+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. augusztus 13. hétfő, 17:14
Kormánypárti felvonulás, magyarul: békemenet. Ez a román kormány válasza a Muie PSD jelszó mentén szerveződő egyre nagyobb tüntetésekre.

Ellendemonstrációval próbálhatja elejét venni a kormányellenes tüntetéssorozat folytatásának a PSD, számolt be a Főtér.ro. A nagyobbik romániai kormánypárt főtitkárhelyettese, Codrin Ștefănescu úgy véli: politikusaik és szavazóik egyaránt arra vágynak, hogy újfent kinyilváníthassák az utcán is a jelenlegi vezetés iránti elkötelezett támogatásukat. 

 

Az első, júniusi kormánypárti felvonulásra helyi sajtóhírek szerint százezreket buszoztattak Bukarestbe a román szociáldemokrata párt szervezésében. A PSD-párti tömeg akkor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bedarálása miatt elégedetlenkedőknek próbált üzenni, hogy a kormánypárti politikusokat érő súlyos vádak ellenére is kitartanak mellettük.

 

Az erődemonstráció azonban hiábavalónak tűnik, hiszen a belpolitikai válság nemhogy csitult volna, hanem egyre inkább kiéleződni látszik. A PSD viszont továbbra is hisz az őket támogató tömeg erejében, most 

 

az első kormánypárti ellentüntetésnél is nagyobb tömeget akarnak felvonultatni

 

– mondta a Ștefănescu a România TV-nek adott interjújában.

 

A nyári uborkaszezonban a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot váltott ki a pénteki korrupcióellenes tiltakozás szétverése. A rendőri brutalitás következtében több száz tüntető szorult orvosi ellátásra. Az oszlatásról készült látványos felvételeket itt lehet megnézni.

 

A tudosítások alapján a százezeres megmozdulásra rengeteg külföldön dolgozó román utazott haza. Beszédeikben

 

mindannyian a PSD által fémjelzett román politikai rendszert tették felelőssé azért, amiért Romániában nem teremtették meg az alternatíváját a külföldi munkavállalásnak.

 

Elégedetlenségük sajátos módjaként páran közülük a kormányellenes tüntetések szlogenjévé vált „Muie PSD”, azaz „Kapd be, PSD!” feliratot rakatták egyedi rendszámként külföldi autóikra, a jelszó pedig egyre változatosabb formákban ölt testet az egyedi szántástól a bulihimnuszig.

 

FOTÓ: Instagram/ Vice Romania

 

Marin Tecuta (@marintecutafitness) által megosztott bejegyzés,

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megtolta kicsit a fideszes jelölt kampányát a kormánypárti média Győrben, ingyen szórták a lapot az összes postaládába.

A cseh elnök egy év alatt harmadszor gondolta meg magát abban az ügyben, hogy kisegítené-e Andrej Babišt az ellene folyó nyomozás kapcsán.

Igazi reneszánsz ember a Fidesz polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András, de éppen a városi ügyekre maradt kevés ideje az elmúlt években.

Azóta megy a vita arról, hogy az olasz művész alkotása – azaz egy banán falraragasztása – művészetnek minősül-e.

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás