Az Európai Néppárt Manfred Weberrel az élen vág neki a 2019-es EP-választásnak

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.08. 12:38

Semmi meglepetés, semmi váratlan, győzött a papírforma: a bajor Manfred Weber 492 voksot kapott az Európai Néppárt delegáltjaitól, míg a finn Alexander Stubb csak 127-et.

Az Európai Néppárt Manfred Weberrel az élen vág neki a 2019-es EP-választásnak

Győzött a papírforma: a bajor CSU politikusa, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját vezető Manfred Weber lesz a jobboldali pártcsalád Spitzenkandidatja, avagy csúcsjelöltje a 2019-es EP-választási kampányban. A Néppárt Helsinkiben tartott kongresszusán

Weberre 492 delegált szavazott, míg ellenfele, Alexander Stubb, a magyar nyelven is kampányoló korábbi finn miniszterelnök 127 voksot kapott az összesen 619 érvényes szavazatból.

A Queen One vision című dalával köszöntötték a győztest Helsinkiben.

Hogy mi minden áll még Manfred Weber előtt, míg ténylegesen elfoglalhatja Jean-Claude Juncker székét az Európai Bizottság élén, azt itt foglaltuk össze az Azonnalin.

Orbán egyértelműen kiállt Weber mellett

A kongresszus délelőtti blokkjában néppárti miniszterelnökök szólaltak fel, így köztük Orbán Viktor is. A Fidesz elnöke, a magyar miniszterelnök arról beszélt a tavaly elhunyt Helmut Kohl már-már kötelező dicséretét követően: a Néppártnak újra meg kell tanulnia győznie, hiszen az elmúlt évek során számos miniszterelnöki posztot veszített el európai szinten:

„Make the EPP victorious again!” 2011-ben 16 miniszterelnöke volt a jobboldali pártcsaládnak, ma már csak hat, emlékeztette a javarészt az érintettekből álló helsinki hallgatóságát.

Szerinte a siker receptje egyszerű: meg kell védeni az embereket az illegális migrációtól, a terrorizmustól és a bűnözéstől – ezáltal kerül közelebb az emberekhez a Néppárt, amelynek szerinte egyértelműen ki kell mondania, hogy kereszténydemokrata értékeket vall. Orbán tapsot főleg fideszesektől kapott csak.

Orbán beszéde végén egyértelműen kiállt a bajor Manfred Weber mellett is, mondván, a CSU politikusa az az ember, aki tudja, mikor van szükség vitára, és mikor a másik segítésére. Ilyen volt szerinte az, amikor Weber tavasszal Budapestre látogatott, hogy segítse a Fidesz kampányát. Alexander Stubbnak beszólt: szerinte a finn jelölt arra építette a kampányát, hogy megossza a pártcsaládot azzal, hogy a Fidesz kizárását is megpedzegette. Orbán szerint az, hogy Weber bizottsági elnök lesz-e, az EP-választáson nemzeti szinteken dől el, így minden néppárti erőnek arra kell mostantól fektetnie minden erejét, hogy győzzön.

Kurz beszólt Orbánnak és Merkelnek is

Az osztrák kancellár a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali populizmusokat ostorozta beszédében, ezek helyett szerinte erős középre, konstruktív optimizmusra van szükség, bármit is jelentsen ez. Sebastian Kurz elmondta, az Európai Unió jóval nagyobb kihívásokat is túlélt már a mostaniaknál, éppen ezért mindent meg kell tenni ahhoz, hogy az EU ne csak a huszadik század legnagyobb vívmánya legyen, hanem az maradjon a huszonegyedik századra is. Ehhez azonban szükség van arra, hogy

mindenki betartsa az alapértékeket, legyen szó jogállamiságról (ezt Orbánnak címezte), a dublini egyezményről (ezt Merkel kancellárnak), vagy a maastrichti kritiériumokról (ezt a déli országoknak).

Kurz beszéde végén bejelentette: az Osztrák Néppárt delegáltjai Manfred Webert támogatják: „Ismerünk, kedvelünk, bízunk benned!”

Tusk kirekesztette a Fideszt a kereszténydemokraták soraiból

Az Európai Tanács lengyel elnöke, a lengyel jobboldali Polgári Platform egyik alapítója kőkeményen nekiment Orbán Viktor Fideszének beszédében. Vélhetően belpolitikai céljai is voltak ezzel, lévén Orbánéhoz kísértetiesen hasonló politikát folytat Lengyelországban a Jarosław Kaczyński-féle PiS, amelynek Tusk pártja a leghangosabb ellenzéke, és az önkormányzati választáson be is húzta magának a lengyel nagyvárosokat.

„Ha támadod Ukrajnát, és Putyint támogatod, ezzel az agresszor pártjára állsz, nem az áldozatéra, nem vagy kereszténydemokrata. Ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

Donald Tusk beszédét nagy taps fogadta. Az Azonnali egyébként úgy tudja, hogy Tusk a Tanács-elnökség leteltét követően visszatérne a lengyel politikába: hogy a 2019-es parlamenti választáson vagy a 2020-as elnökválasztáson teszi ezt meg, még nem dőlt el. Tusk beszédéről itt bővebben is írtunk az Azonnalin.

FOTÓ: Manfred Weber / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek