Csak a Fidesz és pár szélsőséges EP-képviselő nem szavazta meg a műanyagok betiltását

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.25. 16:10

Mi a közös a Fideszben, pár válogatott szélsőjobboldaliban és kommunistában, meg egy volt román miniszterelnökben? Hogy csak ők ellenzik, hogy az EU betiltsa a műanyagokat.

Csak a Fidesz és pár szélsőséges EP-képviselő nem szavazta meg a műanyagok betiltását

Az Európai Parlament szerdán 571 igen, 53 nem és mindössze 34 tartózkodás mellett elfogadta az egyszer használatos műanyagok betiltását az EU területén belül. Erre még a Tanácsnak is rá kell majd bólintania, úgyhogy az EP döntése önmagában nem jelenti a betiltást, de azért tanulságos megnézni, ki milyen gombot nyomott a szavazáson.

Az uniós környezetvédelmi szakbizottság által október 10-én megszavazott uniós szabályozás szándéka felvenni a harcot az európai tengerpartokon tíz leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyagtermékkel és a tengerekben hagyott műanyag halászeszközökkel. Ezek együttesen a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

Kik voltak a javaslat legnagyobb ellenlábasai?

Nemzeti pártként leginkább a Fidesz, ugyanis közülük senki nem szavazott a javaslat mellett, ők voltak a néppártosok közül tulajdonképpen az egyetlenek, akik tartózkodtak.

Plusz Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának képviselője is csatlakozott a Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Erdős Norbert, Gál Kinga, Gyürk András, Hölvényi György – az ő tartózkodása azért is pikáns, mert ő tagja az EP környezetvédelmi bizottságának is –, Schöpflin György, Szájer József neve által fémjelzett fideszes mezőnyhöz.

Járóka Lívia és Kósa Ádám fideszes képviselők hiányoztak, így nem süthetjük rájuk a lelkes műanyagvédő jelzőt. Hiányzott továbbá a párt nélküli, a Jobbik EP-listájáról mandátumot szerzett Morvai Krisztina és Kovács Béla, valamint az Erdélyből a Fidesz EP-listájára importált Tőkés László is.

Érdekesség, hogy a jobbikos Balczó Zoltán az EP többségével együtt megszavazta a műanyagok betiltását. Ahogy az is, hogy

a kardinális ügyekben a Fidesz álláspontjaira buzgón bólogató két RMDSZ-es erdélyi képviselő, a míves szóvicceiről méltán híres Sógor Csaba és Winkler Gyula is igennel szavaztak.

Az, hogy a Néppártból csak a Fidesz és Csáky tartózkodott, nem jelenti rögtön, hogy a teljes néppárti pártcsalád megszavazta volna a tiltást, ugyanis még 12-en szavaztak ellene, köztük egy minden hájjal megkent volt román miniszterelnök, Mihai Răzvan Ungureanu is. (Bár miniszterelnöksége rövid ideig, egy hónapnál kicsivel többet tartott csak 2012 februárja és márciusa között).

Ami a többi pártcsaládot illeti: a Zöldek természetesen egyöntetűen megszavazták a tiltást, a balközép frakció (S&D) tagjai közül csak az olasz Luigi Morgano tartózkodott.

A Fidesz és a PiS két jó barát, együtt szavaznak, ugyanis a lengyel kormánypárt emberei is tartózkodtak, ahogyan a brit brexitpártiak, Farage-ék is azt gondolhatták, fulladjanak ezek csak nyugodtan műanyagba nélkülünk.

Még pár érdekesség: nemmel szavazott a konzervatív ECR-frakció szuperkapitalistája, a német Iparszövetség korábbi elnöke, Hans-Olaf Henkel is, aki a német AfD listáján jutott be a parlamentbe, de 2015-ben kilépett a pártból. Marcus Pretzell – aki 2017-ben dobta az AfD-t, miután felesége, Frauke Petry kilépett onnan, a párt vállalhatatlan jobbszélére hivatkozva – szintén nemet nyomott, ahogy a még mindig az AfD-ben politizáló Jörg Meuthen is, aki társelnöke is volt a bevándorlásellenes pártnak.

Valamiért a görög kommunistáknak sem tetszik a környezetvédelmi kezdeményezés, Papadakisz Konsztantinosz és Szotiriosz Zarianopulosz is tartózkodtak, mindketten frakció nélküli képviselők az EP-n belül.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek