Szlovákiában ismét tüntetni fognak a Kuciak-gyilkosság miatt

Szerző: Petróczi Rafael
2018.09.23. 19:00

A civilek nem bíznak Peter Pellegrini kormányában, ami fél év után sem tett szerintük semmit, hogy felgöngyölítse az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolását. A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom ezért újra utcára hívja az embereket. Mindeközben azonosíthatták a gyilkosság egy lehetséges szemtanúját is.

Szlovákiában ismét tüntetni fognak a Kuciak-gyilkosság miatt

Szeptember 28-án, jövőhét pénteken ismét tüntetni fog a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom – jelentette be Juraj Šeliga, a mozgalom képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A mozgalmat mintegy fél éve az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és barátnője, Martina Kušnírová meggyilkolása hívta életre. Azóta az akkori gyanú is beigazolódni látszik:

az ügyben illetékes ügyész szerint a gyilkosságot megrendelésre követte el egyetlen személy, és az indíték Ján Kuciak újságírói munkája volt.

A gyilkosságot követő demonstrációkon a tömeg a gyilkosság körülményeinek felderítésén és a tettes elfogásán túl az erkölcsi megtisztulásért, egy korrupciómentes, tisztességes Szlovákiáért szállt síkra, hogy az emberek visszanyerhessék a politikába vetett bizalmukat. A megmozdulások eredményeképp az akkori szlovák miniszterelnök, Robert Fico lemondott, és Peter Pellengrininek adta át a stafétabotot. 

A Tisztességes Szlovákiáért azonban nem úgy látja, mintha azóta javult volna a helyzet. Túl azon, hogy hét hónap után sem tudjuk, ki és kinek a megrendelésére követte el a kettős gyilkosságot, az újabb tüntetés szervezői nem látják, hogy a Pellegrini-kormány tenne olyan lépéseket, amely miatt újra hinni lehetne a politikai vezetésnek.

A Tudomány élni akar kezdeményezés már bejelentette, csatlakozik a Pozsonyban, Kassán és Besztercebányán tartandó tüntetésekhez.

„Tisztességes országban akarunk élni, ahol a politikusok a közjót szolgálják és betartják a törvényeket. A nyár során újra megtapasztaltuk, hogy ez Szlovákiában nem így van, ezért a kialakult helyzetre újfent fel kell hívnunk a politikusok figyelmét”

– tette hozzá Fedor Gömöry, a kezdeményezés képviselője.

Mindeközben egy nagymácsédi férfi volt kollégájára ismert azon a fantomképen, amit a szlovák rendőrség adott ki a gyilkosság egy lehetséges szemtanújáról. Az illető szerint – akit majd négy órán át hallgatott ki a rendőrség – a képen Miroslav Č. nevű ember látható, akivel még nyáron dolgoztak együtt egy építkezésen. 

A lehetséges szemtanú szomszédai megerősítették, hogy Miroslav valóban a faluban, albérletben lakott családjával. A helyiek utoljára körülbelül két hete látták, de úgy tudják, a férfi azóta Csehországba, Ostravára költözött.

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek