+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
2018. október 24. szerda, 13:49
A szívószálakat, eldobható evőeszközöket és egy csomó egyszer használatos műanyagot is betiltana az Európai Parlament.

Ma már szinte minden tenger- és óceánparton látható, mennyi műanyagszemetet tartalmaz a víz. Ezek egyre nagyobb mértékben szennyezik az óceánokat:

 

egy becslés szerint 2050-re az óceánokban több műanyagszemét lehet, mint hal.

 

Egy új, az uniós környezetvédelmi szakbizottság által október 10-én megszavazott uniós szabályozás felveszi a harcot az európai tengerpartokon 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékkel és a tengerekben hagyott műanyag halászeszközökkel. Ezek együttesen a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

 

 

A probléma az, hogy a műanyag nemcsak a partokat szennyezi, hanem a tengerben élő állatokra nézve is igen veszélyes. A nagyobb darabokba beleakadhatnak, a kisebbeket összetéveszthetik táplálékukkal. A műanyagrészecskék elfogyasztása megakadályozhatja őket a megszokott élelem megemésztésében, a műanyagban lévő kémiai anyagok pedig káros hatással lehetnek rájuk. A táplálékláncon keresztül ráadásul az emberek szervezetébe is bekerülhet műanyag. Ezeknek az egészségünkre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert.

 

A tengeri hulladék továbbá gazdasági károkat is okozhat azoknak a szektoroknak, közösségeknek és gyáraknak, akik megélhetése a tengerektől függ: a műanyag csomagolások mindössze körülbelül öt százaléka marad a gazdaságban. A többit gyakorlatilag kidobjuk.

 

 

Az Európai Parlament ezért szerdán úgy döntött: be kell tiltani azon egyszer használatos műanyagtermékeket, amelyeknek már létezik környezetbarát változata:

 

a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömb-pálcikákat.

 

A halászati eszközök, amelyek a tengeri hulladék 27 százalékát teszik ki, gyártóira vonatkozóan pedig azt tervezi az unió, hogy nekik kellene fedeznie a kikötők megtisztításának díját.

 

Minderről az EP nem dönthet egyedül, a Tanáccsal is kompromisszumot kell majd találnia.

 

INFOGRAFIKÁK, KÖZLEMÉNY: Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

Salvini előrehozott választást akart, de az Öt Csillag most azon ügyködik, hogy a baloldallal összefogva alakítson kormányt.

Magyarország a V4-ek közül a legszemetesebb, de még így is jobban állunk, mint az átlag.

Az Azonnali úgy tudja: a Márki-Zay Péter mozgalmát erősítő Lukácsi Katalin még csak egyéni választókerületben sem fog indulni Szolnokon.

Egy új felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő kelet-európai származású diákok többsége bizonytalanságot érez a brexit miatt.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás