A németeknél rasszizmus miatt felpanaszolta a kollégáját, Magyarországon a köztévén bemondó

Szerző: Techet Péter
2021.01.18. 15:58

Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a német közszolgálati adó nemzetközi csatornájának, a Deutsche Wellének dolgozik.

A németeknél rasszizmus miatt felpanaszolta a kollégáját, Magyarországon a köztévén bemondó

A magyar állami média M1 csatornája esténként idegennyelvű (német, orosz, angol és kínai nyelvű) híradókban is leadja a kormánypropaganda állításait. Az angolnyelvű műsor egyik újságírója és bemondója Szőczi Árpád. A Torontóban magyar-osztrák családba született Szőczi tizenhét évesen kezdte el csak tanulni apanyelvét, a magyart. A jelenleg Berlinben élő újságíró az anyanyelvi angoltudása miatt került az M1-hez, már 2015-ben.

A kormányközeli Hungary Today-nek azt nyilatkozta, hogy noha nem magyar az anyanyelve, a magyar identitását érzi magához a legközelebb. Erdélyi származású apja 1952-ben emigrált Kanadába. Magyarországra vagy Romániába a rendszerváltás után se akart visszatérni.

Szőczi a Hungary Today-nek azt is mondja, hogy újságíróként „nem választhat oldalt”. A semlegességet azonban sajátosan értelmezi – egyszerre két oldalt is választott.

Miközben az M1-en az orbáni propaganda angol hangja, Berlinben a német közszolgálati adó nemzetközi csatornájánál, a Deutsche Wellénél dolgozik,

ahol az M1-es munkájától eltérő hangnemben végzi a munkáját.

A KANADÁBAN SZÜLETETT, MAGYAR-OSZTRÁK SZŐCZI ÁRPÁD AZ MTVA SZÉKHÁZA ELŐTT. FOTÓ: SZÁ / FB

Az ellentmondásra legelőször a svájci baloldali Wochenzeitung (WoZ) mutatott rá egy portrécikkében, innen vette át a cikket a német baloldali Tageszeitung (taz). Szőczi a WoZ-nak és a taz-nak azzal magyarázza kiállását az orbáni rendszer mellett, hogy „a magyarok a világban nagyon egyedül érzik magukat”. A bemondó ezt arra vezeti vissza, hogy a magyarok ősei Mongóliából jöttek be, és nincs rokonuk a közelben. Szerinte a történelemben „a magyarokat nagyon sokszor magukra hagyták” – ennek példájaként a trianoni békeszerződést említi.

Szőczi azonban nem érzi úgy, hogy ellentmondásban lenne a deutschewellés és az M1-es munkája egymással. Eleve azt hangsúlyozza, hogy

ő „egy apolitikus ember”, aki „követ” szeretne lenni a különféle nézetek között.

Mint mondta: az M1-en mindig jelzi, ha épp a kormány és a miniszterelnök álláspontját ismerteti.

A Deutsche Wellében nem apolitikus emberként ismerik azonban Szőczit. Az M1 bemondója a német csatornánál még

egyik kollégáját is feljelentette a vezetőségnél, mert az rendszeresen rasszista és szexista megjegyzéseket tett egy fekete kollégájára

– Szőczi végül azt is elérte, hogy a rasszista kollegáját a német adó elbocsájtsa. Szőczi szerint azonban ezen kiállásával nem ütközik az, hogy az M1-en másfajta világnézetet jelenít meg. Azt mondja: az M1-es munkájánál nem játszik szerepet a politika. Az újságíró abban bízik, hogy az emberek „nem hülyék”, és maguk is meg tudják ítélni a híreket.

NYITÓKÉP: Szőczi Árpád, az M1 Hungary Riports híradójának bemondójaként / M1, Youtube

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek