+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. augusztus 13. hétfő, 17:14
Kormánypárti felvonulás, magyarul: békemenet. Ez a román kormány válasza a Muie PSD jelszó mentén szerveződő egyre nagyobb tüntetésekre.

Ellendemonstrációval próbálhatja elejét venni a kormányellenes tüntetéssorozat folytatásának a PSD, számolt be a Főtér.ro. A nagyobbik romániai kormánypárt főtitkárhelyettese, Codrin Ștefănescu úgy véli: politikusaik és szavazóik egyaránt arra vágynak, hogy újfent kinyilváníthassák az utcán is a jelenlegi vezetés iránti elkötelezett támogatásukat. 

 

Az első, júniusi kormánypárti felvonulásra helyi sajtóhírek szerint százezreket buszoztattak Bukarestbe a román szociáldemokrata párt szervezésében. A PSD-párti tömeg akkor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bedarálása miatt elégedetlenkedőknek próbált üzenni, hogy a kormánypárti politikusokat érő súlyos vádak ellenére is kitartanak mellettük.

 

Az erődemonstráció azonban hiábavalónak tűnik, hiszen a belpolitikai válság nemhogy csitult volna, hanem egyre inkább kiéleződni látszik. A PSD viszont továbbra is hisz az őket támogató tömeg erejében, most 

 

az első kormánypárti ellentüntetésnél is nagyobb tömeget akarnak felvonultatni

 

– mondta a Ștefănescu a România TV-nek adott interjújában.

 

A nyári uborkaszezonban a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot váltott ki a pénteki korrupcióellenes tiltakozás szétverése. A rendőri brutalitás következtében több száz tüntető szorult orvosi ellátásra. Az oszlatásról készült látványos felvételeket itt lehet megnézni.

 

A tudosítások alapján a százezeres megmozdulásra rengeteg külföldön dolgozó román utazott haza. Beszédeikben

 

mindannyian a PSD által fémjelzett román politikai rendszert tették felelőssé azért, amiért Romániában nem teremtették meg az alternatíváját a külföldi munkavállalásnak.

 

Elégedetlenségük sajátos módjaként páran közülük a kormányellenes tüntetések szlogenjévé vált „Muie PSD”, azaz „Kapd be, PSD!” feliratot rakatták egyedi rendszámként külföldi autóikra, a jelszó pedig egyre változatosabb formákban ölt testet az egyedi szántástól a bulihimnuszig.

 

FOTÓ: Instagram/ Vice Romania

 

Marin Tecuta (@marintecutafitness) által megosztott bejegyzés,

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lukasenka elnök bármit megtesz majd azért, hogy a hatodik ciklusát is megkezdhesse. De érdeke-e a Kremlnek a rezsimváltás a szomszédban? És miért nem fogja Oroszország bekebelezni?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás