Jószándékú hülyeség vagy román provokáció: pártok a székelyek magyarországi elismerérésől

Szerző: Bukovics Martin
2017.11.14. 10:40

A székelyek magyarországi kisebbségként való elismertetésének szándéka vagy jószándékú hülyeség vagy román provokáció, legalábbis a Fidesz szerint. A DK és az Együtt nem kíván különösebben beleszólni az ügybe, a Momentum viszont aláírásokkal is segítené a kezdeményezést, amennyiben úgy látja, az a székelység támogatását bírja. Az Azonnali körbekérdezte a pártokat az ügyről.

Jószándékú hülyeség vagy román provokáció: pártok a székelyek magyarországi elismerérésől

Az Azonnali írta meg elsőként a Kúria döntését, miszerint kezdeményezhetik a székelyek, hogy Magyarországon nemzeti kisebbségként elismerjék őket, és elkezdhetik összegyűjteni az ehhez szükséges ezer aláírást.

A kezdeményező Székelyek Világszövetségének elnöke, András Mihály az Azonnalinak pár nappal ezelőtt azt mondta: bárki aláírhatja a kezdeményezést, ha magyar állampolgár, akkor is, ha nem székely. Arra voltunk kíváncsiak, támogatják-e az ügyet a magyarországi pártok.

A Fidesz nem támogatja

Múlt hét csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó nevű sajtótájékoztatón az Azonnali kérdésére arról beszélt, hogy nincs még személyes véleménye az ügyről. A miniszter akkor úgy fogalmazott: először meg kell nézni, hogy kinek mi a szándéka és ki mit akar. Azóta a Fidesznek lett véleménye, a párt sajtóosztálya a következő állásfoglalást küldte lapunknak:

„A Fidesz nem támogatja a székelyek nemzeti kisebbségként való bejegyzését, hiszen a székelyek magyarok. A kezdeményezés jó szándékú, de vagy

teljes hozzá nem értés áll mögötte, vagy még annál is rosszabb, hiszen a román politikának mindig is célja volt azt elérni, hogy a csángókat és a székelyeket ne tekintsék magyaroknak.”

Az Együtt nem kíván beavatkozni

Juhász Péteréktől tömör, lényegretörő és totálisan közömbös választ kaptunk: „Az Együtt tudomásul veszi a Kúria döntését, amit még az aláírásgyűjtésen túl követnie kell a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményezésének is a kisebbséggé minősítés tárgyában. Az elismert kisebbséggé válás formai feltételeinek teljesítése az érintett kisebbség feladata, így az Együtt politikai pártként tiszteletben tartja a törekvést, bele nem kíván azonban avatkozni, mindezt szakmai és jogi kérdésnek tekinti.”

A Demokratikus Koalíció huncut

Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-párt szóvivője az Azonnalinak következőket juttatta el: „A Demokratikus Koalíció tudomásul veszi a Kúria döntését, hogy a székelyek kezdeményezhetik, hogy Magyarországon nemzeti kisebbségként ismerjék el őket. Aláírásgyűjtésre nem kaptunk felkérést. Amennyiben ilyen érkezik, a párt elnöksége dönteni fog ebben az ügyben.”

A Momentum aláírná, ha

A jelenleg éppen a civil törvényről aláírásokat gyűjtő párt sajtósai is válaszoltak az Azonnalinak: „A Momentum minden olyan kezdeményezésre nyitott, ami az adott kisebbség tagjainak támogatását élvezi. Ha az adott kisebbség támogatja, mi is szívesen adjuk az aláírásunkat. A Momentum ugyanakkor vallja, hogy a kisebbségi jogokat EU-s szinten is garantálni kell, ezért vesz részt a Minority Safepack kezdeményezésben.”

A cikk megjelenéséig négy párt: a Jobbik, az LMP, a KDNP és az MSZP nem válaszolt kérdéseinkre.

NYITÓFESTMÉNY: Aba-Novák Vilmos: Székely vásár (1939-40)

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek