+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Techet Péter
2021. január 13. szerda, 17:50
Nem a rendszeres Kelet-Európa-bashing, hanem egy, a kínaiak kiejtésén szórakozó tweet verte ki a zöldfrakcióban ülő Nico Semsrottnál a biztosítékot. EP-képviselői mandátumát azért megtartja.

Martin Sonneborn, a német viccpárt, a Die Partei elnöke nemrég egy olyan képet töltött fel magáról a Twitterre, amin egy olyan pólóban pózolt, amin egy Trumpot búcsúztató szöveg volt olvasható. Annyi különbséggel, hogy az összes R betű helyett L volt – a kínaiak ugyanis az R-ek helyett jellemzően L hangot ejtenek, Trump merchcuccairól pedig rendre kiderül, hogy azokat az Amerikát naggyá tenni akaró elnök Kínában gyártatja. A vicc persze a sokszor tapasztalható kínai félrefordításokra is utalhatott, ennyiben

 

Sonneborn Trumpot és a kínaiakat is ki tudta egyszerre figurázni. A politikailag túlérzékeny német baloldali Twitter-szcéna azonban ennél egyszerűbb olvasatot talált

 

az egészhez, és rögtön rasszizmust kiáltott.

 

Sonneborn az általa azóta törölt tweetre érkező shitstormra először úgy reagált, hogy jó, akkor húz rá egy zakót, majd közölte

 

„jó, akkor szépen induljon a vita arról, mit szabad és kell csinálnia a szatírának, de jegyezzük meg, hogy az első reakció (váá, rasszizmus!) nem mindig a legjobb”,

 

hozzátéve: aki őt anyázza, azt blokkolja a Twitteren, amúgy pedig jó szórakozást, ő ugyanis elmegy szánkózni.

 

A különböző baloldali médiumok ezen csak még jobban kiakadtak, a Vice például boomernek nevezte, és megjegyezte, hogy Sonneborn már 2011-ben se lett volna vicces, amikor blackface-t rakott a saját választási plakátjára azzal a felirattal, hogy „Ich bin ein Obama”. Ezzel John F. Kennedyre utalt, aki 1963-ban Nyugat-Berlinben az „Ich bin ein Berliner”-mondattal állt ki az egységes Berlin mellett. De a vicc arról is szólt, hogy Obama óriási önbizalommal, Merkel mérsékelt örömére még az elnöksége előtt, a választási kampányban elment Berlinbe beszédet tartani 2008-ban, ünnepeltetve magát egy belvárosi tömegrendezvényen – a plakát maga ugyanis egy ott Obamáról készült fotót karikíroz ki. A Vice szerzője a cikk végén arra jut, hogy ha Sonneborn így folytatja, olyan lesz, mint a kínos nagybácsi a családi nagyrendezvényeken, ezért vagy adja át a helyét a nála fiatalabbaknak, vagy cserélje le a humort érdemi EP-beli munkára.

 

Az egyik potenciális utódjelölt, a Sonnebornhoz hasonlóan szintén EP-képviselővé választott Nico Semsrott a kínai vicc miatt ki is lépett szerdán a viccpártból. Ennek okait hosszú bejegyzésben taglalta:

 

„Nekem Martin Sonneborn múlt heti tweetjei kapcsán nem annyira a szatíra céljáról és értelméről van szó, sokkal inkább arról, mennyire ignorálja a visszajelzéseket. Ha emberek a posztjai miatt azt érzik, rasszista támadás áldozatai lettek, nem kell sokat tennie. Elég, ha tiszteletben tartva az érintetteket, velük együttérezve változtat a viselkedésén.

Ha a kritikának nem képes helyt adni, a társadalmi kontextust (rasszimus, folytatódó jobbratolódás) figyelmen kívül hagyja, és szidalmazva kihasználja a hatalmi helyzetét, majd mikor az érintettek megpróbálnak védekezni ezellen, ő a súlypontot tévesen arra teszi, hogy a többiek egyszerűen csak hülyék ahhoz, hogy értsék a művészetét, vagyis saját magából csinál áldozatot, akkor bizony mennie kell, mert kiesett az időből, és nincs a megfelelő helyen. (...)

Természetesen Martin Sonneborn úgy próbál meg viccelni, ahogy akar. De kivagyok attól, ha nem mutat empátiát, és se nem érti, hogy mi van fent meg lent, se nem érti, hogy az 50 ezer párttaggal és 900 ezer választóval rendelkező Die Partei elnökeként immáron jóval nagyobb a felelőssége, mint húsz éve, amikor még a Titanic főszerkesztője volt.”

 

Semsrott közölte: nem a mostani az első alkalom, hogy kiakadt Sonneborn valamelyik viccén, így hát levonta a konzekvenciákat, és távozik a pártból, az EP-képviselői mandátumát azonban megtartja. A humoristának erre már csak azért is jó oka van, mert míg Sonneborn az Európai Parlament független képviselői között foglal helyet (mint például a jobbikos Gyöngyösi Márton is), ő beült a zöldfrakcióba, amely a mandátumról való lemondása esetén egy helyet elvesztene, így ugyanis a Die Partei jelölhetne valakit a megüresedő helyre. Mindenesetre rejtély, hogy az Európai Parlament zöldfrakciójában egy Kínát érintő poén miért lenne ennyire kínos Semsrottnak, egyik prominensük, Reinhard Bütikofer ugyanis az EP Kínával foglalkozó bizottságának elnöke, aki Twitterjén gyakran illeti kritikával a kínai kommunista rezsim politikáját.

 

A Die Partei amúgy annak rövidítése, hogy „Párt a Munkáért, a Jogállamért, az Állatvédelemért, az Elittámogatásért és a bázisdemokratikus Kezdeményezésért“ – azaz a nevében mindazon közhelyeket összeszedte, amelyek mellett az egyes pártok ki szoktak állni. Bár lehet, hogy manapság már ezen se politikailag korrekt nevetni.

 

Politikai korrektséget azonban eleve felesleges lenne elvárni a Die Parteitól,

 

azt ugyanis 2004-ben a szatirikus Titanic havilap munkatársai hozták létre, az újság pedig híres arról, hogy vicceivel, karikatúráival vallásosoktól balosokig sokak érzékenységét szokta megsérteni. A lapban rendszeresen gúnyolódnak a vallásokon, a keletnémeteken vagy a zöldeken egyaránt.

 

Azért nincs német humor, mert minden vicces embert megöltünk: az Azonnali 2019-es interjúja a most kilépő Nico Semsrottal.

 

FOTÓ: Jean-Christoph Verhaegen / Európai Parlament, 2019

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás