Hajrá Erdély, maradj sokszínű és cool!

2018.01.16. 14:37

Erdély már 1568-ban multikulturális és sokszínű volt, mielőtt ez egyáltalán cool lett volna. Ennek immáron 450 éve.

Vallásszabadság.

Alapvető emberi jog manapság, az egymás iránti tolerancia és tisztet sarokköve, aminek 450. évfordulója volt múlt vasárnap.

Ha valaki azt hallja, hogy Transylvania/Erdély, akkor többnyire valami vámpíros film jut eszébe és kevesen tudják, hogy Erdély az a hely volt, ahol multikulturalizmus és diverzitás már az előtt létezett, hogy cool lett volna. Talán ennek is eredményeként

ez az első olyan hely a világon, ahol törvénybe foglalt és törvény által védett vallásszabadságot hirdettek 1568-ban Tordán, évszázadokkal megelőzve a keresztény Európát az államvallások eltörlésében.

Románia részeként Erdély és különösen annak Székelyföld alrégiója máig a leginkább változatos és tiritarka, ha vallásról van szó. Amire méltán lehetünk büszkék és érezhetjük magunknak akár szerencsésnek is, hiszen Románia mint ország csak 2006-ban lett államvallás nélküli szekuláris állam, addig a Román Ortodox Egyház töltötte be az állami egyház szerepet.

Szóval hajrá Erdély, maradj továbbra is sokszínű és cool!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek