Így néz ki a viccpárt plakátja a konzervatív-katolikus Bajorországban

2018.09.06. 09:50

Mosolygó fiatal lány, világoskék-fehér bajor színek, mi kell ide még?

Így néz ki a viccpárt plakátja a konzervatív-katolikus Bajorországban
Október 14-én várhatóan megtörik a CSU eddigi egyeduralma a konzervatív Bajorországban.

A Markus Söder vezette Keresztényszociális Unió nagyon messze van az abszolút többségtől, a friss közvélemény-kutatások alapján 36 százalékon áll. A második helyért a 15 százalékon álló Zöldek, illetve a 14 százalék körül lévő jobboldali populista AfD küzd. A szocdem SPD csupán a negyedik a maga 13 százalékával.

Vagyis Bajorországban is igaz az, hogy a nagypártok erodálódása nem csak a jobbszélnek – ahogy azt a magyarországi kormányközeli médiatermékek sugallják –, hanem a Zöldeknek is kedvez, akik balról egyre inkább balközép-polgári irányba húznak, így könnyen elvihetnek olyan szavazókat a CSU-tól és a CDU-tól, akik az AfD-re nem vevők.

A nagy- és középpártokon kívül van még pár próbálkozó, mint például a német viccpárt, a Die Partei, amely

a konzervatív-katolikus Bajorország-képnek üzen provokatívan hadat a fiatal nőt bajor nemzeti színekkel díszített hidzsábba öltöztető plakátjával.

A Die Partei nem csak a bajorországi tartományi választásra kezdte meg a felkészülést, hanem a 2019-es EP-választásra is. Martin Sonneborn újságíró-humorista, a viccpárt EP-képviselője az egyelőre csak az irányt kijelölő Orbánnal ellentétben már a párt programját és tervezett listáját is bemutatta augusztus utolsó hetben Brüsszelben.

A Die Partei célja ott az lesz, hogy a bevándorlásellenes, jobboldali populista AfD-től annyi szavazót elhódítson, amennyit csak lehet. Az EP-listára ezért csak olyan párttagokat raktak rá, akiknek megegyezik valamelyik híres náci vezetővel a családnevük: így egy Göbbels, egy Göring, egy Speer és egy Eichmann is indul a listán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Der Wahlkampf in Bayern ist eröffnet! Smiley

Martin Sonneborn (@martinhsonneborn) által megosztott bejegyzés,

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek