Fesztiválozók és focidrukkerek is üvöltik már, hogy kapja be a PSD

Szerző: Bukovics Martin
2018.08.05. 15:40

Ami 2010 körül a Gyurcsány, takarodj volt Magyarországon, az most Romániában a Muie PSD szlogen.

Fesztiválozók és focidrukkerek is üvöltik már, hogy kapja be a PSD

Elszabadult a Muie PSD-szlogen Romániában: múlt hétvégén a bukaresti Steaua-Dinamo focimeccsen skandálta a rigmust a keménymag, ezen a hétvégén pedig a kolozsvári Untold fesztiválon üvöltözték ezt a bulizók, nem beszélve arról, hogy a minap 4000 méter magasból ugrott ki egy ejtőernyős azzal a bizonyos Muie PSD felirattal. A PSD a román szociáldemokrata párt rövidítése, 

a 2017 eleje óta már a harmadik miniszterelnökét fogyasztó populista-nacionalista alakulat említésekor használt muie szó pedig nagyjából azt jelenti, hogy kapják be.

A PSD-t az a Liviu Dragnea vezeti, akinek hiába van több bírósági papírja arról, hogy bűnöző, ő a román alsóház elnöke. Többek közt ő ihlette azt a számos román nagyvárosban most is zajló aláírásgyűjtést, amelynek az a célja, hogy ne legyenek megválaszthatók a helyi közigazgatási szervekbe, a képviselőházba, a szenátusba és az elnöki székbe a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélt állampolgárok, amíg büntetőjogi priuszuk le nem jár. A legtöbb aláírás eddig Bukarestben, a tengerparti Dobrudzsában és az erdélyi megyékben jött össze – az arányokat érdemes összevetni a 2014-es romániai elnökválasztási térképpel is. Ahol akkor a PSD erős volt, most alig van aláírás.

Dragnea legnagyobb kritikusa Románia államelnöke, Klaus Johannis, aki a hétvégén pont az ellenzéki jobboldali-liberális PNL párt kongresszusán bírálta a PSD elnökét: „Egy politikus, név szerint Dragnea, néhány cinkostársával együtt megszerezte a hatalmat a PSD-n belül, és ezt saját érdekében próbálja használni, hogy megmeneküljön az igazságszolgáltatás elől. Nem érdekli őket sem az ország, sem a gazdaság, sem a románok, s mit szóljunk akkor a Romániáról Európában és a világban kialakult képről. Csak az érdekli őket, hogy megszabaduljanak a büntetőeljárásoktól.”

Az sem tudta megfékezni a trágár kormányellenes szlogent, hogy a román rendőrség beismerte, hogy feleslegesen szívatta a Kapd be, PSD rendszámos audist. Ő nagyjából akkor bukkant fel Romániában, amikor valaki Kolozsvár mellett domboldalra szántotta a Muie PSD üzenetet.

Most pedig lássuk, hogyan buliznak a kolozsvári Untoldon!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek