Mentsd meg a teknősöket: mondj le a szívószálról!

Szerző: Kiss Brigi
2018.07.11. 16:58

A Starbucks is elköszön a teljesen fölösleges műanyag termékektől – persze nem azonnal. Pár hete már a McDonald's is bejelentette, hogy egyes országokban eltünteti éttermeiből a műanyag szívószálakat. Magyarországon még nem tudni, hogy ez mikor történik meg, de itt is ez a cél.

Mentsd meg a teknősöket: mondj le a szívószálról!

Most már gyakorlatilag napi szinten jön szembe valamilyen videó vagy hír arról, mennyi problémát és kárt okoz a műanyagszennyezés szerte a világon, az óceánokban, illetve egyéb természetes vizekben pedig különösen. Elég csak arra a közelmúltbeli hírre gondolni, amikor

egy elpusztult delfin gyomrából 80 műanyag zacskót szedtek ki, amelyek szó szerint az állat halálát okozták.

A műanyag zacskók mellett a másik emblematikus, óriási mennyiségben termelt, egyszer használatos műanyag termék a szívószál. Itt is rengeteg olyan horrorsztori ismert, amikor például teknősök orrából kellett kioperálni a szívószálat.

Úgy tűnik viszont, hogy egyre több szívószálhasználatban élenjáró világcég figyel fel erre a problémára, és próbál a maga módján lépni valamit az ügyben. A héten például a Starbucks jelentette be, hogy 2020-tól nem lesz műanyag szívószál a kávézóiban. Ez nem keveset jelent majd: azt ígérik, hogy a poharaik és csészéik átalakításával évente 1 milliárd (!) szívószál válik feleslegessé. 

Ugyanakkor a Starbucks nem akar lemondani teljesen a szívószálról, mint termékről, ezért lebomló alternatívák fejlesztésébe invesztál.

Ezzel nagyon hasonló útra lépett, mint a McDonald's, ami néhány hete szintén arról számolt be, hogy szépen lassan leszámolna a műanyag szívószállal. 

Az USA-ban – ahol a McDonald's mintegy 14 ezer éttermet működtet – a műanyag szívószálak alternatíváinak tesztelésébe kezd, de szintén kísérletezgetni fog a svédországi, franciaországi és norvégiai éttermeiben. Míg az Egyesült Királyságban és Írországban szeptembertől fokozatosan áttérnek a műanyag szívószálról a papírból készült verzióra, ezzel a lépéssel pedig rengeteg elhasznált szívószáltól kímélik meg a bolygót. Nagy-Britannia 1361 McDonald's éttermében ugyanis napi szinten 1,8 millió szívószálat használnak fel.

Hogy mi a helyzet Magyarországon szívószálfronton, azzal kapcsolatban az Azonnali megkereste a két legnagyobb magyarországi gyorsétteremláncot, a McDonald's-ot és a Burger Kinget. Utóbbi egyáltalán nem válaszolt kérdéseinkre. A McDonald's Magyarország igen, de sajnos konkrét dátumot tőlük sem kaptunk arra, hogy mikor szüntetik meg itthon is a műanyag szívószálak használatát.

A McDonald's Magyarország válaszában viszont leszögezte: a cég globális célkitűzése az, hogy 2025-re a vendégek kiszolgálása során használt csomagolóanyagokat 100%-ban megújuló, újrahasznosított vagy tanúsított forrásokból szerezze be a vállalat, továbbá ezeket a csomagolóanyagokat minden éttermében szelektáltan fogják gyűjteni és újrahasznosítani. A McDonald's azon is dolgozik, hogy fenntartható megoldásokat találjon a műanyag szívószálak globális kiváltására.

„Addig, amíg ezen tesztek tanulságai alapján Magyarországon is megjelennek a műanyag szívószálak alternatívái, a McDonald's arra biztatja vendégeit, hogy a hulladékot az éttermekben található hulladékgyűjtőbe dobják, hiszen jelenleg a hazai éttermekben keletkező hulladék több mint 80%-a újrahasznosul, a vállalat célja pedig az, hogy néhány éven belül ez az arány elérje a 100%-ot” – írta az Azonnali kérdéseire a McDonald's Magyarország.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ha nem is tűnik el még jó pár évig Magyarországról a műanyag szívószál, egy kicsit azért mi is tehetünk a fölösleges használata ellen, ha nem vesszük el, illetve ha adják, akkor pedig udvariasan jelezzük, hogy köszönjük, de nem kérjük.

Lehet, hogy éppen így mentjük meg egy teknős életét.

Előbb-utóbb, de inkább előbb úgyis be fogják tiltani a műanyag szívószálak használatát. Az Európai Bizottság már konkrét javaslatot is készített, melyben korlátoznák vagy egyenesen betiltanák az Európa tengereiben és tengerpartjain leggyakrabban előforduló tíz egyszer használatos műanyag terméket, valamint a halászeszközöket. Mivel a testület szerint a szívószálnak van alternatívája, ezért esetében a teljes tiltást javasolják.

A Bizottság javaslatát ugyanakkor még meg kell vitatnia az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is, és dönteniük is kell róla. És bár az Európai Unió malmai lassan őrölnek, a Bizottság azt szeretné, ha még a 2019-es európai parlamenti választások előtt konkrét eredményeket tudnának felmutatni műanyag-ügyben az állampolgároknak.

NYITÓKÉP: Pixabay

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek