Csak az igen jelent igent - új szexuális beleegyezésről szóló törvényt fogadtak el Spanyolországban

2022.07.20. 16:25

A törvénymódosításoz egy 2016-os incidens vezetett.

Csak az igen jelent igent - új szexuális beleegyezésről szóló törvényt fogadtak el Spanyolországban

A spanyol szenátus kedden új törvényjavaslatot fogadott el, amely előírja a szexuális kapcsolatokban a beleegyezés explicit kifejezését - írta meg az Euronews.

A javaslat értelmében a nemi együttléthez mostantól a partnerek kimondott beleegyezése szükséges (tehát a hallgatás nem elég). A törvény emellett a nemi erőszakkal vagy megfélemlítéssel kapcsolatos esetek küszöbét is kiszélesíti.

A jogszabályt - amelyet a köznyelvben "csak az igen jelent igent" törvényként híresült el - májusban ment át a parlamenten, most pedig a szenátus is elfogadta.

A némileg módosított törvényjavaslat a következő hónapokban kerül vissza a spanyol parlamentbe végső szavazásra, mielőtt törvényerőre emelkedhet.

A törvényt az ország szocialista kormánya terjesztette elő, miután a 2016-os pamplonai La Manada-ként emlegetett, nagy visszhangot kiváltó csoportos nemi erőszak ügy széleskörű tiltakozást váltott ki.

Az perben öt férfit bűnösnek találtak szexuális bántalmazás vádjában, viszont nem tudták rájuk bizonyítani a nemi erőszakot, mert az áldozat - egy, az incidens idején eszméletlen 18 éves nő - nem tudta bizonyítani, hogy nem adta beleegyezését.

A spanyol legfelsőbb bíróság később felülbírált két alacsonyabb szintű bíróságot és az öt vádlottat nemi erőszak miatt 15 év börtönbüntetésre ítélte.

Most az ellenzéki konzervatív Néppárt és a szélsőjobboldali VOX párt tagjai a jogszabály ellen szavaztak, de így sem tudták meggátoni azt, hogy elfogadásra kerüljön.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek