+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. augusztus 13. hétfő, 17:14
Kormánypárti felvonulás, magyarul: békemenet. Ez a román kormány válasza a Muie PSD jelszó mentén szerveződő egyre nagyobb tüntetésekre.

Ellendemonstrációval próbálhatja elejét venni a kormányellenes tüntetéssorozat folytatásának a PSD, számolt be a Főtér.ro. A nagyobbik romániai kormánypárt főtitkárhelyettese, Codrin Ștefănescu úgy véli: politikusaik és szavazóik egyaránt arra vágynak, hogy újfent kinyilváníthassák az utcán is a jelenlegi vezetés iránti elkötelezett támogatásukat. 

 

Az első, júniusi kormánypárti felvonulásra helyi sajtóhírek szerint százezreket buszoztattak Bukarestbe a román szociáldemokrata párt szervezésében. A PSD-párti tömeg akkor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bedarálása miatt elégedetlenkedőknek próbált üzenni, hogy a kormánypárti politikusokat érő súlyos vádak ellenére is kitartanak mellettük.

 

Az erődemonstráció azonban hiábavalónak tűnik, hiszen a belpolitikai válság nemhogy csitult volna, hanem egyre inkább kiéleződni látszik. A PSD viszont továbbra is hisz az őket támogató tömeg erejében, most 

 

az első kormánypárti ellentüntetésnél is nagyobb tömeget akarnak felvonultatni

 

– mondta a Ștefănescu a România TV-nek adott interjújában.

 

A nyári uborkaszezonban a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot váltott ki a pénteki korrupcióellenes tiltakozás szétverése. A rendőri brutalitás következtében több száz tüntető szorult orvosi ellátásra. Az oszlatásról készült látványos felvételeket itt lehet megnézni.

 

A tudosítások alapján a százezeres megmozdulásra rengeteg külföldön dolgozó román utazott haza. Beszédeikben

 

mindannyian a PSD által fémjelzett román politikai rendszert tették felelőssé azért, amiért Romániában nem teremtették meg az alternatíváját a külföldi munkavállalásnak.

 

Elégedetlenségük sajátos módjaként páran közülük a kormányellenes tüntetések szlogenjévé vált „Muie PSD”, azaz „Kapd be, PSD!” feliratot rakatták egyedi rendszámként külföldi autóikra, a jelszó pedig egyre változatosabb formákban ölt testet az egyedi szántástól a bulihimnuszig.

 

FOTÓ: Instagram/ Vice Romania

 

Marin Tecuta (@marintecutafitness) által megosztott bejegyzés,

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás