Valójában AfD-s politikusok a migránsoktól rettegő „átlagnémetek” a magyar köztévé riportjában

Szerző: Bakó Bea
2018.08.11. 09:44

A jobboldali, bevándorlásellenes AfD helyi politikusai szerepelnek a migráció miatt aggódó átlagemberként a köztévé riportjaiban, amiket a választási kampány hajrájában adott le az M1 híradója, szúrta ki a német Correctiv. A politikusok többek között amiatt aggódnak, hogy a migránsok kiszorítják a németeket egyes negyedekből, ám a riportokban semmiféle utalás nincs arra, hogy ők az AfD tagjai, tisztségviselői lennének.

Valójában AfD-s politikusok a migránsoktól rettegő „átlagnémetek” a magyar köztévé riportjában

A választás előtti kampányhajrában a kormánybarát média rendre beszámolt róla, mennyivel rosszabb lett az élet a migránsok miatt a migrációs célországokban, mondjuk Németországban vagy Svédországban. A német Correctiv portál most szúrta ki az M1 híradójában március 20-án, tehát bő két héttel a választás előtt leadott riportot, amely arról szól, hogy a migránsok kiszorítják a németeket egyes környékekről.

A riportban Hamburg egyik negyedében Michael Poschart azt mutogatja, hogy csupa idegen nevek vannak a kapucsengőn egy házban, míg pár éve még jóval több német lakott ott. Az illető arról panaszkodik a közpénzből fenntartott M1 riporterének, hogy ahogy egyre több migráns költözik egy társasházba, úgy a németek elköltöznek a házból, majd a környékről is.

„Megfigyeltük: ha az idegenek aránya meghaladja a harminc százalékot, akkor erőszakosabbá válnak, és elüldözik a németeket. Elveszítünk egy házat, egy háztömböt, egy utcát, egy negyedet és egyszer csak egész városokat”

– fejtegeti Poschart, aki egyébként a jobboldali bevándorlásellenes AfD-ben politizál a Schleswig-Holstein tartománybeli Pinnebergben.

Ő az AfD körzeti elnöke, de minderről egy árva szó sem esik a riportban: egyszerűen a migráció miatt aggódó átlagos helyiként mutatják be az M1-en.

A magyar köztelevízió hírcsatornája a riportban megszólaltat egy baden-württembergi férfit is, aki azért költözött el a lakásából, mert „migránsokat telepítettek a szemközti lakásba, négy kíséret nélküli kiskorút”. Olaf Grohnwald szerint nagyon nehezen tudnak alkalmazkodni, és kutyát is tartott, hogy ne kelljen félnie. Grohnwald egyébként az AfD schönbuchi szervezetében tevékenykedik, de ez sem hangzik el a riportban.

Szintén a választás előtt ment le az M1 híradójában az a riport, amely a Rajna-vidék-pfalzi Speyerben menedékkérők által elkövetett bűncselekményekről szól. Ebben

az egyszerűen csak „helyi férfiként” aposztrofált Benjamin Haupt – aki egyébként az AfD speyeri körzeti elnöke – arról beszél: a városvezetés rendre a bevándorlók oldalára áll.

Az is érdekes, hogy az egyik riportban még a hamburgi kapucsengőket mutogató Michael Poschart egy másik köztévés anyagban is felbukkan, itt azonban nem szólal meg, de láthatóan segítőként van jelen. A riport egy két feleségével és hat gyerekével segélyeken élő szír férfiről szól. Az AfD a Correctivnek azt írta, hogy nem áll kapcsolatban a magyar köztévével.

A Correctiv megkérdezte a riport szereplőit és az MTVA-t is, hogy megtudja: miért nem tüntették fel, hogy AfD-s politikusok szerepelnek a riportban. Egyedül Olaf Grohnwaldtól kapott választ, aki azt mondta: polgárként, és nem párttagként kérdezték őt. Sem Michael Poschart, sem a közmédia nem reagált a Correctiv megkeresésére. A cikket egyébként Orosz Márta jegyzi, aki korábban a közmédia németországi tudósítója volt.

Az Azonnali megkeresi kérdéséivel az érintetteket, hátha sikerrel jár.

FOTÓK: NAVA

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek