+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Kiss Brigi
2017. augusztus 29. kedd, 11:00
Oroszország nem tartozik Európához, Vlagyimir Putyin pedig egyértelműen nagyobb veszélyt jelent Magyarországra, mint Donald Trump – mondta Fekete-Győr András az Azonnalinak a Momentum Európamenet elnevezésű tüntetésén. Fekete-Győr a hétfő reggeli Népszabadság-osztogatós akciójukról azt mondta: sajnálja, ha félreérthető volt, ők arra akartak emlékeztetni, hogy az újság egykor a pártállam lapja volt.

 

A Momentumnak az az egyik szlogenje, hogy Európához tartozunk. Oroszország Európához tartozik?

 

Nem. Semmi esetre sem. Földrajzilag a nyugati oldala igen. De a földrajzi helyzet nem határoz meg semmit. Oroszországban betiltják azt az interneten terjedő maszkot, amin Putyin sminkelve van: ez nem európai dolog, ahogy az sem, ami a civil szervezetekkel történik. Az pedig, hogy Putyin háborút szít, az agresszió. Persze, Európa önmagában sok-sok száz éven keresztül a háborúnak és az emberölésnek volt a terepe. De azért az elmúlt fél évszázadban a békéről, a biztonságról meg a jólétről szólt. Persze az is már relatívvá vált sajnos. 

 

Akkor szerinted Oroszország csak földrajzilag tartozik Európához?

 

Szentpétervár nagyon fejlett, szép, mondhatni európai város. Moszkvában és az egyéb orosz nagyvárosokban is van európai szellemiség. Az orosz kultúrának nem kis hatása volt Európára, ezt nem szabad elfelejteni.

 

Az az Oroszország-kép, ami ma az emberek fejében él, semmiképpen sem európai. Olyan Oroszországról beszélünk, amelynek az a célja, hogy megbomlassza Európát és a közös európai identitást.

 

Mindezt Magyarországon keresztül teszi, mint egy trójai faló. Ez a legszomorúbb ebben. Ez szégyenteljes nekünk is. És a kormányunk ebben partner.

 

Személy szerint te mit szeretsz Oroszországban?

 

Egyszer jártam Moszkvában. Nagyon hideg volt. Nagyon szeretem a hideget. De nagyon sok érdekes orosz emberrel találkoztam, akik pontosan ugyanabban gondolkodtak, mint sok magyar: hogy elhagyják Oroszországot, mert nem tudnak érvényesülni. De a kérdés persze az volt, hogy mit szeretek. Dosztojevszkijt. Gogolt. Az orosz realistákat. A vodkát is szeretem. Most már kevesebbet iszom, de szeretem a vodkát is. Most így ennyi jut eszembe.

 

Vlagyimir Putyin vagy Donald Trump veszélyesebb Magyarországra?

 

Egyértelműen Putyin.

 

Adott esetben Trump ellen is szerveznétek ilyen felvonulást vagy bármilyen akciót?

 

Ez attól függ, hogy Trump mit tesz. Jelenleg Magyarországra vagy Európára nézve semmi olyat nem tett még, ami ezt indokolná. Voltak riogatásai, hogy a NATO-szövetséget ő nem tartja olyan fontosnak, és Európának emiatt saját magát kell megvédenie. Erre volt reakció az európai vezetők részéről, amikor Merkel azt mondta, hogy Európának a saját kezébe kell vennie a sorsát. Ez szerintem is így van. De Trump nem jelent fenyegetést, Amerika pedig továbbra is egy nagyon fontos szövetségese Európának is és Magyarországnak is. Trump múlandó jelensége lesz Amerikának. Kérdés, hogy mikor: holnap vagy holnapután.

 

 

Nem gondoltátok, hogy kicsit szerencsétlen volt épp a Népszabadsággal szórólapozni nagyjából éppen egy évvel azután, hogy beszántották a lapot?

 

Abszolút mértékben megértem, akiket ez megbántott. De ez valamilyen szinten egy hamis érzelem, mert mi

 

az 1989 előtti időkről beszéltünk, amikor a Népszabadság a pártállam lapja volt. Igenis megtévesztette, hülyére vette és becsapta az embereket. Ugyanúgy, ahogy a mai propagandamédiumok csinálják:

 

az Origo, a TV2, vagy a magyar köztévé. Az, hogy a Marx tér-felirat is kikerült a Nyugati térre, nem azt jelenti, hogy Karl Marx ne egy hatalmas filozófus és fontos európai szellem lenne. Hanem azt, hogy abban az időben így hívták azt a teret. Mi erre akartuk emlékeztetni az embereket, hogy azt az időt mi nem szeretnénk újra viszontlátni. Az Oroszországhoz nyomulással kicsit ilyen érzéseink vannak most ugyanis.

 

De a Fidesz is épp a Népszabadság pártállami múltjára hivatkozott, amikor azt mondta, hogy nem kár, hogy az történt vele, ami.

 

Ezzel nem tudok egyetérteni. Amit a Népszabadság az utóbbi években mint független sajtó letett az asztalra, nagyon figyelemre méltó. Én is ismerek volt népszabadságos újságírókat – kinek nem esett az egész rosszul? Mi is ott voltunk a Népszabadság melletti tüntetésen, ma is hiányzik a lap. Sajnálom, ha a Népszabadság osztogatása megsértett embereket. Egyáltalán nem ez volt a szándék. Ezek szerint félreérthető volt.

 

Térjünk át a Momentum arénás akciójára, ahol a párt aktivistái „Hajrá szólásszabadság, hajrá magyarok!” feliratú pólóban, putyinos maszkban demonstráltak, mire a biztonsági őrök különösebb ellenállás nélkül ki tudták vezetni őket. Ha már a szólásszabadságért tiltakoztak, nem adták túl könnyen a bőrüket?

 

Nem szerettem volna, hogy összeverekedjenek a biztonsági őrökkel. Azzal pedig egyáltalán nem tudok egyetérteni, hogy emiatt embereket kiraknak. Ez egy passzív akció volt, nem aktív.

 

Biztos vagyok benne, hogy egy forradalomban a momentumosok az első sorban lennének.

 

De azért egy dzsúdómeccs más. Vannak ott sportolók is, akik érmekért küzdenek, magyar sportolók is, így nem lett volna jó, ha ott elkezdünk atrocitást generálni. Ebbe nem akartunk belemenni.

 

Hírszolgáltatás

Az LMP képviselője abban sem biztos, hogy egyáltalán beengednék Oroszországba szurkolni. Egy Soros-szál miatt.

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Az ország lakóinak 86 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. De: 9 szerint jóba!

A Metróért Egyesület elnöke az Azonnalinak azt mondta, 100 százalék, hogy ez az, ami.

A hét kérdése

A Montgomery buszbojkott után következzen a budapesti metróbojkott? Vagy inkább a macis hírek idegesítenek?

Azért ide elnéznénk

A hír igaz: a Wichmann kocsma június végén bezár. Június 27-én búcsúznak törzsvendégei.

Kiváló koncert június 28-án a Lumenben. A nagyobbikban.

Már csak ezért is érdemes elutazni a Balaton-partra július 8-án. Utána rögtön el onnan.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

A főszereplő ezúttal Németország és az Európai Unió. Merkelék berágtak.

Az új római kormány esély arra, hogy az európai egység több legyen, mint Hitler álma: az Európa feletti német hegemónia.

Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz? Az Azonnali Kijevből jelentkezik.

A magyar társadalomra a politikától elforduló, rezignált passzivitás a jellemző.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás