+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 24. szerda, 13:49
A szívószálakat, eldobható evőeszközöket és egy csomó egyszer használatos műanyagot is betiltana az Európai Parlament.

Ma már szinte minden tenger- és óceánparton látható, mennyi műanyagszemetet tartalmaz a víz. Ezek egyre nagyobb mértékben szennyezik az óceánokat:

 

egy becslés szerint 2050-re az óceánokban több műanyagszemét lehet, mint hal.

 

Egy új, az uniós környezetvédelmi szakbizottság által október 10-én megszavazott uniós szabályozás felveszi a harcot az európai tengerpartokon 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékkel és a tengerekben hagyott műanyag halászeszközökkel. Ezek együttesen a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

 

 

A probléma az, hogy a műanyag nemcsak a partokat szennyezi, hanem a tengerben élő állatokra nézve is igen veszélyes. A nagyobb darabokba beleakadhatnak, a kisebbeket összetéveszthetik táplálékukkal. A műanyagrészecskék elfogyasztása megakadályozhatja őket a megszokott élelem megemésztésében, a műanyagban lévő kémiai anyagok pedig káros hatással lehetnek rájuk. A táplálékláncon keresztül ráadásul az emberek szervezetébe is bekerülhet műanyag. Ezeknek az egészségünkre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert.

 

A tengeri hulladék továbbá gazdasági károkat is okozhat azoknak a szektoroknak, közösségeknek és gyáraknak, akik megélhetése a tengerektől függ: a műanyag csomagolások mindössze körülbelül öt százaléka marad a gazdaságban. A többit gyakorlatilag kidobjuk.

 

 

Az Európai Parlament ezért szerdán úgy döntött: be kell tiltani azon egyszer használatos műanyagtermékeket, amelyeknek már létezik környezetbarát változata:

 

a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömb-pálcikákat.

 

A halászati eszközök, amelyek a tengeri hulladék 27 százalékát teszik ki, gyártóira vonatkozóan pedig azt tervezi az unió, hogy nekik kellene fedeznie a kikötők megtisztításának díját.

 

Minderről az EP nem dönthet egyedül, a Tanáccsal is kompromisszumot kell majd találnia.

 

INFOGRAFIKÁK, KÖZLEMÉNY: Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy, az egyházi tulajdonokat érintő törvénytervezet miatt háborognak a szerb ortodox egyházi vezetők, és politikusok is. Feszültség van Szerbia és Montenegró között.

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez miniszterelnököt is!

Még 3 napig lehet online szavazásra regisztrálni az előválasztásra. Részletek!

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

Amíg nem tárták fel átfogóan a bukását hozó ibizai botrányvideó készítésének körülményeit, nem tér vissza az FPÖ volt elnöke.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás