős francia biztos Barnier indulását Jean-Claude Juncker ellenében 2014-ben még a Fidesz is támogatta.

Idén Barnier ugyanakkor már visszautasította az indulásával kapcsolatos híreszteléseket, arra hivatkozva, hogy továbbra is a brexit-megállapodással van elfoglalva, legutóbbi beszédei ugyanakkor arra utalnak, a francia politikusnak már a brit kilépésen túlra nézve is vannak tervei. A bizottsági munkában tapasztalatlan Manfred Weberrel szemben Barniernek ugyanis van egy igen erős ütőkártyája: már két ciklust szolgált uniós biztosként, és több miniszteri posztot is betöltött már francia kormányokban, így van vezetési tapasztalata. 

Ráadásul a brexittel végzett munkájával már bizonyított a tagállami kormányok előtt. Angela Merkel német kancellár például „diplomáciai mestermunkaként” értékelte a megállapodást, ahogyan elismerte azt Jean-Claude Juncker regnáló bizottsági elnök is.

Macron tehet keresztbe Barnier terveinek

És hogy mi is nehezítené meg Barnier megválasztását? Könnyen lehet,

a politikus pozícióba helyezése intézményi válságot kockáztatna az EU-s szervek között.

Hiába jelölhetik ki a bizottsági elnök személyét a tagállami kormányok, a nominálást az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, amely már közölte: nem hajlandó olyan jelölt megválasztására, akit nem választottak meg csúcsjelöltként (Spitzenkandidat) az EP-választásokon.

A másik probléma Barnier számára Emmanuel Macron francia elnök személye: Macron nagyon szeretne egy olyan francia uniós biztost küldeni a Bizottságba, amely saját pártjából kerül ki, de miután minden tagállam egy biztost nevezhet ki, Barnier francia származása miatt Macron elesne a lehetőségtől. Épp ezért mondják, hogy Barnier elnöksége csak akkor lehetséges, ha azt Macron is úgy akarja. A francia elnök pártja persze rendkívül megosztott a kérdésben:

a 67 éves Barnier-t Macron sok párttársa az establishment szimbólumaként tartja számon,

mások Margrethe Vestager francia EU-biztosból csinálnának elnököt. Macron pártjának egy újabb szárnya viszont támogatná is Barnier elnökségét, mondván, hogy a politikus Macron-kompatibilis lenne.

Mindenesetre, Michel Barniernek a fentiek ellenére is van esélye elnyerni a posztot: mandátumbecslések szerint a következő Európai Parlament minden eddiginél megosztottabb lehet, mely nehezen fog tudni bármilyen konszenzust elérni. Barnier pedig olyan integratív személyiségnek bizonyul, aki hidat képezhet a jobb- és baloldal között: a szociáldemokrata pártcsoport egy tisztségviselője például leszögezte, az EPP-ben politizáló Barnier személye „sem a jobb, sem a baloldalnak nem jelentene problémát”, „az Európa iránti elkötelezettségét pedig senki sem kérdőjelezheti meg”.

„A következő Parlamentnek meg kell adnia saját maga számára a lehetőséget a manőverezésre... még a Parlament sem érheti be az olyan jelöltekkel, mint Weber vagy Timmermans” – zárta sejtelmesen a Politicónak adott nyilatkozatát a szociáldemokraták tisztségviselője.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek