Mi lesz a Fidesszel, ha megszavazzák a 7-es cikket?

Szerző: Bakó Bea
2018.09.12. 07:05

A magyarok és a Fidesz is az EU áldozatai Orbán narratívájában. De mit tud kihozni abból a miniszterelnök, ha megindítják a 7-es cikkes eljárást Magyarország ellen, és még a Fideszt is kiteszik a Néppártból? Milyen lehetőségek vannak még, és hogyan hat ki ez az egész a jövő májusi EP-választásra?

Mi lesz a Fidesszel, ha megszavazzák a 7-es cikket?

Végig áldozati szerep sugárzott a miniszterelnök hangvételéből a Sargentini-jelentésről szóló keddi, Európai Parlament-beli vitán és az utána következő sajtótájékoztatón. Tudjuk, hogy Orbán profi kommunikátor, és biztosan nem véletlenül mondja, amit, ahogy és amikor mond.

Mi lesz akkor most ebből az egészből?

Az áldozati narratívában a legérdekesebb az, amit a miniszterelnök a Fidesz szerepéről mondott. Orbán ugyanis a felszólalásában – de főleg az azt követő sajtótájékoztatón – folyamatosan azt sulykolta:

a Néppárt gyenge, behódol a migrációtámogató szocialistáknak és liberálisoknak, és arra játszik, hogy 2019-ben velük alkosson koalíciót. Ezen koalíció oltárán áldozzák most fel szerinte a Fideszt.

A Fideszt, amely Orbán narratívájában valójában meg akarja menteni a Néppártot, és visszatéríteni azt a kereszténydemokrata értékekhez, mert Európa és a Néppárt jövője szorosan összefügg.

A hetes cikkes eljárás és a Fidesz néppárti tagsága is szorosan összefügg viszont. Ennek fényében pedig több lehetőség van, de legalább három.

1. Megszavazzák a hetes cikket, és rögtön ki is teszik a Fidesz szűrét a Néppártból

A Néppárt számára biztosan nagyon kínos lenne egy olyan tagpárt, amelynek a kormányzása miatt ilyen kivételes szankciós eljárás indult – főleg, ha ez jelentős részben a saját frakciójukból érkező szavazatoknak köszönhető. (Márpedig valamekkora részben mindenképp annak lesz köszönhető, ha megszavazzák, máshogy nem jön ki a matek.) Ezt már Kurz osztrák kancellár is pedzegette, mondván: a hetes cikk megindítása esetén normális dolog lenne, ha legalább felfüggesztenék a Fidesz néppárti tagságát.

Már csak azért is logikus lenne a Fideszt rögtön kirakni a Néppártból, mert senki nem akarna az EP-kampányában magyarázkodni a választóinak, hogy miért szavazzon egy pártra, amely megtűr a frakcióban egy olyan pártot, amely immár az EP által is megállapítottan bontja le a jogállamiságot.

Ez a szcenárió tuti tarolást jelentene a Fidesznek a jövő májusi EP-választáson:

fel lehetne arra fűzni a kampányt, hogy a gonosz Brüsszel nem csak szankciós eljárást indít ellenünk, de még ki is rekesztenek a gonosz eurokraták. Azok a szavazók, akik esetleg mérlegelnék, hogy a Néppárton kívül eléggé harmatosak a Fidesz érdekérvényesítési képességei, és könnyen a lesajnált kategóriába kerülhetnek az EU-ban, mint például a lengyel PiS, már rég elpártoltak a Fidesztől, úgyhogy emiatt nem kell aggódniuk. Ráadásul az ellenzéktől is elvennének egy jó érvet a kampányban, így ugyanis azt sem mondhatják: a Fidesz akárhogy is szájkaratézik, valójában nem az EU-s vezetés ellenzéke, hiszen a legkeményebb mainstream, a Néppárt tagja.

2. Megszavazzák a hetes cikket, de a néppárti tagság egyelőre marad

Ennek nem sok értelme van, szóval kevéssé valószínű. Elméletileg lehetséges, hogy a Néppárt inkább kivárja a 2019-es EP-választást, és utána csendben nem veszik be a frakcióba a Fideszt. Ez mondjuk annyiban hátrányosan érintené Orbánékat, hogy így nem tudnának olyan látványosan áldozati szerepben tetszelegni. Viszont

a Néppárt sem hülye, hogy lábon lője magát a kampányban, és magyarázkodnia kelljen a Fidesz miatt szerte Nyugat-Európában.

Ráadásul kedd este Manfred Weber is bejelentette, hogy a hetes cikkes eljárásra szavaz, tehát a Néppártban legmagasabb szinten megküldték a selyemzsinórt Orbánnak.

3. Orbán gyorsan megígér valamit, és a Néppárt az utolsó pillanatban megbocsát neki

Ennek az opciónak a valószínűsége – főleg Weber bejelentése fényében – elhanyagolható. Korábban arról volt szó, hogy ha a lex CEU és a civiltörvény ügyében Orbán kompromisszumkésznek mutatkozik, akkor mellé áll a Néppárt a hetes cikkes szavazásban.

Úgy tűnik, hogy a kedd esti frakcióülésen nem sikerült előrébb jutni, másképp a mindig diplomatikus frakcióvezető nem jelentette volna be, hogy ő maga személyesen is Orbán ellen szavaz. (Érdemes megint hangsúlyozni, hogy a bajor CSU-t, amelyben Weber politizál, a Fidesz stabil szövetségesének volt szokás tekinteni eddig. Persze az is lehet, sőt, valószínű, hogy Weber már a bizottsági elnöki kampányát akarja megalapozni ezzel.)

Akárhogy is lesz, az Azonnalin beszámolunk róla, egyenesen Strasbourgból!

Ez pedig csak egy része volt a ma reggeli hírlevelünknek. Ha szeretnél hetente háromszor ilyet kapni a postafiókodba, kattints ide, és iratkozz fel!

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek