+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 24. szerda, 13:49
A szívószálakat, eldobható evőeszközöket és egy csomó egyszer használatos műanyagot is betiltana az Európai Parlament.

Ma már szinte minden tenger- és óceánparton látható, mennyi műanyagszemetet tartalmaz a víz. Ezek egyre nagyobb mértékben szennyezik az óceánokat:

 

egy becslés szerint 2050-re az óceánokban több műanyagszemét lehet, mint hal.

 

Egy új, az uniós környezetvédelmi szakbizottság által október 10-én megszavazott uniós szabályozás felveszi a harcot az európai tengerpartokon 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékkel és a tengerekben hagyott műanyag halászeszközökkel. Ezek együttesen a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

 

 

A probléma az, hogy a műanyag nemcsak a partokat szennyezi, hanem a tengerben élő állatokra nézve is igen veszélyes. A nagyobb darabokba beleakadhatnak, a kisebbeket összetéveszthetik táplálékukkal. A műanyagrészecskék elfogyasztása megakadályozhatja őket a megszokott élelem megemésztésében, a műanyagban lévő kémiai anyagok pedig káros hatással lehetnek rájuk. A táplálékláncon keresztül ráadásul az emberek szervezetébe is bekerülhet műanyag. Ezeknek az egészségünkre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert.

 

A tengeri hulladék továbbá gazdasági károkat is okozhat azoknak a szektoroknak, közösségeknek és gyáraknak, akik megélhetése a tengerektől függ: a műanyag csomagolások mindössze körülbelül öt százaléka marad a gazdaságban. A többit gyakorlatilag kidobjuk.

 

 

Az Európai Parlament ezért szerdán úgy döntött: be kell tiltani azon egyszer használatos műanyagtermékeket, amelyeknek már létezik környezetbarát változata:

 

a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömb-pálcikákat.

 

A halászati eszközök, amelyek a tengeri hulladék 27 százalékát teszik ki, gyártóira vonatkozóan pedig azt tervezi az unió, hogy nekik kellene fedeznie a kikötők megtisztításának díját.

 

Minderről az EP nem dönthet egyedül, a Tanáccsal is kompromisszumot kell majd találnia.

 

INFOGRAFIKÁK, KÖZLEMÉNY: Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás