A fideszesek nagyon rosszul szerepelnének a következő PISA-teszten

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.19. 18:07

Média- és álhírszűrés, az idegengyűlölet és a globális felmelegedés veszélyeinek ismerete is kelleni fog majd a jó eredményhez.

A fideszesek nagyon rosszul szerepelnének a következő PISA-teszten

2018-tól alapvetően megváltozik a PISA-teszt: a matematikai tudás, a természettudományos ismeretek és a szövegértés felmérése mellett már új készségeket, képességeket és értékeket, az úgynevezett globális kompetenciát is vizsgálja majd az egyes országok – köztük Magyarország – oktatási színvonalát összehasonlító felmérés.


A PISA tesztet életre hívó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a globális kompetencia a helyi, globális és interkulturális ügyek vizsgálatának képességét jelenti azzal, hogy az egyén megérti és értékeli mások látásmódját és világnézetét, és képessé válik kommunikálni és együttműködni különböző kulturális háttérrel rendelkező emberekkel.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy első alkalommal idén ősztől egy, a PISA felmérést kitöltő 15 éves középiskolásnak arról is számot kell majd adnia, hogy

hogyan kezeli a médiából ráömlő információ- és híráradatot, meg tudja-e különböztetni a valódi híreket az álhírektől,

tisztában van-e a globális felmelegedés vagy az idegengyűlölet veszélyeivel, megérteti-e magát és képes-e együtt dolgozni egy más országból, kultúrából vagy vallási környezetből érkező emberrel, és fontos-e számára az emberi méltóság és a sokféleség tisztelete.

„E számokban nehezen kifejezhető képességek és kompetenciák mérése azért fontos, mert a 21. század globalizált és digitális gazdaságában ezek a képességek már jelentős mértékben befolyásolják a fiatalok munkavállalásának sikerességét és ezáltal egész szakmai pályafutásukat, jövőbeli életszínvonalukat. A mai fiataloknak ezért a következő évtizedekben olyan új tudásra és készségekre is szükségük lesz, amelyeket a klasszikus tantárgyak keretei között már nem tudnak elsajátítani” – mondta Vajda Ágnes, a középiskolások globális kompetenciáját fejlesztő diákcsere-szervezet, az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány nemzeti igazgatója.

E témákkal is foglalkozik az AFS szeptember 26. és 28. között első alkalommal Budapesten megrendezendő „Global Conference – Global Competence” elnevezésű nemzetközi oktatási rendezvénye. Az eseményen – melyen jelen lesz Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár – általános és középiskolai tanárok, egyetemi oktatók, kutatók, oktatási szakemberek, trénerek, szakpolitikusok, multinacionális nagyvállalatok vezetői mellett olyan világszervezetek is képviselik magukat, mint az ENSZ, az UNESCO, az Európa Tanács és az OECD.

FOTÓ: haz.de

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek